resim yok
17 Temmuz 2011 - 00:00

Transfer savaşlarında Behzat Ç. ve Muhteşem Yüzyıl'ı kapan TVen, son dakikada gelen çalımla 'Muhteşem Yüzyıl'ı kaçırdı

 

Dizi camiası son günlerde Doğuş Yayın Grubu’nun yeni televizyon kanalı TVen’in ‘muhteşem’ transferleriyle çalkalanıyordu. Ancak iddialara göre, Show TV’de yayımlanan Muhteşem Yüzyıl’ı, yapımcısı Timur Savcı’yı ikna ederek 45 milyon dolar gibi rekor bir fiyatla transfer eden TVen’e, Show TV son dakika çalımı attı.

Radikal'de yer alan haberde TVen ile görüşmelerini sonlandıran dizinin yapımcısı Savcı, Show TV’nin yeni teklifini kabul ederek, Muhteşem Yüzyıl’ı doğduğu kanalda büyütme kararı aldı. Kulislerde bunlar konuşulurken Timur Savcı’nın patronu olduğu Tims Production, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
 
Muhteşem Yüzyıl’ı son dakika elinden kaçıran TVen’in şu anki tek transfer kozu ise Star TV’de reyting rekorları kıran polisiye dizi Behzat Ç. oldu. TVen, Behzat Ç için bölüm başına 400 bin TL ödeyecek.
 
Transfer savaşlarının bir diğer örneği de Kurtlar Vadisi Pusu'yu kapan TNT’de yaşandı. Birbiri ardına patlayan transferlerin rekor fiyatları Türkiye’de dizi sektörünün ne büyüklüğe ulaştığının en büyük göstergesi.
 
700 MİLYON DOLARLIK SEKTÖR
Türkiye’de 700 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan ve her yıl en az yüzde 20 büyüyen dizi sektörü, yüksek reklam gelirleriyle TV kanallarının iştahını kabartıyor. Çünkü büyüklüğü yaklaşık 5 milyar TL’yi bulan reklam sektörünün son yıllarda en büyük gözdesi yerli diziler.
 
80 dakikalık bir dizinin arasına yaklaşık 30 dakikalık reklam alınıyor. Reklam tarifeleri kanallara göre farklılık gösterse de, prime time’da yayımlanan dizi arasındaki reklamların saniye fiyatı 200 ile 400 TL arasında değişiyor.
Televizyonların prime time’larının yüzde 80’ini diziler işgal ederken, bu dilimdeki reklam gelirleri ise televizyonların kazancının yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor. En çok izlenen dizilerin 30 saniyelik reklam spotu en az 7 bin dolardan başlıyor.
Reklam gelirleri kadar sponsorluklar da dizi ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Ürünlerini marka yapmak ya da marka bilinirliklerini arttırmak isteyen firmalar, tüketiciye kendilerini en hızlı tanıtma yollarından biri olarak yerli dizileri görüyor. Bölüm başına 10 bin TL ile başlayan ana sponsorluk, devam eden bölümlerde 70 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.
 
YABANCILAR GÖZ DİKTİ
Dizi sektöründe yaşanan kıyasıya rekabetin transferleri ateşlediğini belirten Global Agency CEO’su İzzet Pinto, “Türkiye’de reklam gelirleri çok hızlı büyüyor. Bunda dizilerin payı yüksek. Kanallar için yüksek reytingli ve marka değeri olan dizileri kapmak büyük avantaj” dedi.
 
Pinto, Türkiye’de çok hızlı büyüyen dizi sektörünün yabancıların da dikkatini çektiğini söyledi. İç pazarda bunlar olurken Türkiye’nin dizi ihracatının da bir yılda ikiye katlandığını belirten Pinto, bu yıl 100 milyon dolar, gelecek yıl da 150 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerine dikkat çekti.
 
Son olarak Muhteşem Yüzyıl’ı Japonya’ya satmak üzere olduklarını anlatan Pinto, “Muhteşem Yüzyıl 20 ülkeye ulaştı. Diziyi Rusya’ya da sattık. Yani Hürrem’i kendi ülkesine gönderdik. 21 Aralık’ta aynı anda yayına girecek” dedi. Pinto, 25 ülkeye ulaşan ihracatta Muhteşem Yüzyıl’ın da büyük payı olduğunu vurguladı.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin