resim yok
29 Ekim 2012 - 00:00

 

‘Emir’in Yolu’, başarısız ters-yüz dikiş!
 
Reyting yarışında ayakta kalmaya çalışan Show TV, şu sıralar ekranlarda pek benzerine rastlanmayan bir inat deneyine sahne oluyor. Bu nafile deneyin adı; ‘Emir’in Yolu’.
 
Tüketim çılgınlığının başlamadığı yokluk zamanlarında terziler, eski paltoları vs. ters-yüz edip yenilerlermiş. Ne var ki, müşterinin kesesine iyi gelen bu işlem terzilerin en zoruna giden işmiş. Çünkü yeninin istenilen şekilde kesilip dikilmesi, hem daha kolaymış hem de eskiyi yenilemek ustalık istermiş. Bilenler bilir.
 
Terziliğin ve ters-yüz dikişin tarihe karıştığı günümüzde, Show’un dizisi ‘Emir’in Yolu’ da işte bu hesap. Tek farkla, ters-yüz edilmeye çalışılanın tersindeki malzeme de sıfırı tüketmiş. Malzeme böyleyken ‘Adını Feriha Koydum’ olarak başlayıp büyük bir izleyici kitlesini peşine takan yapımı yenilemeye girişenlerin de medet umacağı bir yol yok! Hele ki terzi beceriksizse…
 
***
 
Adını Feriha koyan annesi Zehra Hanım’ı zaruretten, Feriha’sını da keyfiyetten devre dışı bırakıp en büyük yanlışını yapan dizinin, ‘Adını Feriha Koydum Emir’in Yolu’ olduktan sonra sürekli kan kaybettiği malum.
 
Ortama hareket katan Hande’yi de sezon bitiminde defterinden silen yapım, en son iyice küçük düşürülen ve kapı kuluna dönüştürülen Ünal Sarrafoğlu karakterini canlandıran Murat Onuk’un intiharla gidişine sahne oldu. Çizilen profil, iyice boşalan dizinin her geçen bölüm biraz daha sona yaklaştığı yönünde.
 
***
 
Aslında görünen köyün kılavuz istemediği sezonun başından belliydi. Ama tıpkı, yenisini diktirmek yerine eski kıyafetini terziye ters-yüz yaptıran müşteri gibi, kazanılmış izleyiciden medet uman ve yeni senaryo konusu üretmek yerine eldekini başa sardırmayı tercih eden yapımcı, inatla üstüne gitmeyi tercih etti. Tabi ekran başındaki bilinçli kesim bunu yemedi.
 
Sonunda anlamsız gelişmeler ve yetersiz yeni karakterlerle ayakta durmaya uğraşan yapımın dayatma senaryodan, damdan düşer gibi yaratılan Zülal’in donuk oyunculuğundan ve Emir’in ‘acıların çocuğu’ misali yaslı halinden yeterli primi sağlayamayacağını, bu garipliği yaratanlar da gördü. Yeni bir taktik denemeye girişildi.
 
Bunun için ilk iş, Feriha’nın dizi üzerindeki dayanılmaz ağırlığını tamamen silmek oldu. Zaten ‘Adı anılmaması gereken’ kişi durumuna getirilmiş olan Feriha karakterini anımsatan isim atılıp ‘Emir’in Yolu’ yapıldı.
 
İkinci olarak da yas tutmayı hiç beceremeyen ve üzüntüsüne inandıramayan Emir’e, büyük aşkı Feriha’sı unutturuldu. Gizem Karaca, Yavuz’un sürpriz kardeşi Güneş kimliğiyle getirildi. Emir, dizinin ilk başındaki havalı haline döndürülüp babasının intikamına adandı.
 
Ve Feriha’nın aksine canının istediği gibi her yerde dolaşmasına izin verilen süt kızı Zülal’in payına da soyunup Emir’e sulanmak düştü.
 
***
 
Yeni isim, yeni aşk, yeni karakterler, Hande’yi canlandıran Ceyda Ateş’in geri döneceği dedikoduları, güzellik yarışmasından transfer oyuncusu, kabak çiçeği gibi açan Zülal… Kardeşler, yadigârlar ve intikam!
 
Tıpkı Yeşilçam filmlerinin anonsu gibi… Aşk, dehşet, gözyaşı, kin, nefret… Tekmili ‘Emir’in Yolu’nda bir arada.
 
Hayırlı olsun ama bu formüller ne derece iş yapar?
 
Dibe vurma noktasına gelip kolâjla molajla idare etmenin ardından bulunan bu çare ilk etapta yeniliğin yaratacağı cazibeyle, sıçrama yaratır… Ki yarattı da!
 
Ancak başa saran bu taklit aktivite durumları da bir yere kadar çekici gelir. Orijinalinin boşluğu kısa sürede hissedilir.
 
Adına dahi tahammül edilemeyen Feriha’nın mirasyediliğine soyunma inadında, sonrası?
 
Yalan Dünya’, ‘Kayıp Şehir’ ve diğerlerinin rekabetinde yeniden reyting kaybı…
 
Tekrar senaryosunun iflası…
 
Yavuz’un yadigârı Can’ın cansız canlanışı…
 
Güneş’in doğuşu, Emir’in batışı…
 
Ve Çağatay Ulusoy’un, ters-yüz kolaycılığını dahi beceremeyenlerin elinde harcanışı!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin