Esra Bezen Bilgin ve İpek Türktan Kaynak ile keyifli sohbet!

Esra Bezen Bilgin ve İpek Türktan Kaynak; Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dallarında ödül kazanan 'Kusursuzlar' isimli filmde, iki kız kardeşi canlandırdı.

resim yok
07 Ocak 2014 - 10:51
Röportaj

'Biz kadınlar erkek şiddetiyle yaşıyoruz'

'Kusursuzlar' filminde İpek Türktan Kaynak ile rol alan Esra Bezen Bilgin; iyi eğitimli ve ekonomik özgürlüğü olan kadınların da şiddet gördüğünü söylüyor: ''Biz kadınlar, erkek şiddetiyle yaşıyoruz.''


Esra Bezen Bilgin ve İpek Türktan Kaynak; Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen' dallarında ödül kazanan 'Kusursuzlar' isimli filmde, iki kız kardeşi canlandırdı.

'Lale' ve 'Yasemin' isimli kardeşleri canlandıran oyunculardan İpek Türktan Kaynak, 4. Malatya Film Festivali'nde 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülü almıştı.

İkilinin rol aldığı 'Kusursuzlar' isimli film, 03 Ocak'tan itibaren Başka Sinema salonlarında gösterime girdi.

Bilgin ve Kaynak ile kariyerleri ve sinema üzerine sohbet ettik...

Bu filmde oynamayı neden kabul ettiniz?


İpek Türktan Kaynak: Senaryo, iki kadın arasındaki ilişkiyi çok güzel anlatıyordu. İlk kez bir sinema filminde oynamanın heyecanıyla kabul ettim.
Esra Bezen Bilgin: İki kadın karakterin yazılış şeklini, derinliğini çok beğendim.

 

'KADIN DOLAŞAMAZ'

Daha önceden tanışıyor muydunuz?


E.B.B.: Evet. Eşim Mehmet (Ergen), İpek'ten övgüyle çok bahsediyordu. Onu sahnede izleyince hayran kaldım.
İ.T.K.: Esra'yı sahnelerden tanıyordum. Esra özellikle tiyatro dünyasında herkesin tanıdığı, imrendiği ve örnek aldığı bir isimdir.


'Kusursuzlar'; kadına şiddeti, o şiddeti göstermeden anlatan bir gerilim filmi. Bunu yansıtabildiğinizi düşünüyor musunuz?


E.B.B.: Şiddet sahnesi göstermeden bu konuyu anlatmak çok zordu. Oyuncu olarak konunun anlaşılmamasından endişe etmiştim. Yönetmenimiz Ramin Matin konuya hakim olduğu için bizi rahatlattı.
İ.T.K.: Ramin'in amacı; şiddetten ziyade, iki kadının bu olay sonrası yaşadıkları travmayla nasıl mücadele ettiklerini göstermekti. Özellikle; kentte yaşayan akademik kariyer yapmış biri eczacı, biri doktor iki şehirli kadının başına böyle bir şiddet olayı gelse nasıl tepki verirler noktasına kafa yorduk.


Filmden yola çıkarak kadına şiddet olayına bakışınız nedir?


İ.T.K.: Sadece kadına değil, insana ve herhangi bir canlıya şiddete karşıyız. Kariyer yapmış kadın da, köyde yaşayan biri de aynı durumda aynı tepkiyi veriyor. Duyulması utanç verici bir şey gibi içine kapanıyor.
E.B.B.: Bu olay hep kırsalda yaşayan yoksul ya da ekonomik güce kavuşamamış kadınların başına gelir sanıyoruz ama konumu, eğitimi ve ekonomik gücü ne olursa olsun her kadın şiddetle karşılaşıyor. Biz kadınlar, erkek şiddetiyle yaşıyoruz.[reklam]

Siz de yaşadığınızı düşünüyor musunuz?


E.B.B.: Tabii ki yaşadığımı düşünüyorum. Belli saatten sonra bir kadın tek başına sokakta yürüyemez, askılı bir bluzla dolaşamaz. Bunlar bize öğretilmiş kurallar maalesef.
İ.T.K.: Bazen minibüse bindiğimde tüm yolcuların erkek olduğunu görünce tedirgin oluyorum. Bilinçaltımda hep bir endişe var.

 

'SİNEMADA OLMADIĞIM İÇİN YAKINMIYORUM'

Tiyatro oyunlarıyla tanınıyorsunuz. Sizi snema filmlerinde neden fazla göremiyoruz?


İ.T.K.: Bugüne kadar denk gelmedi. Benim sekiz yıllık bir kariyerim var; dört-beş oyunda oynadım. 'Kusursuzlar' ilk sinema filmim. Aslında benim için anlaşılır bir şey. Ancak Esra, 20 yıldır bu sektörde. Onun gibi bir oyuncunun sinemada rol almamasını anlamıyorum.
E.B.B.: Bunun sebebini inanın ben de bilmiyorum. Ancak sinemada olmadığım için yakınmıyorum. Çünkü sinemada genellikle erkek hikayeleri anlatılıyor, kadınlar ise obje olarak kullanılıyor. Son yıllarda bazı yönetmenler risk alıp bu algıyı yıkmaya ve nitelikli kadın hikayeleri anlatmaya başladı. Geçen yıl rol aldığım 'Anayurdu' ve 'Silsile' isimli filmler yakında vizyona girecek.

 

KARDEŞLER BİRBİRİNİ KORUR

Filmdeki abla-kardeş ilişkisi de çok enteresan. Nefret de var, sevgi de... Karakterlerinizin üzerinden bu ilişkiyi nasıl değerlendirirsiniz?

 

İ.T.K.: Kardeşler arasında çatışma olabilir ama 'Lale' ile 'Yasemin'in ilişkisi biraz farklı. 'Lale'; ablasını kıskanan, onun gibi olmak isteyen ama onun rahat ve vurdumduymaz tavırlarından rahatsız olan biri. Ayrıca bir erkek, ablasına kötü baktığında onu korumaya çalışıyor. Kıskandığın kadını korumak ister misin normalde? Hayır ama o, kardeşin olursa kendi canını bile tehlikeye atarsın.
E.B.B.: Benim de bir erkek kardeşim var. Her kardeş gibi biz de kavga ederiz ama dışarıdan bir müdahale olursa hemen birbirimizi koruruz. Bu çok farklı, içgüdüsel bir şey. 'Yasemin' dışarıdan vurdumduymaz ve güçlü bir kadın gibi görünüyor ama öyle değil. Çok naif, zayıf ve kırılgan biri aslında.

 

 

ERKAN CAN YENİ FİLMİNİ ANLATTI! HANGİ OYUNCUDAN ÖVGÜYLE BAHSETTİ?

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin