Hakan Bilgin ve Defne Samyeli'yi bir araya getiren proje!

KAGiDER Akademi'ye fon yaratmak amacıyla 12-13 Nisan tarihlerinde sahnelenecek 'Ben 1 Gün Kadınken' oyununu Defne Samyeli, Hakan Bilgin ve KAGiDER Başkanı Gülden Türktan anlattı.

resim yok
11 Nisan 2014 - 10:24
Röportaj

KAGiDER Akademi'ye fon yaratmak amacıyla 12-13 Nisan tarihlerinde sahnelenecek 'Ben 1 Gün Kadınken' oyununu Defne Samyeli, Hakan Bilgin ve KAGiDER Başkanı Gülden Türktan anlattı.

Türkiye'de kadınların sosyo-ekonomik açıdan güçlenmelerini hedefleyen Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), KAGİDER Akademi'ye fon yaratmak amacıyla 'Ben 1 Gün Kadınken' oyununu sahneye taşıyor.


12-13 Nisan'da BKM'de sahnelenecek oyun, girişimci kadınların iş ve sosyal hayattaki sorunlarına göndermeler yapıyor. Biletler, 250 TL fiyatıyla Biletix'te.

'Ben 1 Kadınken' projesi nasıl hayata geçti?

Gülden Türktan: Yaklaşık 11 yıldır KAGİDER bünyesinde birçok projeye imza attık. Onlardan biri olan KAGİDER Akademi de, on-line eğitim modülleriyle kadınlara ulaşmayı hedefliyor. 'Ben 1 Kadınken', KAGİDER Akademi'ye fon yaratmak amacıyla hayata geçti. Herkes gibi ''Bize yardım edin'' diye ortaya çıkmak yerine, mesajı olan bir tiyatro oyunu sahnelemek istedik. ''Nereye gidelim'' dediğimizde de aklımıza BKM geldi. Yılmaz Erdoğan'ın da bizzat katkısı var. Bakalım kaç para toplayabileceğiz... 


Sizler nasıl dahil oldunuz?

Defne Samyeli: Arkadaşlarım bana ''BKM'yle böyle bir işe kalkıştık, sen de içinde olmalısın'' dediler; ben de hemen seçmelere gittim. Yeni yazılmış bir oyun, erkek rollerini profesyonel oyuncular canlandırıyor, yönetmenimiz BKM Genel Koordinatörü Celal Tak, BKM'nin sahnesini kullanabiliyoruz... Bunlar yardım amaçlı düzenlenen, bizimki gibi organizasyonlar için öyle büyük nimetler ki... Hem en iyilerden yeni bir şeyler öğreniyor, hem çok hayırlı bir iş için para topluyor, hem de çocuk gibi eğleniyorsunuz! Gerçekten çok eğlenceli bir oyun oldu. Tiyatronun mecbur ettiği disiplin içerisinde geceli gündüzlü çalışırken, her birimiz daha önce hiç olmadığımız hallere bürünebiliyoruz.

Hakan Bilgin: Sanem Oktar benim çok eski arkadaşım. O telefon açtı, ''Böyle böyle bir durum var'' dedi. Bugüne kadar yaklaşık 8-9 sivil toplum örgütüne destek vermiş biri olarak, seve seve ''Evet'' dedim. Eğer kabul ederse başkanımız, üyesi olmak istiyorum. Kaybedersem erkek olmadığım için değil, işadamı olmadığım için kaybedebilirim (gülüyor). Beni çok mutlu eden bir iş gerçekten. İzleyenler kadınlarla ilgili küçük bir mesaj alıp, bilgilenip, eğlenip, aynı zamanda fon yaratmış olacaklar. Kadınları daha iyi anlamakla ilgili çok güzel bir proje.

 

HER YER CAM TAVAN

Defne Hanım, siz KAGİDER'e ne zamandır üyesiniz?

D.S: Beş yıldır üyeyim. Yetişkin hayatım boyunca kadının toplum içindeki yerinin sağlamlaşması amacını güden her hareketin yanında oldum. KAGİDER'in projelerine inandığım için de üyeyim.

Oyunda ''Ülkeyi erkekler, o erkekleri kadınlar yönetiyor'' diyorsunuz. Kadınlar yönetse nasıl olurdu sizce?

D.S: Ülkemizi kadınlar yönetse Türkiye daha sakin ve daha çok iş üretilen bir yer olurdu. Siyaset dili asla bu kadar sert olmazdı. Bir de kadınlar, aralarındaki farklara rağmen birlik ve beraberlik sağlamada erkeklerden çok daha başarılı. Bizimki gibi bir mozaikte, gerçek demokrasinin temeli olan anlayış ve empati için, bu bulunmaz bir avantaj olurdu. Kadınlar aynı anda birçok işi yönetebilmeleri, duyarlılıkları ve şefkatleriyle ülkeyi daha yaşanabilir, siyaseti de çekilebilir kılarlardı, buna şüphem yok.[reklam]

G.T: Kadınların varlığını hep birlikte desteklemek durumundayız. Kadınların eğitim hayatında, istihdam hayatında daha fazla yer almaları gerekiyor. Girişimci olarak da daha fazla yer almalılar. Ne zamanki bunları başarırız, işte o zaman gerçek demokratik bir ülke oluruz diye düşünüyorum.

D.S: Ne var ki kadınlarımız genelde bu farkındalıkta değiller. Olanı da siyasetle ilgilenmiyor; mevcut bünye ilgileneni de değerini gösterecek kadar yaşatmıyor. Kadına her yerde cam tavan var. Kadınlarımız siyasette sadece erkeklerin ‘izin verdiği’ makamlara gelebiliyor. Dolayısıyla da o erkeklerin çizdiği sınırlar içinde siyaset yapabiliyor. Hoş, sadece kadın değil, erkek siyasetçinin de liderin çizdiği sınırlar dışına çıkamadığı bir politika iklimi var  Türkiye'de.

H.B: Ben kadınların iktidar sahibi olmasını çok istiyorum, hiç öyle iktidar derdim yok.

Sorunların  nasıl çözüleceğini düşünüyorsunuz?

D.S: Toplumdaki cam tavanı bizim için ''Buyrun, yükselin'' diye erkekler kaldırmayacak. Biz yükselip, onu kıracağız. Bunun için önce istekli olmalı, sonra birbirimizin kurdu olmak yerine güçlerimizi birleştirebilmeliyiz.

H.B.: Ben de olayın kadında bittiği düşüncesindeyim. KAGİDER bu bağlamda güzel şeyler yapıyor ve kendi kendilerine ayakta durmaya çalışan  kadın girişimcilere destek veriyor.

 

SAYI 500'Ü AŞTI

Gülden Türktan: ''KAGİDER'de eğitime katılanların sayısı 500'ü aştı. 'Ben iş hayatına girmek istiyorum' diyen kadına, elimizden gelen desteği vermek üzere yola çıktık. 2006’dan bu yana gerçekleştirdiğimiz 'İşimi Kuruyorum' eğitiminde herkes kendisini ifade etme şansı buluyor. 200 lira veriyorsunuz, dört gün süresince bu eğitime geliyorsunuz. Sınıflar 20 kişilik.''

 

 

ŞEVKET ÇORUH VE TUBA ÜNSAL O PROJEDE BULUŞTU! DETAYLAR!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin