İçimizdeki Dr. House'lar!

İzlenme rekorları kıran Dr House’un senaryo danışmanı Dr. Sanders “Branşlaşma her zaman avantaj değil. Zor tanıları genelde pratisyen hekimler koyar” diyor.

resim yok
25 Mayıs 2013 - 12:47
Magazin

İzlenme rekorları kıran Dr House’un senaryo danışmanı Dr. Sanders “Branşlaşma her zaman avantaj değil. Zor tanıları genelde pratisyen hekimler koyar” diyor.

 

House'un senaryo danışmanı Türkiye'de!


Sekiz sezonda milyonları ekrana bağlayan TV dizisi House M.D. namı diğer Dr. House’un senaryo danışmanı Yale Tıp Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Lisa Sanders, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinin konuğu olarak Türkiye’ye geldi.

Marmara Tıp Öğrenci Kongresi’ne konuk konuşmacı olarak katılmadan önce star’ın sorularını yanıtlayan Dr. Sanders, üniversitedeki görevine ek olarak New York Times’da  ‘Tıbbi Tanı’ köşesini kaleme alıyor.  

Sempatik doktor, Dr House’un gerçek hayatta var olamayacağını anlatıyor ve şunları söylüyor:

“Okurlar gerçekten House gibi bir doktor bulabilir miyim diye soruyorlar. Bence tıptaki branşlaşma her zaman avantaj değil. Örneğin nörolojinin alt dallarında branşlaşan bir hekim bir süre sonra  alanından başka yerleri görmüyor vizyonu daralıyor.  Hastaya bütün olarak bakmak lazım. House gibi zor tanıları koyanlar genelde pratisyen hekimler ya da dahiliye uzmanlarıdır. Çünkü onlar vücudun her yerine bakarlar.”

Hastaya tanı koymanın çok zor olduğunu vurgulayan Sanders:

“Biz bu diziyle bunu vurgulamak istedik. Doktorlar da hata yapabilir, pek çok faktör etkili olabilir ve yanlış kararlar verilebilir’i anlatmaya çalıştık. Doktorların bu sırrını ortaya koyduk” diye konuşuyor.

Hekim hırsız gibidir

Sanders teknolojinin gelişmesiyle doktorların hasta hikayesi ve fiziksel muayeneden uzaklaşmasından şikayetçi ve “Aslında her şey hasta hikayesinde Doktorlar hasta hikayesini tam dinlese, bu kadar teste gerek kalmayacak. Testler pahalı ve yavaş. Oysa doktor azcık düşünüp kafasını kullanırsa 10 dakikada çözecek belki” diyor.
[reklam]
Dizide Dr House’un hastadan izinsiz evine giderek ve hastalığının nedenini bulmaya çalışmasıyla ilgili konuşan Sanders:

“Tabii ki gerçekte böyle bir  model yok. Ancak dizide metafor yaratmak istedik. Çünkü bir doktorun anamnez alması (hastaya sorduğu sorular sonucu elde ettiği hastanın öyküsü), tıpkı insanın evine bir hırsızın girip bakması gidbidir. Doktor  özelinize girer, sırlarınızı bilir” diyor.

TIBBIN SHERLOCK HOLMES’U OLDU

Dr. Sanders dizinin çıkış hikayesini şöyle anlatıyor:

“Yapımcı Sherlock Holmes dizisi için yola çıkmıştı. Ama bir arkadaşı benim köşe yazılarımdan bahsetmiş ve tıp dünyasının Sherlock’unu yaratabiliriz diyerek projenin değişmesine yol açmış. House bir ‘pislik’ aslında. Ama fenomen oldu. Hikayeler sanıldığı gibi tek hastadan değil birkaç hastanın başına gelenlerin kombine edilmesiyle oluşturuldu. Tedavi süreçlerinin gerçekçi olmadığı yönünde eleştiriler aldık ancak Alfred Hitchcock, sanat, hayatın sıkıcı kısımlarının çıkarılmış halidir der. House’da da böyle; her şey çok hızlı ilerlemek zorunda.

 

 

GAME OF THRONES'UN YILDIZI EMILIA CLARKE HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin