resim yok
13 Mart 2013 - 00:00

'Muhteşem Yüzyıl' davasında karar verildi! İşte mahkemenin gerekçeli kararı.

Muhteşem Yüzyıl” dizisinin yönetmenleri Yağmur Taylan ve Durul Taylan ile oyuncular Halit Ergenç ve Meryem Uzerli hakkında, Kanuni Sultan Süleyman'ın hatırasına hakaret ettikleri iddiasıyla yürütülen soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Geride bıraktığımız yılın son ayında açılan bir dava ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisini yeniden gündeme taşımıştı. Başbakan’ın ‘ecdadımız böyle değildi’ açıklamasından sonra harekete geçen Konyalı Ömer Faruk Bildirici, 2012′nin Aralık ayında mahkemeye dilekçe vermiş ve Halit Ergenç, Meryem Uzerli, Yağmur ve Durul Taylan kardeşleri suçlu olarak göstermişti. Dava sonuçlandı ve mahkeme takipsizlik kararı verdi.

 

İşte yeni davaların önünü tıkayacak o gerekçeli karar;

Şikayet dilekçesinde belirtilen ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Padişah olan Kanuni Sultan Süleyman’ın aşağılandığı, şahsiyetinin rencide edildiği şeklindeki iddialar ile ilgili olarak, yukarıda da değinildiği üzere, TCK.nun 130/1 maddesinde düzenlenen ve bir kimsenin öldükten sonra hatırasına hakaret etmek şeklindeki eylemi müeyyide altına alan “kişinin hatırasına hakaret” suçu açısından değerlendirme yapılması gerektiği, ancak TCK.nun 131/2 maddesine göre, haraket suçu ölmüş olan kişinin hatırasına kardşı işlenmiş ise, ölenin ikinci dereceye kadar üstsoy ve altsoyu, eş veya kardeşileri tarafından şikayette bulunulabileceği, bu hali ile müştekilerin Kanuni Sultan Süleyman’ın hatırasına haraket suçu ile ilgili olarak şikayet hak ve yetkilerinin bulunmadığı, kaldı ki söz konusu dizi filmin tarihsel olaylardan ilham alınarak kurgusal nitelikte yazılan senaryoya göre hazırlandığı, filmdeki olayların kurgudan ibaret oldğu, bu açıdan da suç unsurlarının oluşmadığı, bu tür radyo ve televizyon yayınına konu olan yayın, film vb yayınlar ile ilgili olarak 6112 sayılı Radyo ve Telezvizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8 ve 9. maddeleri ile diğer maddelerinde belirtilen şart ve hallerin varlığı halinde gerek re’sen ve gerekse şikayet ve ihbar üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından kanunda belirtilen idari yaptırımların uygulanmasının mümkün olmadığı anlaşılmış olup, Yukarıda açıklanan nedenlerle şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.

İŞTE KARARIN TAM LİSTESİ

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin