Kenan Işık ve Atıl Kutoğlu'ndan başarının sırrı!

'Başarının sırrı yaratıcılıkta...'

resim yok
26 Şubat 2014 - 09:53
Röportaj

 'Başarının sırrı yaratıcılıkta'

Moda tasarımcısı Atıl Kutoğlu ve tiyatro sanatçısı Kenan Işık, başarılarıyla her dönem adlarından söz ettiriyor.

 

İkili, yaratıcılıkla dolu hayatlarını anlattı...

 

İLK DEFİLEMİ LİSEDE OKURKEN DÜZENLEDİM

Dokuz sene boyunca New York Moda Haftası'nda defileler gerçekleştiren, uluslararası birçok başarıya imza atan Atıl Kutoğlu, tasarım serüvenine nasıl başladığını anlattı:


- İlkokulda bale yapıyordum, sonra moda ağır bastı. Alman Lisesi'nde okudum. Ortaokul yıllarımda Vakko defilelerine giderdik annemle. O podyumların etkisinde kalıp çizimler yapmaya başladım, böylece resim merakım moda çizimine dönüştü.

 

LİSEDE DEFİLE YAPTIM

- Alman Lisesi, eğitimi ağır bir okul olarak bilinir. Herkes ek derslere ya da spora giderken ben okul çıkışlarında servise binip Vakko'nun Merter'deki merkezinin yolunu tutardım. Stajım, yaz tatilleri dahil birkaç yıl sürdü. Üretim sürecinden defilelerin hazırlanma sürecine dek tasarımın her anını öğrenme şansım oldu. Ardından bir yaz da Beymen'de staj yaptım ve lisenin son yıllarında okulda defileler düzenledim.


- Lise yıllarında özel dikim revaçtaydı. Lise arkadaşlarım çizimlerimi diktirip giyerdi ve yıl sonunda o elbiselerle defileler düzenlerdik.


- Viyana Ekonomi Üniversitesi'ndeki birinci yılımda Viyana Belediye Başkanı'na tramvayda rastladım. Korumalarını aşıp ona kendimi tanıttım. Öğrenci olduğumu ve hayalimin büyük bir defile gerçekleştirmek olduğunu söyledim. Bir hafta sonra beni aradılar. İlk koleksiyonum için Viyana Belediyesi'nden destek aldım. Viyana Üniversitesi'nde İstanbul'u anlatan bir defile gerçekleştirdim.


- Şimdilerde ayın yarısını İstanbul'da, diğer yarısını Viyana'da geçiriyorum. İstanbul'daki yakın dostlarımla güzel vakitler geçirmeyi çok seviyorum.


- Modanın bir sanat olduğunu, tasarımların da birer sanat eseri niteliği taşıdığını düşünüyorum. Hayatım moda sayesinde renkli ve hareketli olsa da evimde sakinliği seviyorum. Evde müzik dinlerim.


- Rita Hayworth'ın 'Gilda' filmindeki havası, dansları, kıyafetleri ve güzelliği beni her zaman çok etkilemiştir. Avusturyalı prenses Pilar von Goess de zarafetiyle beni etkileyen kadınlardandır. Rene Russo, Viktor Lazlo, Naomi Campbell da çok özel kadınlar.

 

HER ZAMAN ASOSYAL OLDUM, HUYUM BÖYLE

Oyuncu ve tiyatro yönetmeni Kenan Işık, ilkokul yıllarından bu yana tiyatroyla iç içe yaşıyor. Uzun yıllar İstanbul Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatroları'nda oyunculuk ve yönetmenlik yapan Işık, TV ekranında sürdürdüğü meslek yaşamını anlattı:[reklam]

- Aynı anda hem televizyonda çalışıp, hem tiyatro sahneside olmayı etik bulmadım. Bu konuda biraz hassasım. 'Hem devlet maaş veriyor, hem televizyondan kazanıyor' denilmemesi için tiyatroya yeniden girmedim. Ama yaklaşık yedi yıldır dışarıdan çalışarak, sahneye oyun koymaya gayret ediyorum.


- Her zaman asosyal biri oldum. Magazinden uzak bir yaşamı da özellikle tercih etmedim; huyum böyle diyebilirim.

 

SANAT SİZİ DÖNÜŞTÜRÜR

- Eğer biri bana zulmetmek istiyorsa, beni tiyatrodan uzaklaştırması lazım. Sanat, mevcut sistemin her zaman daha iyisini arar ve bunu da estetik bir güzellik içinde sunar. İnsanı değiştirir ve dönüştürür. İyi bir film seyrettiğiniz zaman o kahramanla özdeşleşirsiniz ve artık siz o filmi seyretmeden önceki insan olamazsınız. Daha mükemmel bir insansınızdır, eğer o mesaj doğruysa. Bir roman okursunuz, bir tiyatro oyunu seyredersiniz; aynı dönüşümü yaşarsınız. Bu, sanatın şahane bir yönü.

 

EŞİM ÇOK ÖZEL BİR KADIN

- Çok satan kitaplar, en çok izlenen film ya da oyunlar dışında sanatın ayrı bir dili var. Divan edebiyatının ünlü şairi Şeyh Galib'in 'Hüsn'ü Aşk' eserindeki cümle çok etkileyici: 'Sanat erbabına yeni bir şey söyleyene, bir şey öğretene adam derim. Kalabalıkların beğenmesi benim için beladır.' Popüler sanat, kalabalıkların beğenisine sunulmuş olandır, buna bir itirazım yok. Ama buna sanat denir mi, denmez mi tartışılması gerek.


- Eşim Beril (Işık), beni her zaman şaşırtan, sıra dışı ve özel bir kadındır. Liseyi, üniversiteyi hep birincilikle tamamlamış birisi o. Onunla olan evliliğimizin uzun yıllar böyle iyi ve güzel bir biçimde devam etmesinin en önemli nedeni, birbirimizin hayatlarındaki özgürlük alanlarımıza saygı göstermemiz. Herkesin cep telefonu ortadadır örneğin ama kimse kimsenin yaşamına müdahil olmaz. Ben ilişkide sahip çıkmaya, baskın olmaya, hakim olmaya inanmam. Zaten evlilik suni bir kurum, o nedenle bu kurumu biz kendi aklımızla yürütmeliyiz.

 

 

KENAN IŞIK, 1 MİLYONLUK ÖDÜLÜ NE ZAMAN VERECEK?

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin