Meltem Cumbul'dan sanal taklitçilerine savaş!

Oyuncu Meltem Cumbul, sanal ortamda ismini kullanarak açılan sahte sosyal medya hesaplarına karşı yasal mücadele başlattığını belirterek, "Gerçek Meltem Cumbul ile sanal Meltem Cumbul'u yeniden barıştıracak bir arınma sürecini yaşıyorum" dedi.

resim yok
10 Ekim 2013 - 14:30
Magazin

Oyuncu Meltem Cumbul, sanal ortamda ismini kullanarak açılan sahte sosyal medya hesaplarına karşı yasal mücadele başlattığını belirterek, "Gerçek Meltem Cumbul ile sanal Meltem Cumbul'u yeniden barıştıracak bir arınma sürecini yaşıyorum" dedi.

Oyuncular Sendikası ile Deriş Avukatlık Bürosunun 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında ortaklaşa düzenlediği, "İmaj Hakları, Telif Hakları ve Sözleşmeler" konulu bilgilendirme toplantısı, Harrington Resort Otel'de yapıldı.

Toplantıda konuşan oyuncu Meltem Cumbul, 1998'den itibaren siber alemde kendi sanal mevcudiyetini oluşturmaya başladığını, o dönemde sadece Türkiye'den değil, yurt dışından da geniş bir takipçi kitlesine ulaştığını anlattı.

Sonraki yıllarda profesyonel hayatının akışında internetteki varlığının önemini yitirdiğini belirten Cumbul, "Yıllar geçtikçe benim terk ettiğim mevzilerde sanal, hatta sahte Meltem Cumbul'ların oluştuğunu gözlemledim. Yasal çerçevenin net olmaması nedeniyle hakkımda oluşturulan negatif içerik, benim gerçek kişiliğim ve sanatsal hayatımın ürünlerine zarar vermeye başlamıştı" diye konuştu.

 

NELER SÖYLEDİ?

Cumbul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bana 1998'de 'Siber alem prensesi' denmesine yol açan 'www.meltemcumbul.com' da dahil olmak üzere birçok url, sahte ve gayrimeşru içerik üretildi. Kişisel imajımı hedef alan, benim ürettiğim sanatsal içerikle görüntülerimle beni vuran hastalıklı bir alan kontrolsüz şekilde büyümeye başladı. Görsel medyanın da bu içeriği ilkesiz şekilde kullanması ve yaymasıyla bu zarar daha da büyük boyutlara ulaştı. Oluşan bu marazi içerik ve bunları oluşturanlarla bir bireyin başa çıkabilmesi çok olanaksız ve zor gözüküyor.

 

İşte bu noktada çok olumlu bir gelişme oldu. Üyesi olduğum Oyuncular Sendikası bu alanda tüm sanatçıların ortak sorunlarını çözmek konusunda adımlar atmaya başladı ve benimle örnek çalışma hazırladı. Bu çok önemsediğim bir şey. Günümüz dünyasında sanal alem dediğimiz ortam, gerçek hayatın tam ortasına yerleşmiş durumda."

Cumbul, kişilerin kullandıkları internet alanından yasal olarak kendilerinin sorumlu olduğuna dikkati çekti. Kişileri sanal dünyayı küçümsememeleri ve ihmal etmemeleri konusunda uyaran Cumbul, "Şu anda bir Meltem oturuyor burada ama bir de sanal Meltem var. Şu anda yeni dünya kanunu bunu öngörüyor. Gerçek Meltem Cumbul ile sanal Meltem Cumbul'u yeniden barıştıracak bir arınma sürecini yaşıyorum aslında. Bu çalışmaların ardından 'www.meltemcumbul.com' adresinde bir sahtekarı değil, beni bulacaksınız. Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde de karşınızda gerçek Meltem Cumbul olacak" diye konuştu.

Cumbul, sanal dünyadaki sahte kullanımları, kentlerdeki gecekondulaşmaya benzetti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumbul, siber alemde gecekondular değil, sarayların nasıl kurulacağı üzerine çalışmak gerektiğini vurguladı.[reklam]

''İMAJ HAKKI TÜRKİYE'DE TARTIŞILMAYAN BİR KONU''

Avukat Okan Çan, imaj hakkının dünyada konuşulan fakat Türkiye'de hiç tartışılmayan bir konu olduğunu söyledi. İmaj hakkının, ünlü kişilerin ismi, unvanı, lakabı, silüeti, yüz ifadeleri gibi kişiliğini oluşturan unsurların ticari olarak kullanımı ve korunmasında kontrol ve söz hakkı olması anlamına geldiğini anlatan Çan, imaj hakkının kişisel ve yaşayan bir marka olduğunu ifade etti.

Meltem Cumbul ile çalışmaya başladıkları dönemde sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinde 4 sahte kişi sayfası, 27 taklit hesap tespit ettiklerini belirten Çan, bunlarla mücadelede ünlü kişinin ismine marka tescili yaptırmasının önemli olduğuna işaret etti.

Sahte hesapların özellikle siyasi olaylarda etkili olduğunun altını çizen Çan, bu hesaplardan ünlü kişi adına açıklama yapılmış gibi yazıların yayınlanmasının olumsuz sonuçları olabildiğine dikkati çekti.

Ünlü kişilerin, sosyal paylaşım sitelerinde isimlerine açılmış sahte hesapların sahiplerine daha çok ricada bulunmayı tercih ettiğini anlatan Çan, "Ricaya gerek yok. Sizler o hesabın gerçek hak sahibi olduğunuzu ispatlayabiliyorsanız, bunu kapattırmak çok kolay oluyor. Marka tescilinin olması Facebook açısından gerekli. Başvuru hemen işleme alınıyor ve sonuç alabiliyorsunuz" dedi.

Bilgilendirme toplantısını Eşref Kolçak, Işık Yenersu, Meral Orhonsay, Sümer Tilmaç'ın arasında olduğu Yeşilçam yıldızları da izledi.

 

 

MELTEM CUMBUL İLE SIRRI SÜREYYA ÖNDER BİRLİKTE Mİ? İŞTE CEVABI!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin