resim yok
30 Nisan 2013 - 00:00

Yazar Kevser Yeşiltaş, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin 67, 73 ve 83. bölümlerinde, Pargalı İbrahim Paşa'nın eşi Hatice Sultan için okuduğu şiir ve metinlerin, Hallac-ı Mansur için yazdığı kitaptan alıntı olduğunu ve izinsiz kullanıldığını ileri sürerek, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

 

İzinsiz kullanım iddiası


Yazar Kevser Yeşiltaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılının Mayıs ayında yayımladığı "En'el Hak Gizli Öğretisi-Hallac-ı Mansur" isimli kitabında geçen “Öyle sırlar vardır ki arar durursun ömrün boyunca", "Kırılmış tüm kanatlarım" ve “Ateş gibi yaktı mı hiç seni?" başlıklı şiir ve metinlerin, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinin 67, 73 ve 83. bölümlerinde izinsiz kullanıldığını savundu.

Diziyi ilk sezonunda takip ettiğini daha sonra ise izleme fırsatı bulamadığını, izinsiz kullanım durumunu da arkadaşlarının uyarısı üzerine fark ettiğini anlatan Yeşiltaş, yapımcıdan jenerikte kitabın ismine yer verilmesini istediklerini ancak yapımcının buna yanaşmadığını ileri sürdü.

Yeşiltaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Alıntıyı yapanlar, herhalde, 'En'el Hak Gizli Öğretisi-Hallac-ı Mansur' kitabımda geçen şiir ve metinlerin, Hallac-ı Mansur'a ait olduğunu, onun yazabileceğini düşündüler. Oysaki o şiir ve metinleri ben yazmıştım. Başka hiç bir kaynakta bu şiirler zaten yok. Beni şaşırtan şey şu oldu; dizi bu konuda çok dikkatliydi. Daha önce Mevlana'dan, Divan-ı Kebir'den şiirlere yer vermişlerdi. Şiirlerin bana ait olmasına rağmen ismimin geçmemesi gerçekten hiç önemli değil. Ben sadece Mevlana'ya gösterilen saygının Hallac-ı Mansur'a ve kitaba gösterilmesini istiyorum. Hallac-ı Mansur da dünyada çok tanınan, kıymetli bir düşünür. İsmim geçmeseydi, bu metni 'Şu kitaptan aldık' deselerdi ve teşekkür etselerdi benim için yeterliydi."

İnternette şiirlerin "Pargalı'nın Hatice Sultan'a yazdığı şiir" şeklinde lanse edilmesinin de kendisini üzdüğünü aktaran Yeşiltaş, dizide Pargalı İbrahim Paşa'yı canlandıran oyuncu Okan Yalabık'ın seslendirmesini de beğendiğini belirterek, "Çok beğendim. Asla kızgın değilim" dedi.
[reklam]
-Avukatın talebi-

Yeşiltaş'ın avukatı Barış Kaşka ise dava dilekçelerinde, Kevser Yeşiltaş ve kitabın adının, dizinin yeni yayınlanacak ve birbirini takip eden en az 2 bölümünün başlangıcında ve sonunda, okunaklı bir şekilde, ekranda en az 5 saniye görüntülenme koşuluyla belirtilmesini istediklerini ifade etti.

Avukat Kaşka, "Müvekkilimizin isteği nedeniyle bu aşamada maddi talepte bulunmadık. Müvekkilimin, eser sahibi olarak tanınma ve tanıtılma hakkı vardır. Bunun gerçekleşmesi adına gönderdiğimiz ihtarnamelerden sonuç alamadığımız için böyle bir dava açma gereği duyduk" diye konuştu.

Dava önümüzdeki günlerde İstanbul 4. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nde görülecek.

-Şiir ve metin-

"Muhteşem Yüzyıl" dizisinin 83. bölümünde Okan Yalabık'ın okuduğu, "Aşk aşk derim, erimek isterim/İki değil bir olmaktır derdim/Harab olmuş yüreğim, kırılmış tüm kanatlarım, uçarım enginlere/Gözlerim ama kulaklarım sağır, yolum sadece Aşkadır/Aşk değil midir yağmuru yağdıran, suyu buluta, bulutu suya dönüştüren?/Aşktır aşkla toprağa kavuşturan/Tüm tohumların içine zerk olan" şeklindeki bölüm, Kevser Yeşiltaş'ın "En-el Hak Gizli Öğretisi-Hallac-ı Mansur" kitabının 34. sayfasında yer alıyor.

Yeşiltaş'ın metinde geçen "En el Hak'tır sözüm, başka söz bilmem/Kelamım nicedir, dert olur, alır başımı sunarım, vuslata kavuşturanlara selam ola" bölümü ise dizide okunmadı.

Kitabın 174. sayfasında bulunan ve dizinin 73. bölümünde yayımlanan şiir ise şöyle:

"Öyle sırlar var ki ararsın durursun ömrün boyunca

Gösterdiğin çaba ve liyakate göre bulduğunu zannedersin

Ne zaman ki, vazgeçersin dalarsın dünya işlerine

İşte o zaman sana gelir o tüm aradığın sırlar bir bir peşi sıra

İnsanlar buna mucize derler, sen ise saklarsın yüreğinde.

Ne aradığını bilene, bir çiçeğin akşam vakti örtünüp

Sabah güneşi ile yapraklarını alabildiğince açışı bile yeter

Ne zaman ki, gölgeden vazgeçmiştir peşinde olmaktan,

Güneş olması gereken en yüksek noktadadır,

Sırrın sır olmadığını anladığın vakit

İşte olman gereken en iyi durumdasındır."

 

 

MERYEM UZERLİ'NİN İSYANI! İŞTE DETAYLAR!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin