Payitaht dizisindeki Mahmut Paşa kimdir?

TRT 1 ekranlarının vazgeçilmez dizilerinden Payitaht Abdulhamd'de Hakan Boyav'ın canlandırdığı Mahmut Paşa kimdir? Hain mi, Kahraman mı?

Editör
25 Mayıs 2017 - 17:14
Gündem

Hakan Boyav'ın canlandırdığı Mahmut Paşa kimdir? TRT 1 ekranlarında yayınlanan tarihi dizide Padişah'ın kız kardeşi Seniha Hatun'un eşi, aynı zamanda Padişah'ın Eniştesi olan Mahmut Paşa gerçekte hain midir kahraman mı?

Yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitaplarla Türk ve Osmanlı tarihini sevdiren ünlü tarihçi Taha Uğurluel bu konuya açıklık getirerek ortalıkta dolaşan söylentilere noktayı koydu.

İşte Uğurluel'in anlatımına göre Mahmut Paşa

Hüsrev paşa olmasaydı Mahmut paşa da olmazdı. Mahmut paşa'nın babasını köleyken satın alıp okutan, yetiştiren kişi Hüsrev paşadır. Kendi çocuğu olmadığı için birçok anasız babasız çocuğu alıp büyüttü, devlet adamı yetiştirdi.

Hüsrev Paşa'nın yetiştirdiği manevi evladı Kaptan'ı Derya Halil Rıfat Paşa'nın ikinci evliliğinden doğan çocuk Mahmut Celalettin Paşa.

Gün gelir ve Mahmud Celaleddin Paşa, 2. Abdulhamit Han'ın kız kardeşi Seniha Sultan ile evlendirilir.

Mahmud Celaleddin Paşa ile Sultan Abdulhamid aslında ilk zamanlarda çok yakınlardır. Abdulhamid Han Mahmut Paşa'yı Adliye Nazırı (Adalet Bakanı) yapıyor. Fakat Mahmut Paşa çok ilginç eylemlerde bulunuyor. Şöyleki hapiste yatması gereken kişileri dışarı çıkarıyor, birtakım af'ları genişletip Abdulhamid Han'ın rahatsız olacağı işlere imza atıyor. Nitekim bir süre sonra Ali Suavi darbesi oluyor ve Mahmut Paşa'nın darbecilerle işbirliği yaptığı ortaya çıkıyor.

17-05/25/payitaht-dizisindeki-mahmut-pasa-kimdir-2.jpg

Bu eylemi ortaya çıktığında Abdulhamid Han Mahmut Paşa'yı görevden alıyor ve Efkaf Nazırı (Vakıflar Bakanı) yapmak istiyor, ancak Mahmut Paşa bunu kabul etmiyor. (1899)

Bir süre sonra yönetimden iyice rahatsız olan Mahmut Paşa, oğlu Prens Sabahattin ve diğer oğluyla birlikte Avrupa'ya kaçarak o dönemin Osmanlı karşıtlarının bir araya geldiği oluşum olan "Yeni Osmanlılar"a katılıyorlar. Bir dönem Fransa / Paris, İngiltere, Cenevre(İsveç) derken tüm Avrupa'yı gezerek Fahri Yöneticisi olduğu dergilerde Osmanlı aleyhinde yazılar yazıyor ve yazdırıyor. Abdulhamid bunca olaya rağmen Eniştesi ve yeğenlerine sürekli yaptıkları yanlışdan dönmeleri için çağrıda bulunuyor ancak başarılı olamıyor.

Abdulhamid'in çağrılarına olumlu yanıt vermeyen Mahmut Paşa, aksine gazeteler ve dergiler üzerinden küfürler, hakaretler içeren cevaplar yayınlıyor.

Mahmut Paşa en son hastalandığında Cenevre'ye yerleşir ve orada hain olarak ölür. İlk olarak Paris'e gömülür, birkaç yıl sonra İkinci Meşrutiyet ilan edildikten sonra İttihat ve Terakki'ciler tarafından cenazesi buraya getirilerek Eyüp Sultan'a gömülür.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin