resim yok
08 Ocak 2011 - 00:00

Muhteşem Yüzyıl'ın ilk bölümünün ardından tartışmalar alevlendi

 

 

Dizinin tarih danışmanı Erhan Afyoncu, gösterilen tepkilere bir anlam veremediğini söyledi.

“Bu nihayetinde bir TV dizisi. Herkes eleştirmeye konuşlanmış” diye konuşan Afyoncu, dizi hakkında eleştiri getirilen konular için şunları söyledi: “Dizide eşcinsel ilişki var diye tepki gösterildi. Ancak böyle bir durum yok. Bu bir tarihi dizi, bir belgesel değil. Tarihten ilham alınarak bir dizi senaryosu yazılmıştır. Harem o zamanlarda Topkapı Sarayı’na taşınmamış olabilir. Dizide Harem başka yerde, saray başka yerde gösterilemezdi...”

Dizinin senaristi Meral Okay ise, belgesel çekmediklerinin altını çizdi...

Kanuni dönemini tarihi gerçeklerden esinlenerek dramatik bir kurguyla seyirciye yansıttıklarını ama belgesel çekmediklerini işaret eden senaryo yazarı Meral Okay, şöyle konuştu: “Biz okullarda gösterilecek bir belgesel çekmiyoruz. Padişahın çocukları da polen yolu ile dünyaya gelmediğine, onun bir cinsel hayatı, haremi ve ailesi olduğuna göre biz de TV kuralları içerisinde kurmaca bir dizi çekerken tarihi gerçekler ve karakterlerden ilham alıyoruz.”

Osmanlı Hanedanı’nı yanlış tanıttığı, Kanuni Sultan Süleyman'ı şehvet ve alkol düşkünü olarak gösterdiği iddiası ile daha ekrana gelmeden tartışmaların odağında yer alan Muhteşem Yüzyıl'ın birinci bölümü izleyici ile buluştu. Fragmanlarından yola çıkılarak “Ne Hürrem’i, bu düpedüz Emmanuella” tarzı yorumların yapılması ile kamuoyunun da en merak ettiği yapımlar arasında yer alan dizi, birinci bölümü ile AB sosyo ekonomik statüde gün 1.'si oldu. Tartışmaların alevlenmesi üzerine yapım şirketi Tim’s Prodüksiyon’un 3,5 milyon lira harcadığını açıkladığı, Meral Okay imzalı dizinin final jeneriğinde “Bu dizide tarihi karakter ve olaylardan ilham alınmıştır” cümlesine yer verildi.

RTÜK'TEN TEDBİR KARARI İSTENDİ

Eğitim-Bir-Sen'le Bem-Bir-Sen, Muhteşem Yüzyıl'a tepki göstererek, Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan gereken kararları almasını istediler.

Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, yaptığı yazılı açıklamada, Osmanlı hakanlarını sanat adı altında küçük düşürmeye çalışmanın kimsenin haddi olamayacağını, RTÜK'ün Osmanlı'yı karalamayı hedef alan bu tür dizi ve yapımlara geçit vermemesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin son birkaç senedir izlediği başarılı dış politikanın dünyada kabul görmesinden, Osmanlı Milletler Topluluğu Projesi'nin heyecan uyandırmasından rahatsız olan mihrakların Osmanlı'yı çeşitli vesileler ile kötüleme gayretlerinin yeni olmadığını kaydeden Turbay, millet olarak buna izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez de konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, sendika olarak Radyo Televizyon Üst Kurulu'na yazılı müracaatta bulunarak, Kanuni'yi kadın ve içki düşkünü biri gibi gösteren dizi hakkında gerekenin yapılmasını istediklerini ifade etti.

Eğitim-Bir-Sen olarak son dönemlerde her türlü maddi ve manevi krizi başarı ile atlatan, dünya ülkeleri arasındaki saygın yerini alma hamlelerini başarmakta olan Türkiye'nin bu tür girişimler ile manevi değerinin yıpratılmasını manidar bulduklarını belirten Etyemez, şunları kaydetti: “Bu yaklaşımı sakat bir anlayışın art niyetli dışa vurumu olarak değerlendiriyoruz. Yapılan, rating ve ideolojik kaygılar uğruna tarihimize büyük bir saygısızlıktır. Bu ve benzeri diziler ile zihinlerindeki çarpıklıkları milletimize aşılamaya çalışanlar hiçbir zaman hedeflerine ulaşamayacak ve bu millet kendisini yeniden şekillendirme çabasında olanlara rağbet etmeyecektir.”

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin