'Şeref Meselesi' Türkleşebilir mi?

'L'onore E il Rispetto'; bizim 'Şeref Meselesi'nin orijinali.

resim yok
08 Aralık 2014 - 11:25
Magazin

'Şeref Meselesi' Türkleşebilir mi?

'L'onore E il Rispetto'; bizim 'Şeref Meselesi'nin orijinali.

İtalya'da 3 sezon, toplam 24 bölüm gösterilmiş ve ilgi görmüş bir TV dizisi. 'Baba' filmlerinin temasını anımsatan müziği de dikkat çekici.

 

Milliyet Cadde'den Tolga Akyıldız'ın yazısı şöyle:

 

'ŞEREF MESELESİ' TÜRKLEŞEBİLİR Mİ?

''Geçtiğimiz haftalarda Milliyet TV ekindeki 'Not Defteri' köşesinde Sina Koloğlu sormuştu: ''O Plaj Nerede?'' diye. Dizinin ilk bölümünü izlediyseniz, uyarlamadaki semt Balat olmasına rağmen muhite çok yakın bir plaja gidiyordu gençler. Çeşme plajlarını aratmayacak bir ambiyans vardı. Güzel hanımlar, iddialı bikiniler... Bırakın orada öyle bir plaj olmayışını; acaba hangi paralel evrendeki İstanbul diye düşündürdü bana...

Birkaç örnek eklemek isterim; dizide Yasemin Allen'ın canlandırdığı 'Sibel' karakterinin bir model oluşu, yine de küçük bir mahallede oturuşu hatta kısacık şortuyla balkona çıkışı; kitap okumanın keyfini keşfetmesine neden olan 'Emir'in (Şükrü Özyıldız) evine akşam saatlerinde tek başına destursuz dalabilmesi de bende bir yabancılaştırma efekti yaratmadı değil.

***

 

KEREM BÜRSİN...

Gelelim tüm kadınların sevgilisi Kerem Bürsin'e... Kendisinin yakışıklılığına, iş disiplinine hatta oyunculuğuna diyecek ters bir şeyim yok.

'Güneşi Beklerken'deki zengin kolejli çocuk rolünde; gözümüze batmadı İngilizce gibi konuştuğu Türkçe'si çünkü öyle konuşan Türk çocukları var sahiden. Ancak 'Şeref Meselesi'nde; Türkiye'de daha önce mahallede yaşama, dolayısıyla 'Yiğit' karakterinin sokaktaki halini gözlemleme şansı olmadığından, üstelik bu Türkçe'yle karakter yaratmak zorunda kaldığından durumu biraz sıkıntılı.[reklam]

Aynı sıkıntı Çağan Irmak filmi 'Unutursam Fısılda'daki karakteri için de söz konusuydu. Hele peruk kısmına hiç girmeyeceğim...

 

YASEMİN ALLEN

Benzer bir durum Yasemin Allen için de geçerli. 'Merhamet'teki zengin kız İngilizce vurgulu bir Türkçe konuşunca rahatsız olmadık ama 'Şeref Meselesi'ndeki 'Sibel', 'mahallemizin kızı' olarak fazla Avrupalı. Üstelik Şükran Ovalı (Derya) ve Burcu Biricik’in (Kübra) kankası değil ablası gibi duruyor cast açısından.

***

 

BİZDEN BİR HİKAYEYE DÖNÜŞEBİLİR Mİ?

Dizinin reytingi; ilk bölümüyle totalde 11, AB'de 3. olmasına yetti ancak. Onca tekrardan sonra 2. bölüm için değişen bir şey olmadı. Totalde 12, AB'de 3... Bu pozisyon; 'Şeref Meselesi' için ana haber bülteni yayınlamayan Kanal D'ye yeter mi?
Senaryonun bundan sonraki gidişatı, izleyiciyle kimi karakterler arasındaki bağı kuvvetlendirebilir mi? Dizi, 'bizden' bir hikayeye dönüşebilir mi? Beraber göreceğiz.

Şiir gibi oyunculuğuyla 'Zeliha' karakterine can veren Tilbe Saran'a hayranlığımı belirtmeden de geçmeyeyim. Ancak Kılıç Ailesi, Sicilyalı değil. Biz İtalyan değiliz. Biri kanun adamı, diğeri mafya mensubu zıt kardeşler filminiyse çok gördük Yeşilçam'da... İyisi yapılırsa, hemen anlarız.''

 

 

KEREM BÜRSİN İLE YAĞMUR TANRISEVSİN BARIŞTI MI?

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin