Sevilen yapıtlar meğerse Araplardan çalıntıymış!

Arabeskin hit parçaları Araplardan çalınmış!

resim yok
23 Aralık 2013 - 14:12
Magazin

Arabeskin hit parçaları Araplardan çalınmış!

Türk müziğinin dillerden düşmeyen şarkılarının Mısırlı sanatçılardan çalındığı ortaya çıktı.

 

Konuyla ilgili araştırma yapan akademisyen Murat Özyıldırım, alıntı yapan ve yapılan sanatçıları tek tek ortaya çıkardı.

 

ÜNLÜ İSİMLER VAR!

Bu isimler arasında Selami Şahin, Suat Sayın, Yıldırım Gürses gibi ünlüler de var.

Bir dönem bütün Türkiye'yi kasıp kavuran 'Bir Garip Yolcuyum Hayat Yolunda, Yağmur, Gitme Sana Muhtacım, Zalimin Zulmü Varsa' gibi parçaların bestelerinin Mısırlı sanatçılardan birebir alıntılandığı ortaya çıktı.

 

Konuyla ilgili kapsamlı bir çalışmaya imza atan araştırmacı Murat Özyıldırım çalışmalarını 'Arap ve Türk Musikisi'nin 20. Yüzyıl Birlikteliği' adıyla kitaplaştırdı.

 

Özyıldırım, Bağlam Yayınları'ndan çıkan kitabında çarpıcı tespitlere yer verdi.

 

SAHİPLERİNİN HABERİ OLMADAN ALINMIŞ

Özyıldırım, çalışmasında Mısırlı sanatçılar Ümmü Gülsüm, Muhammed Abdulvahab, Beliğ Hamdi, Abdülhalim Hafız gibi pek çok sanatçının eserlerini mercek altına aldı.

 

Özyıldırım'ın karşısına çarpıcı bir tablo çıktı. Mısırlı sanatçıların eserleri, sahiplerinin haberleri olmadan Türkçe güftelerle piyasaya sürülmüştü. Bu şarkıların bir kısmı da hit olmuş, yıllarca dillerden düşmemişti.[reklam]

Mısırlı sanatçıların söylediği şarkıların uzun olması nedeniyle parça parça intihal yapıldığını belirten Özyıldırım, bu yüzden aşırmaların ilk anda tespit edilmesinin güç olduğunu açıkladı.

 

Özyıldırım, Mısırlı sanatçı Abdülvahab Hafız'ın 'İnta Omri' adlı parçasının Gülden Karaböcek tarafından yıllarca seslendirildiğini belirti. Aynı şarkının daha sonra pop sanatçısı Yonca Evcimik tarafından okunduğunu açıkladı.

Murat Özyıldırım, 1970'li yılların sonunda çok kısa sürede büyük şöhret yakalayan Esengül'ün 'Sevdiğimin Kurbanıyım' şarkısının 'Ortadoğu'nun Bülbülü' lakabıyla tanınan Ümmü Gülsüm'ün çok sevilen eseri 'Baed Annak' olduğunu tespit etmiş. Artık Arap müziğinin klasikleri arasında sayılan şarkının bestecisi ise Mısırlı Beliğ Hamdi'ymiş.

 

Türkiye’de Yıldırım Gürses'in bestesi olarak bilinen 'Bir Garip Yolcuyum Hayat Yolunda' ise Riyad el Sunbati tarafından bestelenmiş. Şarkı bütün Arap dünyasında Ümmü Gülsüm'ün seslendirmesiyle ünlenmiş.

 

 

RESSAMLIĞA MERAK SALAN ÜNLÜLER BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin