Türk dizileri Afganistan'da! Peki en çok ilgiyi hangi diziler görüyor?

Türk dizileri Afganistan'da yayınlanmaya başladı. En popüler dizi ise Kurtlar Vadisi oldu.

resim yok
30 Ağustos 2013 - 11:45
Magazin

Türk dizileri Afganistan'da yayınlanmaya başladı. En popüler dizi ise Kurtlar Vadisi oldu.

 

KURTLAR VADİSİ AFGANİSTAN!

Muhteşem Yüzyıl’, ‘Kurtlar Vadisi’, ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ gibi diziler Afganistan’da ilgiyle izleniyor. Türk dizilerinin bu kadar ilgi çekmesinin temel nedeni olarak Afgan halkının dizilerde ‘gelenek ve modernleşmeyi dengede tutan figürleri’ görmek istemeleri gösteriliyor.

Dizilerde kullanılan kıyafetler, mobilyalar bile bir süre sonra ülkede moda haline gelebiliyor. Bu da Türk tekstil ve ürünlerine olan ilginin büyümesine yol açıyor.

Dizilerin sürekli izleyicileri arasında devlet yetkilileri de var. Haliyle Türk dizileri, bir zamanlar ilgi odağı olan Hint dizilerinin yerini almış gibi gözüküyor. Afgan televizyonlarında yayınlanan 20’den fazla Türk dizisi, halkın hemen her kesimi tarafından izleniyor.

Ülkede yayımlanan diziler arasında en çok ‘Kurtlar Vadisi’ seyredilirken, dizinin oyuncuları Necati Şaşmaz ve Gürkan Uygun halk tarafından çok seviliyor.

Özellikle kadın izleyicilerin daha çok takip ettiği diziler için, izleyicilerden biri olan Masuma, “Dizi yayınlanmadan önce tüm işlerimi bitiriyorum. Özellikle 'Kurtlar Vadisi’nin yayınlandığı günler bizim için özel günler gibi” diyor.

Kanalların çekmediği uzak bölgelerde yaşayan gençler ise Farsçaya çevrilmiş Türk dizilerini marketten satın alarak evlerinde izliyor. Afganistan’daki katı yayın politikasından dolayı, dizilerdeki uygunsuz görüntüler sansürleniyor. Geçen sene ülkede en çok seyredilen ‘Aşk-ı Memnu’, Afgan kültürüne aykırı bulunduğu gerekçesiyle Afganistan Alimler Birliği’nin itirazı üzerine yayından kaldırılmıştı.

 

‘POLAT BURGER’

Özel televizyon yetkilileri, Türk dizilerinin sadece Türk toplumuna değil, uluslararası topluma da hitap ettiğini söylüyor. Afganistan’da yayın yapan özel bir televizyonun Yayın Yönetmeni Hayat Yakubi, AA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye ile Afganistan arasındaki din ve kültür bağı sebebiyle Türk dizilerinin bu ülkede çok sevildiğini belirtti.

Yakubi Türk dizilerinin gerçeği yansıtma konusunda Hint dizilerine göre daha başarılı olduğu görüşünde. Yakubi, Türk dizilerinin yayınlamasıyla seyirci sayısında da artış olduğunu, Türk dizilerinin her kesim tarafından beğenildiğini söyledi. Türk dizilerinin çekim kalitesinin de yüksek olduğuna değinen Yakubi:“ [reklam] Birkaç sene önce Afgan kanallarında Hint dizileri yayınlanıyordu. Şimdi ise neredeyse tüm kanallarda Türk dizileri yayınlanıyor. Çünkü, söz konusu diziler halk tarafından çok beğeniliyor.

Biz kanalımızda ayrı bir bölüm oluşturarak dizileri Farsçaya çeviriyoruz. Böylece seyircilerin beğenisine sunuyoruz. Halk tarafından da olumlu tepkiler geliyor” diye konuştu.

Türk dizilerinin etkisinin arttığı Afganistan’da oyunculara karşı da sevgi çoğalıyor. ‘Kurtlar Vadisi’ oyuncularının, özellikle de Polat Alemdar’ın fotoğrafının basıldığı tekstil ürünleri, Afgan pazarında revaçta. Kabil’deki Cumhuriyet Marketi’nde tekstil ürünleri satan Cemal, son günlerde ‘Kurtlar Vadisi’ndeki oyuncuların fotoğrafının olduğu giysilerin çok tercih edildiğini, bunları giyenlerin kendilerini ‘Polat gibi kahraman’ hissettiğini söylüyor.

Öte yandan Kabil’in Kal-i Fethullah bölgesinde ‘Polat Burger’ adında bir restoran açan Ahmad Cevad Kadiri, ‘Kurtlar Vadisi’nden ve oyuncusu Alemdar’dan etkilendiği için restorana bu adı verdiğini, bu sayede müşterilerinin arttığını aktarıyor.

Taliban döneminde televizyonların yasak olduğu Afganistan’da, 50’den fazla yerel ve ulusal televizyon yayın yapıyor. Bunlarınn çoğunda da Türk dizileri Farsça ve Peştunca dillerine çevrilerek yayınlanıyor. Alt yapının yeni yeni gelişmeye başladığı ülkede, yerel diziler yok denilecek kadar az.

 

 

TÜRK DİZİLERİNİN DÜNYADA GELDİĞİ SON NOKTA! DETAYLAR BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin