resim yok
04 Mart 2013 - 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: ''Dost ve kardeş ülke BAE ile ticaret hacmi hedefi 50 milyar dolar olmalı'' -''Sayenizde 45 ülkeye dizi film satıyoruz''

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dost ve kardeş ülke Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ticaret hacminin 11,8 milyar dolarlarda kalmaması gerektiğini, en az 50 milyar dolar hedeflenmesi gerektiğini bildirdi.

Beraberindeki çok sayıda işadamıyla iş forumuna katılmak ve resmi temaslarda bulunmak üzere Abu Dhabi'ye gelen Bakan Çağlayan, Forum'da yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğe bağlı yakın ilişkilerin ticaret hacmine yeterince yansımadığını vurguladı.

Çağlayan, ''15 milyar dolar ticaret hacmi bizim için hedef değil, dostluk kardeşlik bağlarına bakıldığında ticaret hacmini çok daha yüksek düzeylere çekmek lazım. İki ülke dış ticaret hacmi toplamı 1 trilyon dolara yakın. 11,8 milyar dolar önemli ama çok yetersiz. 50 milyar dolar seviyesine çıkarmamamız için hiçbir sebep yok'' diye konuştu. Dört yıl önce dış mihrakların Türkiye'yi, ekseni kaymakla suçladığında, kendisinin 'siz kendi ekseninizi kontrol edin, kayan sizin ekseniniz' dediğini anlatan Çağlayan, bugün Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerin ekonomik ve sosyal sorunlarla boğuştuğunu, Türkiye'nin ise pazar çeşitlemesine giderek, ihracatını artırmayı, gelişmesini sürdürdüğünü kaydetti.

Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Gelin birbirimizin bölgesel, kültürel, coğrafi özelliklerinden birlikte faydalanalım. Müteahhitlik sektörümüz Çin'in ardından dünyada ikinci sırada, 244 milyar dolarlık proje gerçekleştiriyor, bilgi, becerilerimizi ve pazar avantajlarımızı sizinle paylaşmak istiyoruz. Türkiye'de büyük yatırım imkanları var. Yararlanmanızı istiyoruz. Suudiler önemli yatırımlar yapıyor. İki ülke girişimciliği ortak hareket ederek, üçüncü ülkelerde de büyük işler gerçekleştirebilir.''
    
-45 ülkeye dizi ihracatı-

İlk dış ticaretten sorumlu bakan olduğunda BAE Dış Ticaret Bakanı Sheikha Lubna Al Qasimi'nin ''Sayın bakan ne yaptınız, bizim çalışma düzenimizi değiştirdiniz, insanlarımızın davranışlarını değiştirdiniz, dizileriniz o kadar güzel ki'' dediğini hatırlatan Bakan Çağlayan, kendisine ilham verdiği için ''Allah razı olsun'' dedi.

Çağlayan, ''Buradan dönmeden sinema sektörünü destekleme talimatı verdim. Şimdi dünyanın 45 ülkesine dizi film ihracatı yapıyor Türkiye. O tarihlerde dizi filmlerimizin bir bölümü 50 bin dolarlara satılıyordu, şimdi 250 bin dolarlara çıktı, çok şükür. Bunun ardından yazılım, sağlık sektörlerine de önemli destekler verdik'' ifadesini kullandı.

İslam dünyasının kendi içindeki ticaret hacminin sadece yüzde 17'lerle çok düşük seviyede bulunduğunun altını çizen Bakan Zafer Çağlayan, dünyanın en iddialı, en fazla fırsat sağlayan yatırım teşvik sistemini getirdiklerini söyledi.

BAE Dış Ticaret Bakanı Sheikha Lubna Al Qasimi de iki ülkede büyük yatırım fırsatları bulunduğunu vurguladı ve ''Biz Türkiye'ye stratejik ortak olarak bakıyoruz. Başarılı Türk girişimcilerle üçüncü ülkelerde de ortak iş yapmalıyız'' dedi.

Öte yandan Bakan Çağlayan, BAE Ekonomi Bakanı Sultan bin Saeed Al Mansouri ve Abu Dhabi Ekonomik Kalkınma Kurumu Başkanı Nasser Ahmed Al Sowaidi ile de ayrı ayrı görüştü. Görüşmeler basına kapalı olarak gerçekleşti

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin