Uğur Yücel 'Aramızda Kalsın'ın geleceği hakkında ne dedi?

Yönetmenliğini ve senaristliğini Uğur Yücel'in yaptığı 'Soğuk' filmi, Kars'ın bir kasabasında geçiyor. Uğur Yücel ve Şebnem Bozoklu filmi anlattı.

resim yok
24 Mart 2014 - 11:57
Röportaj

Yönetmenliğini ve senaristliğini Uğur Yücel'in yaptığı 'Soğuk' filmi, Kars'ın bir kasabasında geçiyor.

 

Uğur Yücel ve Şebnem Bozoklu filmi anlattı.

'Soğuk' nasıl bir film?

Uğur Yücel: 'Soğuk' anlam itibariyle buzla kaplı toprağı ve ilişkilerin dondurucu uzaklığını anlatıyor. Kars çok soğuk kışları... Yoğun karda, buzda duruyor hayat. Tren rayları ve yollar filmin başrolünde. Uçsuz bucaksız ova ve rayların üzerinde yürüyen bir yol bekçisinin hikayesi.

Şebnem Bozoklu: 'Soğuk' çok katmanlı, çok boyutlu bir film. Tek bir cümle içinde filmin genel omurgasını anlatmak çok zor. Sert bir film. İçerisinde sert bir erkek dünyası ve kırılmış, yalnız kadınların dünyası var. Bu iki dünyanın birbiriyle çarpışması var.

Sizce 'Soğuk'u izleyenler bu filmden neyin farkına varmış  olarak ayrılmalı?

Ş.B: Gerçekten her izleyen kişi için filmin başka bir dünyası var. Bu konuda net ve tek bir şey
söylememek taraftarıyım. Her seyirci için alınacak, çıkarılacak başka bir cümlesi var.
U.Y: Bu filmde hiçbir şey gizlenmiş değil; her şey ortada.

Başrolde ilk defa kamera karşısına geçen Cenk Medet Alibeyoğlu'nu görüyoruz...

U.Y: Cenk hep kafamdaydı. Onu 'Alacakaranlık' dizisinde oynatmıştım. Çok kişiyi denedim; denemeyip de konuştuğum, olmasını istediğim oyuncuların  hiçbirini o karaktere tam yakın bulamadım. Karakter Kars'ta duruyordu. Kim oynasa Cenk'i  oynayacaktı aslında. Cenk, çok zeki ve duygulu bir insan. Bu iki özellik başlamak için yeterliydi. İstediğim gibi de oldu.

 

EZGİ VE ŞEBNEM SEVGİ DOLU

Ezgi Mola ve Şebnem Bozoklu'nun oyunculukları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

U.Y: Her ikisiyle de oyuncu olarak yanyana dizi çektik. Bambaşka özelliklerde karakterler... Ortak yönleri hınzır ve sevgi dolu oluşları. Onlarla çok eğleniyorum. Çok yetenekliler. Kameradan insanın içinin gözükmesi zordur. Bunlar içi, kederi, sevinci gözüken insanlar. Bunu ortaya koyma becerisinden çok daha derinde ruhları.

Oyuncu olmanın yanı sıra yönetmen olarak birlikte çalışması çok keyifli ve öğretici biri olduğunuz yorumları yapılıyor...

U.Y: Ben oyuncuların ruhuna yakınımdır, yönetmenlerin değil. Hayallerimi gerçekleştirmeye çalışırım sadece. Dolayısıyla bütün sete oyunculara yaklaştığım gibi özen gösteririm.

Çekimler sırasında zorlandığınız sahneler oldu mu?

U.Y: Bir trajedi çektik ama komedi çeker gibi eğlendik. Tek engel soğuktu. Sette donuyorduk. Biraz avcı palavrası gibi olacak ama -42 derece gördük bir gece. Çok sevdiğim bir prodüksiyon görevlisi bir gün beni almaya geldi otelden ''Oh be abi, hava -5, dünya varmış. Valla sabah markete şortla gittim'' dedi. Kimsenin bitmesini istemediği bir setti.

 

HER KELİMESİNE HAKİM

Ş.B: Oynadığım 'Fincan', bir Terekeme ve onların gerçekten çözülmesi zor bir aksanları var. Bu aksanı yapmak ve bunu doğallaştırmak konusunda zorlandım ve yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalıştım. Filmin o sonsuz karanlık ve soğuk dünyası hepimizi çok etkiledi. Oynaması da, yönetmesi de zor bir filmdi. Ama kurtarıcımız vardı, o Uğur Yücel'di. Çünkü yazdığı şeyin her kelimesine hakimdi. Ne istediğine dair en ufak bir şüphesi yoktu.[reklam]

ŞEBNEM BOZOKLU: ''UĞUR YÜCEL HEP HAYATIMDA OLSUN iSTiYORUM.''

'Soğuk' ilk sinema filminiz. Kendinizi beyaz perdede ilk izlediğinizde ne hissettiniz?
İlk defa kendimi beyaz perdede izlemek bir yana, bunu bir de Berlin Film Festivali'nde yaşamak heyecan vericiydi. Filmin ilk on saniyesinde kalbim öyle çarpıyordu ki, içimden ''Allah'ım ne olur burada ölmeyeyim'' diye dua ediyordum. Sürekli eşim Emre'nin elini sıkıyordum destek almak için.

En sevdiğiniz Uğur Yücel hangisi? Oyuncu olan mı yoksa yönetmen olan mı?

Yanımda oturup derdimi anlatabildiğim ya da bir şey sorunca cevabına şaşırabildiğim, bana bir şey anlattığı zaman sonsuz mutlulukla dinleyebileceğim, hayatın içerisindeki Uğur Yücel benim en sevdiğim Uğur Yücel. Yönetmen-oyuncu ilişkisine gelince... Oyuncusunu çok konforlu hissettiren bir yönetmen. Uğur Yücel'i çok seviyorum ve o hep hayatımda olsun istiyorum.

 

UĞUR YÜCEL: ÖDÜLLERiMi ARKADAŞLARIMA DAĞITIRIM

'Soğuk' gösterildiği birçok festivalden ödülle ayrıldı. Bu başarıyı hissetmiş miydiniz?

Bilmem, öyle bir şey hissetmedim. Benim evde hiç ödülüm yoktur, hep arkadaşlarıma dağıtırım. Ben yeni işlere, yeni heyecanlara bakarım. Hiç ödül ve başarı gururu taşımadım. Sevinci ve eğlencesini inkar etmeyeyim.

'Benim Dünyam' filmi beklentilerinizi karşıladı mı?

Daha fazla gişe yapabilirdi; Anadolu pek yoğunlaşmadı filme. Büyükadalı burjuva bir kızın çilesi ve elde ettiği amansız başarıyla ilgilenmediler. Gerçek hayattan alınmış bir hikayeydi oysa. Gişesi yurt içi ve yurt dışında 1.5 milyonu buldu. Bu iyi bir sonuç.

Bundan sonrası için ne gibi hikayelerle seyirci karşısına çıkmayı planlıyorsunuz?

TMC, Erol Avcı'yla çalışıyorum. 'Aramızda Kalsın' dizisini yapıyoruz. O önümüzdeki yıl da sürebilir. Komedi filmi yapmak istiyoruz yazları. Öte yandan Erol benim yapacağım ve içerik olarak ticari sayılmayacak işlere de özen gösteriyor.

 

FESTiVALLERDEN ÖDÜLLERLE DÖNDÜ

Berlin, İstanbul, Altın Koza, Paliç, Montreal, Roman, Cambridge Darwin, Buenes Aires, Varşova, Strasbourg ve Mannheim festivallerinin yanı sıra Gezi Film Festivali ve Türk-Alman festivallerinde gösterilen 'Soğuk', ödüllerle döndü. 'Soğuk', İstanbul Film Festivali'nden 'En İyi Müzik', Paliç Avrupa Film Festivali'nden ‘En İyi Film', Altın Koza'da ise 'En İyi Görüntü Yönetmenliği' ödüllerini aldı.

 

 

BEREN SAAT VE BELÇİM BİLGİN REKABETİNDE KİM ÖNDE? DETAYLAR!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin