Ünlü oyuncunun tazminat zaferi!

Focus Film'in günlük 14 saat mesai nedeniyle sözleşmesini feshedip 'Deniz Yıldızı' dizisinden ayrılan Güneş Emir'e açtığı dava mahkeme tarafından reddedildi.

resim yok
14 Ağustos 2013 - 10:50
Magazin

Focus Film'in günlük 14 saat mesai nedeniyle sözleşmesini feshedip 'Deniz Yıldızı' dizisinden ayrılan Güneş Emir'e açtığı dava mahkeme tarafından reddedildi.

 

Emsal olabilir

Yargıtay mahkemenin kararını onarsa, sözleşmelerinde ağır şartlar bulunan oyuncular için bu emsal karar olacak.

 

Nasıl gelişti?

Oyuncu Güneş Emir, “Deniz Yıldızı” dizisinin başrolünde 250 bölüm oynadı. Daha sonra oyuncunun sözleşmesi iki yıllığına yenilendi.

Ancak sözleşmede de yer alan ağır çalışma koşullarına dayanamayan Güneş Emir, sözleşme süresinin bir yıla düşürülmesini, günlük 14 saate varan çalışma nedeniyle haftalık 2 gün tatil hakkı verilmesini, eğer bu istekleri olmazsa sözleşmeyi feshedeceğini bildirdi.

Emir, istekleri yerine gelmeyince 16 Ağustos 2011’de sözleşmeyi tek taraflı feshetti ve diziden ayrıldı.

Focus Film şirketi de sözleşmeden kaynaklanan cezai şart parası için Güneş Emir’e 100 bin dolarlık dava açtı.

ORANTISIZ, SERBEST İRADEYLE YAPILMAMIŞ

İstanbul 1. Fikri Sınai Haklar Mahkemesi davayı iki yıl sonunda karara bağladı ve oyuncuyu haklı buldu.

 

Gerekçeli kararda...


Hâkim Hazal Zengingül, gerekçeli kararında şunları belirtti:

“Sözleşmede davacı lehine çok orantısız, adil olmayan ve sözleşme dengesini dikkate almayan yaptırımlar öngörüldüğünden davalı aleyhine olan bu taahhütler yok hükmündedir.

Davalının, çalışma koşullarının güvence altına alınması, yasal izin, dinlenme haklarına saygı gösterilmesi ve ücretinin artırılmasını yapımcıdan talep etme hakkı vardır.
[reklam]
Ancak sözleşme hükümleri davalının çalışma özgürlüğünü, yasal dinlenme hakkını, kişilik haklarını ve sözleşme serbestîsi hakkını kısıtlamıştır. Sözleşmede taraflar arasındaki denge gözetilmemiştir.

Karşılıklı edimler arasında açık bir oransızlık olduğundan davanın reddine karar verilmiştir.”

Focus Film, mahkemenin aleyhte verdiği karara itiraz etti.

Dosya temyiz aşaması için Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay mahkemenin kararını onarsa, sözleşmelerinde ağır şartlar bulunan oyuncular için bu emsal karar olacak.

 

Deniz Yıldızı dizisinin Deniz’i olarak tanıdığımız Güneş Emir, 10 Mayıs 1985 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Oyunculuk eğitimini ise Tobav Oyunculuk Atölyesi, Basat Oyunculuk ve İstasyon Sanat Evi Oyunculuk‘ta aldı.

 

 

MERYEM UZERLİ'NİN YENİ KURALLARI! DETAYLAR!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin