resim yok
18 Eylül 2011 - 00:00

 

Adana Büyükşehir Belediyesinin bu yıl 18'incisini düzenlediği Uluslararası Altın Koza Film Festivali'nin açılışında yönetmen Ali Özgentürk ile sinema sanatçıları Nebahat Çehre ve Kadir İnanır'a “Yaşam Boyu Onur Ödülleri” verildi.
 
Merkez Park Amfi Tiyatro'da düzenlenen açılış töreni ve onur ödülleri  için gelen sanatçılar kırmızı halı üzerinden geçerek tören alanına girdi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, törenin açılışında yaptığı konuşmada, 40  yılı aşkın bir geçmişi olan festivalin Adana ile özdeşleştiği ancak giderek  uluslararası bir boyut da kazandığını belirtti.
 
Sinemanın Türkiye'de 100 yılını kutlamaya hazırlandığını ifade eden  Yılmaz, bir zamanlar toplumsal hayattan uzaklaşan sinemanın son dönemlerde  giderek daha güçlü bir şekilde toplumsal ve kültürel hayata girdiğini söyledi. Türk sinemasının 2004 yılında yapılan yasal düzenleme sonrası çok ciddi  bir ivme kazandığını belirten Yılmaz, “Bu da kültür hayatımız adına hepimizin  iftihar etmesi gereken bir durum. Yerli sinema filmlerinin sayısı ve seyircisi  artıyor. Sanatçılarımız uluslararası alanda ödüller kazanıyorlar” dedi.
 
Yılmaz ayrıca, Türk sinema seyircisinin dünyadaki film örnekleriyle  buluşmasının, dünyadaki seyircilerin de Türk sinema örneklerini görmesinin  faydalı olacağına inandığını söyledi.Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın başka bir programı nedeniyle  festivalin açılışına katılamadığını bildiren Yılmaz, konuşmasını şöyle  tamamladı:  “Her zaman Adana Büyükşehir Belediyesinin yanında olduğumuz vurgulamak  istiyorum. Adana'nın bir kültür merkezi yok. Yeni bir kültür merkezi olması konusunda da Kalkınma Bakanı olarak, yatırımlardan sorumlu bir bakan olarak Adana  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ve ilgili tüm arkadaşlarımızla  birlikte gayret edeceğimize buradan söz veriyorum.”
 
 
Faruk Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığının Bakan Ertuğrul Günay  önderliğinde sinema sektörünün gelecek dönemlerindeki büyük hedeflerine de katkı  sağlama kararlılığını sürdüreceğini bildirdi.
         
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, Adana ve Adanalıların sanata ve  sanatçıya önem verme konusunda üzerlerine düşeni yerine getirdiklerini  belirterek, bu festivalin de bunun en somut bir örneği olduğunu söyledi.
         
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekil Zihni Aldırmaz da Adana'nın Türk  sinemasında oldukça önemli bir yeri olduğunun altını çizerek, Altın Koza'nın kent  halkının destek ve katkısıyla büyüyüp, geliştiğini söyledi.
         
Geçen yıl Altın Koza'yı daha geniş bir konseptte düzenleme sözü  verdiklerini anımsatan Aldırmaz, “Ayrıca sinema müzesi sözü de vermişti. Bunları  yerine getiriyoruz. Festival kapsamında söz konusu müzenin açılışını  gerçekleştireceğiz. 9 gün sürecek festival dolu dolu geçecek. 9 gün sanatla iç  içe yaşayacağız” dedi.
         
Belediye Meclisinde alınan bir kararla daha önce ödül alan 12 sanatçının  isminin cadde ve sokaklara verileceğini hatırlatan Aldırmaz, bu uygulamanın  gelecek yıllarda da devam edeceğini vurguladı.
         
Aldırmaz, geçen yıl festivalde Filistin'de yaşananlara dikkat çekmeye  çalıştıklarını, bu yıl da “Ben Asyalıyım, Ben Afrikalıyım” bölümüyle bölgede  yaşananları gözler önüne sermek istediklerini vurguladı.
    
ÖNCELİKLE DÜŞMANLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM     
Konuşmaların ardından Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, “Yaşam Boyu Onur  Ödülü”nü Ali Özgentürk'e verdi. Özgentürk, sahnede yaptığı konuşmada, Adana'ya yakışan, çok sesli bir  festivali gerçekleştirdikleri için Adanalılara teşekkür ettiğini belirtti.
 
Çok duygulandığını ifade eden ve gözlerinin yaşardığı gözlenen Özgentürk,  “Öncelikle düşmanlarıma teşekkür ediyorum. Çünkü onlar olmasa üretemezdim.  Sinemayı dimdik ve gerçekçi bir şekilde yapan genç sinemacılara teşekkür  ediyorum. Babama teşekkür etmek istiyorum, çünkü o benim baş mimarım. Kendime  teşekkür etmek istiyorum, çünkü ben olmasaydım bu ödülü almazdım. Adana halkına  teşekkür etmek istiyorum çünkü 19 yaşıma kadar ruhumu onlar dizayn ettiler. Dadaloğlu'na, Karacaoğlan'a, Yılmaz Güney'e teşekkür ediyorum. Onlar olmasaydı  ben bu ödülü alamazdım” diye konuştu.
 
Aynı ödüle layık görülen Kadir İnanır'ın ödülünü ise Kültür ve Turizm  Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin verdi.İnanır, ödülünü alırken, Türk sinemasının güçlenmesi ve gelişmesi  noktasında Adana'nın oldukça önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı. Bu noktada sanatçılar olarak Adana'nın hakkını ödeyemeyeceklerini ifade  eden İnanır, “Geçmişte Adana'nın desteği olmadan film çekmek çok zordu. Adana ve  bölgesinin istediği her film, mutlaka İstanbul'da gösterime girerdi. Ve en güzel  filmleri de onlar istediler. Adanalılar, gerçek bir sinema sevdalısıdır.  İnsanlarıyla birlikte Adana, bizim mesleğimize çok önemli katkılar sağladı.  Meslek hayatımın 42. yılında böylesi bir gecede onurlanmak, bir sanatçının  istediği ve arzuladığı en büyük değerdir. Daha önce yine Adana'da almış olduğum, 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün yanına şimdi bu ödülü koyacağım” dedi.
 
“Yaşam Boyu Onur Ödülü”ne layık görülen bir diğer isim Nebahat Çehre'ye  ise ödülünü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili  Zihni Aldırmaz verdi. Çehre, kendisinin de Adanalı sayıldığını belirterek,  “Burada geçmiş dönemde çektiğimiz bir filmde beni diri diri toprağa gömmüşlerdi.  O zaman çok korkmuştum ve oyunculuk adına da büyük heyecan yaşamıştım. Bir insan  için alabileceği en önemli ödül, 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'dür. Bu onura layık  olmaya çalışacağım” diye konuştu.  Konuşmaların ardından Mazhar, Fuat, Özkan (MFÖ) grubu konser verdi.Törene Ak Parti Adana milletvekilleri Necdet Ünüvar, Fatoş Gürkan, Şükrü  Erdinç, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş de katıldı.
         
ÖZGENTÜRK'TEN ELEŞTİRİ
         
Bu arada, törende ödüle layık görülen yönetmen Ali Özgentürk, Merkez Park  Amfi Tiyatro'ya gelişi sırasında gazetecilerin duygularını sorması üzerine,  “Neden verdiklerini bilmiyorum. Sahnede bir şeyler söyleyeceğim” dedi.Verilen ödülün çok değerli olduğunu düşündüğünü belirten Özgentürk, şöyle  devam etti:
 
“Hak edip etmediğimi bilmiyorum artık. Altın Koza'nın Adana'ya yaraşır  iyi bir festival olma mücadelesi verdiğini düşünüyorum. Ama bir şey var. Bizim  film festivallerinde resmi insanlar çok öne çıkıyorlar. Valiler, bakanlar. Bu  festivaller sanat, kültür insanlarının festivalleri. Bizim dinimizde hayır  yapanlar hiç ortaya çıkmazlardı. Belediye başkanları festival yapıyor devamlı  sahnede konuşuyor. Bakanlar konuşuyor, Vali konuşuyor. Antalya'da festival  yapıyorlar orada da CHP'liler konuşuyor. Sanat ve kültür festivali bu. Bunu çok  dikkate almak lazım. O sahnede oyuncular ve yönetmenler olmalı. Burada 50 tane  resmi araba gördüm. Burada içeri giremiyoruz. Bu bir kültür ve sanat olayı başka  şeyi karıştırmamak lazım.”

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin