resim yok
07 Ekim 2011 - 00:00

 

Çoğu zaman hafife alınan baş ağrısının aslında ciddi bir rahatsızlığın, hatta bir felcin habercisi olabileceğini acı şekilde öğrenen Emine Ün, sağlığına kavuşup işinin başına döndü.
İlk zamanlarda yataktan kalkamayacak halde olan Ün, şimdi dimdik ayakta ve sunduğu programda sağlık hakkında bilgiler veriyor. Ünlü sunucu, yaşadıklarını ve o zor günlerden sonra hayatında nelerin değiştiğini Formsante’ye anlattı.
 
Önemli bir rahatsızlık geçirdiniz. Hastalığın ilk belirtileri nelerdi?
- Rahatsızlığım beyinde toplardamar tıkanıklığıydı. Ciddi bir başağrısı ile kendini gösterdi. Bir iki gün boyunca başım çok ağrıdı, dayanamayıp hastaneye vardığımda sağ tarafım tamamen felç olmuştu.
 
Hastanede ne kadar süre kaldınız?
- Hastanede 10 güne yakın kaldım. İyileşme süreci ise bir ay sürdü. Yoğun bir tedaviydi fakat vücut çok çabuk cevap verdi. Tedavim hâlâ devam ediyor. 
 
Felç ne kadar sürdü?
- Felç durumu bir hafta 10 gün kadar sürdü. Kan sulandırıcılar çok etkili oldu. Fizik tedavi de aldım ve bu sayede çabuk iyileştim.
 
Toplardamar tıkanıklığı neden oluyor?
- Toplardamar tıkanıklığı genetik de olabiliyor, bünye de yapabiliyor. Az su içmek, stresli ortamlar, genetik yapı bu hastalığı tetikliyor. Ben de görülmesinin nedeni ise pıhtılaşma bozukluğu. 
 
İNSAN FELCİ KENDİNE HİÇ KONDURAMIYOR
 
Felç olduğunuzu hissettiğinizde aklınızdan neler geçti?
- Bu kolay bir şey değil. O an çok başka duygular yaşayabiliyorsunuz. ılk gün hayati tehlikem olduğu söylenmişti. Hayati tehlikeyi atlattıktan sonra ise felcimin kalıcı olup olmadığı ya da ne kadar sürede geçeceği belirsizdi. Sonuçta bunları biliyor olmak, psikolojik olarak insanı çok etkiliyor. Bir de insan felç geçireceğini hiç düşünmüyor. Mesela ben bacağımda güçsüzlük hissettiğimde, elimi, kolumu, sağ bacağımı kontrol edemediğimde aklıma felç gelmedi. Çünkü insan kendine konduramıyor; kolunuzun tutmadığını görüyorsunuz, bir şey olduğunu da biliyorsunuz fakat felç aklınıza gelmiyor. Doktordan duyduktan sonra “felç mi oldum?’ diyorsunuz. Enteresan bir şey.
 
Sonrasında program sırasında rahatsızlandınız...
- Yayında rahatsızlanmamın sebebi hastalığımın tekrarlaması değildi. Normalde tansiyonum düşüktür. O gün de yorgunluk, uykusuzluk, yayına yetişme telaşı nedeniyle tansiyonum iyice düşmüş, bu yüzden vücudumda titreme başladı. Titremeler başladığında hastalığım sırasında görülen ataklardan geldi sandım, değilmiş. 
 
HASTALIĞIMDA AZ SU İÇMEMİN ETKİSİ VAR
 
Beslenme düzeniniz nasıl?
- Programım olduğu günler çok erken kalktığım için saç ve makyajım yapılırken kahvaltı ediyorum. Domates, peynir, zeytin ve bir dilim ekmek yiyorum. Meyve suyu içiyorum. Yayından sonra öğle yemeğinde sebze yemeği tüketiyorum. Akşamları ise et, tavuk ya da balık tüketmeyi tercih ediyorum. Su içmeye çok dikkat ediyorum. Eskiden çok su içmiyordum ve hastalığımda bunun da etkisi olduğunu öğrendim. O yüzden bol su içmeye gayret ediyorum.
 
Uyku düzeniniz nasıl?
- Uyku düzenim program öncesi ve program sonrası diye ayrılıyor. Uykuyu çok seven biriyim. Benim 10 saat uyumam gerekiyor. 10 saatten az uyuduğumda bütün dengem şaşıyor. şimdi program olduğu için saat 06.00’da kalkıyorum, program bittikten sonra saat 10.30’da evde oluyorum. Sonra mutlaka yatıyorum. En az iki saat uyuyorum. Aksi takdirde ertesi gün çok bitkin oluyorum. 
 
BENCE AşK MUTLU ANLARI PAYLAşMAKTIR
 
Aşk denilince aklınıza ne geliyor?
- Aşk, mutluluk demek. Paylaşım demek... Aşk; mutlu anları paylaşmaktır. Tutku, bağlılıktır ama bağımlılık değildir. Aşk, düzendir. 
 
Nasıl bir erkeğe aşık olursunuz?
- Benim karşımdaki kişinin bana duyduğu aşkı hissettirmesi önemli. Bana olan tüm duygularını dile getirmeli. Duygularımı göstermeyi seviyorum ve karşımdakinin de öyle olmasını isterim. Asla içimde yaşamam, taktiklerim yoktur. Süprizlerden ve süpriz yapmaktan çok hoşlanıyorum. Aşktan, duygulardan konuşmayı da seviyorum. Benim için sadece özel günlerde bunları dile getirmemek gerekiyor, sıradan bir günde “seni seviyorum, seni düşünüyorum” demek benim için çok önemli.
 
Evliliği tekrar düşünüyor musunuz?
- Evet, kesinlikle düşünüyorum.
 
ARTIK HER ŞEYE ÜZÜLMEYECEĞİM
 
Hastalıktan sonra hayatınızda neler değişti?
- Eskiden her şeyi çok kafama takardım. Artık her şeye üzülmemeye karar verdim. Sinirlenmemek, öfkelenmemek elimizde değil fakat bunları en aza indirmeye çalışıyorum. Elde mi bu? Değil, ama mümkün olduğunca daha az üzüleceğim. Sonuçta insan yaşadıklarından ders alıyor.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin