Zihni Göktay kendisine yapılan haksızlığı ve projelerini anlattı!

''Dizinin reytingini yükseltecek bir hayat tarzım yok...''

resim yok
26 Eylül 2014 - 11:26
Röportaj

''Dizinin reytingini yükseltecek bir hayat tarzım yok...''

Şehir Tiyatroları'na 'Cibali Karakolu' oyunuyla dönen usta oyuncu Zihni Göktay, neden iki yıldır Şehir Tiyatroları'ndan uzak kaldığını, kendisine yapılan haksızlığı ve yeni oyununu anlattı...


Erhan Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları'nın genel sanat yönetmeni olduğu zaman "Küstürülmüş isimleri yeniden sahneye çıkaracağım" demişti. Siz de bu isimler arasında yer alıyorsunuz, öyle değil mi?

'Lüküs Hayat'ı oynarken yanına başka bir oyun istediler. Erhan'ın iki-üç günde hallettiği oyunu, onlar iki ayda halledemediler. Becerebilselerdi o dönem 'Cibali Karakolu'nu, 'Lüküs Hayat'la beraber oynayacaktım. İpe un serildi. Bürokratik işlemler yerine getirilemedi. Umur Bugay'ın yazdığı 'Tavan Arasında' diye bir oyun daha vardı. Onun da "Dekorunu halledemeyiz" dediler. Beni başka oyunda oynamamam için oyaladılar. Sebep oydu.

'Lüküs Hayat'ın kaldırılmasını neye bağlıyorsunuz?

Sebebini bilmiyorum. 28 senedir bu oyunu kapalı gişe oynadım. Kızımla yaşıt bir oyundu, çocuğum gibiydi. Çok üzüldüm.

Yazıcıoğlu'nun 'Cibali Karakolu'nu sahneye koyacağını duyunca nasıl tepki verdiniz?

Ben Ayvalık'taydım. Aradı, ben de amuda kalkarak 'Gelirim' dedim çünkü aklımdaki oyun. Hemen provalarına başladık. Ekim'de sahneye koymak için sabırsızlanıyoruz.

'Cibali Karakolu'nu daha önce Muammer Karaca ve Nejat Uygur yorumuyla izlemiştik. Siz canlandıracağınız başkomisere nasıl bir yorum katmayı düşünüyorsunuz?

Ben Muammer Abi'nin üslubuyla oynamayı istiyorum. Ben de doğaçlamalarla, kimseyi küstürmeden hicivlerimi, göndermelerimi yine yapacağım tabii.

 

LÜKS BİR HAYAT YAŞAMADIM

Nasıl bir oyun izleyeceğiz?

Ben 'Cafer Sabbah' adlı bir başkomiseri oynuyorum. Oyun, beğenmediği karısıyla evliliğini sürdürmeye devam ederken çapkınlığı da elden bırakmayan bir başkomiserin hikayesini anlatıyor. Biz bu başkomiser üzerinden sosyal ve toplumsal olaylara göndermeler yapıyoruz.[reklam]

50 yıllık kariyerinizde çok fazla sinema filminizin olmamasının sebebi ne?

20 filmim var. Tiyatroya ağırlık verdim. Çok yoğun çalışıyor, sezonda üç oyunda birden oynuyordum. Sinema filminde olmam için tiyatrodan ayrılmam gerekiyordu ama ben bunu çok da sevemedim. Sinema yönetmenin sanatıdır, tiyatro ise oyuncunun. Ben kameraları sevemedim.

Başrollerin yüksek ücret alması, sizin gibi 50 yıllık usta bir sanatçının sadece geçimini sağlayacak kadar para kazanması ağrınıza gitmiyor mu?

Gidiyor ama gel de bunu yapımcıya anlat. Bu memlekette oyuncunun değerini anlayacak kaç kişi kaldı? Çok şükür kimseye muhtaç değiliz. Bir evim, kullanmadığım bir arabam, Ayvalık'ta da karavanım var; yetiyor. "Ne Akdeniz'de gemim, ne Ege'de yatım; bir kütüphanem, bir de çekyatım" derim her zaman. Çok paralarda gözüm olmadı hiçbir zaman. 28 yıl 'Lüküs Hayat' oynadım ama hiç lüks bir hayat süremedim. Ona da özenmedim.

 

EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİM BAŞROLLERİM

Peki, tiyatrodan yeteri kadar maddi karşılık alabildiniz mi?

Çocuklarımı tiyatrodan aldığım maaşla büyüttüm. Tiyatro benim ekmek teknem. Tiyatro her zaman ekmek parası vermiştir bana ama kıyma parası için diğer işlere gitmek gerekti. Sınıf atlama çabası içinde olan, frapan bir yaşam tarzını benimseyen biri hiç olmadım. Çok refah içinde büyümedim. Son 15 yıldır kiradan kurtulmuş biri olarak, 50 yaşından sonra anca 'Oh' diyebildim. 40 yaşında bisikletim oldu, alışkın olmadığım için doğalgaz çukuruna uçtum. 16 tane dikiş attılar. 3 yaşındaki çocuğun kolunda saat vardır, bense 16 yaşındayken koluma saat takabildim. Ama nereden geldiğimi bilince, çok büyük paralar kazanma hayalim de olmadı. Başladığımdan beri, amatörlüğüm de dahil olmak üzere hep başrol oynadım. Bu da benim en büyük zenginliğim.

 

KAPRİS YAPMAM

Dizilerden de az kazandığınızı söylemiştiniz...

Benim magazinsel bir hayatım hiç olmadı. 36 yıllık eşimle, kendi kabuğumuzda yaşıyoruz. O yüzden 'Zihni Göktay yeni sevgilisiyle şurada görüldü' ya da '36 yıllık eşinden boşanıyor' gibi haberlere konu olmadım. Reytingi yükseltecek yaşam tarzım olmadığı için diğer dizi oyuncularına göre daha az kazanıyorum. Mütevazı paralara çalışıyoruz. Ben "Şu kadar istiyorum" dersem, bana onu vermez yapımcı. Ben de yapımcıyı yormam. Durduk yerde kapris yaparsam, iş kaçar.

 

 

 

USTA OYUNCUDAN ÇOK KONUŞULACAK İTİRAFLAR BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin