Filinta yeni bölümde Çerkes Göçü

Filinta dizisi, Salı akşamı yayınlanan 13. bölümüyle tarihi bir hikaye ile seyirciyi gözyaşlarına boğdu..

resim yok
19 Mart 2015 - 14:32
Yeni Bölüm

Yapımcılığını ES Film’in üstlendiği ve her bölümü ile seyircisini derinden etkilemeyi başaran TRT’nin beğenilen dizisi Filinta’nın geçtiğimiz Salı akşamı yayınlanan 13. Bölümünde Kayra Şenocak’ın üstlendiği ‘Hasan’ karakterinin dramı seyirciyi gözyaşlarına boğdu.

 

AİLESİNİ KAYBETTİ

Rolü gereği zorunlu bir Çerkes sürgünü kimliğini taşıyan Hasan karakteri,  ailesini ve sevdiklerini soğukta, kar altında bu göçte kaybederek, Kafkaslar'dan Osmanlı’ya gelerek bir çavuş olarak geçmişini  sır gibi saklıyordu. Ta ki ,  Rus teşkilatının başındaki Igor’un (Mesut Özkeçeci) İstanbul’da onun karşısına çıkışına kadar… 

 

1864 ÇERKES SÜRGÜNÜ

Çerkesya’dan Osmanlı’ya göçün anlatıldığı bu dram, ‘Çerkez Sürgünü’, 19. yüzyılda, özellikle 1864 yılında yoğunlaşmak ve başta Adığeler ve Abhazlar olmak üzere, Kuzey Kafkasya halklarının Osmanlı topraklarına yönelik zorunlu göçleri olarak tarihte anılırken, Filinta bu derin yaraya da parmak bastı. Çekimlerin geçtiğimiz haftalardaki zorlu kış şartlarında Kocaeli’nde çekildiği bu sahnelerde, rol alan tüm oyuncular ve ekip, gerçek bir dramı ekrana yansıtırken, bu çarpıcı sahnelerin de tarihte yaşananları ve o acıları tekrar hatırlattığı gözlerden kaçmadı.  

 

Yönetmenliğini Gökhan Erkut’un, senaristliğini ise Altuğ Küçük’ün üstlendiği, ‘Bir Osmanlı Polisiyesi Filinta  zaman zaman tarihsel gerçekliklere de ana konusu ile birlikte parmak basarken, görüntü yönetmenliğini Sami Saydan ve Erhan Makar’ın yaptığı bu sahnelerin muhteşemliği, yine bir sinema şöleni tadını izleyicisine veriyordu…

 

1864 yılındaki Çerkes Sürgününe tanıklık eden 91 yaşındaki yaşlı bir Çerkes, 65 yıl sonra 1929 yılında Gürcü Tarihçi Simon Canasia'ya o günleri şu sözleriyle anlatmıştı:

"Deniz kenarında yedi yıl boyunca atılmış insan kemikleri vardı. Kargalar erkek sakallarından ve kadın saçlarından yuvalarını kurarlardı. Deniz yedi yıl boyunca karpuz gibi insan kafataslarını atıyordu. Benim orada gördüklerimi düşmanımın bile görmesini istemem".

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin