ÖZEL HABER | "Civil War - İç Savaş" bir öngörü mü yoksa iyi bir pazarlamadan mı ibaret?

Vizyona girdiği Amerika’da rekor gişe açılışı yapan Civil War - İç Savaş filmi ülkemizde de 19 Nisan'da vizyona girdi. Geleceğin Amerika’sını anlattığı iddia edilen filme dair beklentiler, hayal kırıklıkları ve filmin iç yapısına dair notları sizler için derledik. İç Savaş filmini neden mutlaka izlemelisiniz? Beklentilerinizi neden düşük tutmalısınız? İç Savaş filminden notlarımız…

Berfin Sengil
20 Nisan 2024 - 10:00
Kültür Sanat

Civil War – İç Savaş, son günlerde kırdığı gişe rekoruyla gündemde. Film, vizyona girdiği ABD'de ilk hafta sonunda 25,7 milyon dolarlık açılış hasılatıyla hem gişenin lideri olan hem de ülke genelinde vizyona girerek, tüm zamanların en iyi açılış yapan bağımsız filmi oldu. 

Savaş Sahneleri Kısıtlı

İlk olarak yönetmen Alex Garland imzalı film, ilk etapta bir savaş yapımı izleyeceğinizi düşündürtse de bu beklentinizi bir kenara bırakarak filmi izlemeniz gerektiğini söylemeliyiz. Sondan başa doğru gelecek olursak; filmin son sahnelerinde görüntü ve oyunculuklarıyla dolu dolu bir savaş filmine tanık olacaksınız. Bu türde izlemek isteyeceğimiz yalın ve çok kaliteli savaş görüntüleri son kısma damgasını vuruyor. Ancak tadı damağınızda kalıyor. Çünkü adının aksine bu savaş sahneleri tüm filme sirayet etmiyor. Batı eyaletlerinin başkana karşı ayaklanması sonucu ortaya çıkan bir iç savaşta, çatışmalar eser miktarda bulunuyor.

Boşluk Hissi Hakim Oluyor

İç savaşın neden ortaya çıktığını tam olarak ortaya koymayan, suya sabuna dokunmadan yalnızca "Bir gün başınıza bunlar gelebilir" diyen bir film. İki gözükara savaş muhabirine eşlik eden biri mesleğinin son deminde, diğeri yolun çok başında gazetecinin yola çıkmasıyla başlayan Civil War - İç Savaş'ta, yol sahneleri kimi zaman çok uzuyor. Nuri Bilge Ceylan'ın Anadolu'sunda olmasanız da Amerika'nın kuş uçmaz kervan geçmez noktalarından akıp gidiyorsunuz.

Fragmanı Büyük Beklenti Yaratıyor

Görüntü kalitesine bakımından hiçbir şey demenin mümkün olmadığı Civil War - İç Savaş'ın bir derdi var ama bunu anlatacak cesareti yok gibi duruyor. Aynı heyecanla yola koyulan Lee (Kirsten Dunst)’nin filmin sonunda bir duvar gibi kaskatı kesilmesi gibi filme de çok büyük bir heyecanla başlıyorsunuz. Ancak sonu en azından bizler için bir hüsran. Bu hüsranı da yaratan kesinlikle filmin gelecekten haber verdiği izlenimini yaratan fragmanı ve belki de iyi bir reklamının yapılması...

Kültür Aktarılıyor Ama Taraf Olunmuyor

Filmi, Amerikan kültürünü yansıtmak bakımından değerlendirecek olursak bu konuda kesinlikle çok iyi. Bir yanda yangınlar, su sıkıntısı yaşayanlar görülürken, diğer yanda eğlencesine bakanların yer aldığı sahneleriyle hem bir ülkenin kültürüne hem de tüm insanlığın bazen çok vurdumduymaz olabildiğine ışık tutuyor. Bu noktada bir eleştiri getirmekten ise çok uzak.

Bilgisayar Oyunu Tadında

Civil War – İç Savaş, bilgisayar oyunundan uyarlanan bir film tadı veriyor. Kahramanlarımız kuytu köşede saklanan askerleri buluyor, kimi zaman onlarla başlarını derde sokuyor. En sonunda da başkanın sarayına önce kim girecek de oyun sonlanacak diye düşüncelere dalıyor. Aslında bu oyun, başkan ile önce kim röportaj yapacak üzerine kurulu.

İdealist Gazeteci Daha Güçlü Çizilebilirdi

Filmin başlangıcında, "Gazeteciler açısından farklı bir önemi olabilir mi" derken belirtmeliyim ki sonunda bu şans da elinizden alınıyor. Lee'nin gözünden tarafsız bir yapım izleyeceğinizi düşünüyorsunuz. Yalnızca haberin peşinden koşan ve iki tarafa da söz hakkı tanıyan bir gazeteci grubundan dinlemeyi beklediğiniz hikâyenin sonu hiç de umduğunuz gibi bitmiyor. Savaş sahneleri az olsa da idealist gazeteci figürü daha sağlam kurulsaydı da dikkat çekici olabilirdi.

Amerikan hükümeti ve eyaletler arasında yaşanan olaylar sebebi ile öngörüsel bir programlama nitelemesi yapılan Civil War - İç Savaş'ın etkisinin meraktan ibaret olacağını ve uzun sürmeyeceğini öngörmek mümkün. Yine de farklı bakış açılarının değerli olduğu düşüncesinin yanı sıra ses ve mekân tasarımları, kullanılan teknik açısından da filmi, mutlaka izlemelisiniz.

Civil War - İç Savaş Hakkında

Bir iç savaşa karışmış birden fazla gruba bölünmüş yakın gelecekteki bir Amerika'da geçen filmde, federal hükümete karşı ayaklanan eyaletlerin oluşturduğu silahlı bir ittifak olan Batı Güçleri'nin başkente saldırmasına günler kalmıştır.

Başkan (Nick Offerman) ile son bir röportaj yapma umuduyla, dünyanın dört bir yanındaki vahşeti ve istikrarsızlığı görüntülemiş, tecrübeli bir savaş fotoğrafçısı olan Lee (Kirsten Dunst), aralarında isteksizce akıl hocalığı yapmaya başladığı Jessie (Cailee Spaeny) adında genç ve hevesli bir fotoğrafçının da bulunduğu küçük bir gazeteci grubuyla Beyaz Saray'a gider. 

Filmde Kirsten Dunst, Nick Offerman ve Cailee Spaeny dışında Jesse Plemons, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Karl Glusman, Sonoya Mizuno, Jonica T. Gibbs ve Jess Matney gibi isimler yer alıyor.

Ülkemizdeki dağıtımını TME Films’in üstlendiği Civil War - İç Savaş vizyonda.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin