ÖZEL HABER |“Zübeyde, Analar ve Oğullar”, dünyanın kaderini değiştiren bir kadının öyküsü!

Bir komutan, lider ve siyaset adamı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi nasıl bir kadındı? “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminden size kalacak en önemli hikâye bu olacak desek yanlış olmaz. Zübeyde Hanım’ı Aslıhan Güner’in, Mustafa Kemal Atatürk’ü ise Alican Yücesoy’un canlandırdığı filmin basın gösterimi gerçekleşti. Peki 13 Ekim’de seyirci karşısına çıkacak “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filmi ne anlatıyor? Filmde seyirciyi neler bekliyor?

Yönetmen koltuğunda Cenk Yaz’ın oturduğu “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminin yapımcılığını Nuri Yıldırım ve Alper Tosun üstleniyor. Senaryosunu İlber Tekinsoy’un yazdığı filmin oyuncu kadrosunda Aslıhan Güner ve Alican Yücesoy’un yanı sıra Emre Kınay, Devrim Nas, Sitare Akbaş, Enes Demirkapı, Esra Ergün, Wilma Elles, Bülent Keser, Ali Sağ, Mihriban Er, Ferdi Akarnur, Ece Baykal, Emre Zengin, Uğur Özbağı ve Turgay Tanülkü gibi başarılı oyuncular da yer alıyor. “Tüm zamanların en iyi dram filmi” unvanıyla adını Türk sinema tarihine yazdıran “Müslüm” filminin de ortak yapımcısı olan Nuri Yıldırım, “Zübeyde, Analar ve Oğullar”ın aynı zamanda proje tasarımcılığını da üstleniyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ü Annesinden Gözünden Görmek…

Bir ülkenin kurucusu olmanın ötesinde, o ülkeyi tabiri caizse yeniden yaratan bir liderin, Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl bir ailede yetiştiğini, annesinin onu nasıl büyüttüğünü, çocukluğunda neler yaptığını düşünmüş müydünüz? Mustafa Kemal, cepheye giderken aklından neler geçiyordu, ailesinden ayrılmak onun için de zor değil miydi ya da onun da korktuğu olmuş muydu? “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filmi, tam da bu soruları cevaplayan bir film.

Bir Anne, Bir Kadın ve Dünyayı Değiştiren Bir “İnsan” Üzerine

23-10/05/zubeyde1.png

Tarih kitaplarında yazan ve ilkokulda ezberletilen Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi olan Zübeyde Hanım’ı, tarihî bir karakter olmaktan çıkaran “Zübeyde”, oğlunu büyüten ve düşmesin diye didinip, düşerse de elinden tutup kaldıran güçlü bir kadını anlatıyor. “Zübeyde”yi diğer kadınlardan farklı kılan ise o kadının büyüttüğü adamın gerçek bir dünya lideri olması.

Ana-Oğul İlişkisinin Samimiyetine Işık Tutuyor

Filmin durağan başladığını, ilk sahnelerde kullanılan mekanlar ve efektlerle tarihî havadan biraz uzaklaşıldığını söylemek mümkün. Kimi zaman komediye kaçan sahnelerin ve bazen dönemin ruhuna uygun olmayan müziklerin seçimi ise filmin eksi yanı diyebiliriz. Ancak tarihin önemli olaylarına, vurucu noktalardan yer vermesi bakımından başarılı bir film "Zübeyde".

23-10/05/zubeyde-analar-ve-ogullar-1696526608.jpg

Özellikle Zübeyde Hanım ile Mustafa Kemal Atatürk’ün üzülen, didişen, korkan ve hep birbirini koruyup kollayan ana-oğul ilişkisinin samimiyeti seyirciye geçiyor. Bazı sahnelerde, terliğini her an çıkarıp evladına fırlatacak bir anne sıcaklığını yakalıyorsunuz. Bir tarih filmi olarak değil, tarihî karakterlerin en “insan” yanını görmek için izleyebileceğiniz bir film. Bu noktada genç sinemacılara da yeni bir bakış açısı kazandırabilecek değerli bir film olduğunu söyleyebiliriz.

Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminin belki de en can alıcı sahnelerinden biri ise hepimizin çok iyi bildiği, Zübeyde Hanım’ın Mustafa Kemal’e babasının saatini vermesi ve bu saatin günü geldiğinde cephedeki Mustafa Kemal’in hayatını kurtarması. Sadece bu sahne bile filmin, ne amaçla çekildiğini gösteriyor. Eli her zaman evlatlarının üzerinde olan bir anne yeniden canlandırılıyor. Tarihin tekdüzeliğinden çıkarak, sinemanın sosyal bilimlerden yararlanan, psikolojik ve sanatsal dokunuşlarında “Zübeyde”yi izlemek mümkün.

Düşündüğünüz Zübeyde Hanım Olmayabilir

"Bir kadın isterse dünyayı değiştirir" sözünün vücut bulmuş hâlini “Zübeyde, Analar ve Oğullar”da görebilirsiniz. Hayatını kaybeden çocuklarının acısını yetimhanedeki çocuklara uzattığı eliyle dindirmeye çalışan, kırıldığı yeri yine kendisi saran gerçek bir karakteri anlatan filmde, Zübeyde Hanım rolünde Aslıhan Güner’i izliyoruz. Belki de çoğumuzun kafasında canlanan sert ve otoriter bir karakterin aksine Aslıhan Güner’in canlandırdığı Zübeyde Hanım, ağlayan, belki de bazen fazla kaçacak şekilde ağlayan bir kadın. Ancak hakkını vermeliyiz ki dönem geçişlerinde oyuncu Güner, müthiş bir değişim yaşıyor ve sanki Zübeyde Hanım’la beraber o da olgunlaşıyor.

Dönemin Ruhunu Yansıtan Bir Oyunculuk

23-10/05/zubeyde-3-1696525280.png

Mustafa Kemal Atatürk'e hayat veren Alican Yücesoy ise oldukça zor bir görevi üstlenip, böylesine önemli bir gerçek karakteri canlandırma sorumluluğunu almış. Çok da doğru bir karar olmuş. Hem makyajıyla hem de duruşuyla Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhunu, Yücesoy’un oyunculuğunda bulmak mümkün.

Genç Mustafa Kemal’i Bir de Böyle İzlemelisiniz

Mustafa Kemal Atatürk’ün askerî okul yıllarını canlandıran Enes Demirkapı’nın oyunculuğuna ise ayrı bir parantez açmak gerekiyor. “Zübeyde”yi izlediğinizde hak vereceksiniz ki, tam da o gözükara bir delikanlı olan Mustafa Kemal’i, Demirkapı’nın oyunculuğunda görüyoruz.

Gişe Hasılatı Darüşşafaka’ya!

Ömrü boyunca hep yetimlerin yaralarını sarmaya çalışan ve mirasından 20 bin kuruşu Darüşşafaka’ya bağışlayan Zübeyde Hanım’ın filmi de çok sevdiği çocuklara dokunacak. “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminin gişe hasılatı Darüşşafaka’ya bağışlanacak.

Tüm Dünyada Vizyona Girecek

23-10/05/zubeyde-2.png

Film THY, Türk Girişimciler ve Kanada Profesyoneller Birliği'nin desteğiyle 12 Ekim'de Kanada Toronto’da Cineplex Cinemas Courtney Park salonunda ücretsiz gösterilecek.

12-22 Ekim’de gerçekleşecek Toronto Güney Asya Uluslararası Film Festivali’nde (IFFSA) açılış filmi olarak seyircisiyle buluşacak olan “Zübeyde, Analar ve Oğullar” Avrupa, ABD, Orta Asya ve Orta Doğu dahil olmak üzere tüm dünyada aynı anda vizyonda olacak.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin