tabii kuşağında bu hafta: “Akif” ve “1973 Biltmore Oteli Cinayeti” ilk bölümleriyle TRT 1’de!

TRT uluslararası dijital platformu tabii’nin orijinal yapımları pazartesi akşamları TRT 1’de yayınlanmaya devam ediyor. İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un büyük mücadelelerle geçen hayatını anlatan Akif ile ABD’de bir suikast ile şehit edilen Türk diplomatların hikayesine ışık tutan 1973 Biltmore Oteli Cinayeti, 28 Ağustos Pazartesi TRT 1’de olacak. Dizilerin diğer bölümleri ise sadece tabii uygulaması veya www.tabii.com üzerinden izlenebilecek.

Volkan Usta
28 Ağustos 2023 - 09:39
Kültür Sanat

İzleyicilerine farklı türlerde içerikler sunan tabii’nin büyük ilgi gören orijinal yapımları TRT 1 ekranlarına gelmeyi sürdürüyor. İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’un tarih sahnesine çıktığı çalkantılı Balkan Savaşı günlerinden güçlü kalemiyle İstiklal Marşı’nı yazdığı döneme dek büyük mücadelelerle geçen hayatını anlatan Akif ile Ermeni diasporasından bir grubun 1960’ların ortalarında ABD’deki Türk diplomatlara yönelik gerçekleştirdiği protestoların zaman içerisinde iki diplomatın canına mal olacak bir cinayete uzanmasını konu edinen belgesel-drama 1973 Biltmore Oteli Cinayeti tabii kuşağında yayınlanacak.

Akif

Başrol oyuncusu Fikret Kuşkan’ın yanı sıra Adnan Biricik, Taha Baran Özbek, Gökçe Akyıldız, Erdem Akakçe, Özge Borak ve Ertan Saban gibi isimlerin de oynadığı dizide, Mehmet Akif’in tarih sahnesine çıktığı Balkan Savaşı günleriyle başlayan hikayesi milli şair olarak kabul edildiği Kurtuluş Savaşı sonrasına dek uzanıyor. Tüm memleketin iki ucundan tutuşturulmuş ahşap bir konak gibi alevler içerisinde kaldığı, Osmanlı topraklarından birbiri ardına kötü haberlerin geldiği böylesine bir dönemde, her vatansever aydın gibi ülkesine sahip çıkan, gençleri doğru yola sevk etmek için yazılar kaleme alan Akif, bir yandan da aile içindeki krizlerle boğuşmak zorunda kalır. Dizi boyunca hem İstiklal mücadelesinin zorluklarına hem bu büyük karakterin İstiklal Marşı’nı yazarken geçirdiği çileli sürece hem de memleket üzerine oynanan oyunlara ve dönemin münevverleri arasında yaşanan türlü istikbal çatışmalarına tanık olunur. 

23-08/26/biltmore_h_tur-2.png

1973 Biltmore Oteli Cinayeti

Türk diplomatlara karşı ilk saldırı olarak nitelenen ve daha sonra bir saldırılar zinciri haline dönüşen olayın iç yüzünü tarihi belgeler ve tanıklıklar eşliğinde anlatan 6 bölümlük belgesel-drama 1973 Biltmore Oteli Cinayeti’nin konusu ise şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar, deneyimli bir diplomattır. Yardımcısı Bahadır Demir ise ilk görev yeri olarak bu şehre atanır. Los Angeles, aynı zamanda Ermeni kökenli Amerikan vatandaşlarının yoğunlukta yaşadığı bir bölgedir. Türkiye’yi çok seven ve orada yaşayan Türklerle iyi ilişkileri bulunan Ermeniler çoğunlukta olsa da konsolosluk önünde gösteriler yapmak, Cumhuriyet balosuna baskın düzenlemek gibi eylemlerde bulunan fanatik gruplar da vardır. Hastalıklı ve megaloman bir karaktere sahip olan Gürgen Yanıkyan, dışlandığı kendi toplumuna karşı kahraman olmak ve hak ettiğini düşündüğü itibarı görmek için Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve yardımcısı Bahadır Demir’i katletmeye karar verir. Yanıkyan, aylarca plan yaptıktan sonra, Gourg Yanıki adlı bir İran vatandaşı görünümünde Türk konsolosluğu ile irtibata geçer. Sultan Abdülhamit’in sarayından çalıntı bir resim ve antika parayı Türkiye’ye armağan edeceğini söyler. Yazışmalar sonucunda eserlerin kabul edilmesine karar verilir. 27 Ocak 1973 günü Mehmet Baydar ve Bahadır Demir, vadedilen resim ve antika parayı almak için Yanıkyan’la Biltmore Oteli’nde buluşur. Yanıkyan, onları önceden planladığı gibi otel odasında acımasızca şehit eder ve yıllarca sürecek olan bir nefret silsilesinin tohumunu atmış olur.

Bu tabii orijinal yapımlarının ilk bölümleri 28 Ağustos Pazartesi akşamı ardı ardına TRT 1 izleyicisiyle buluşacak. Akif saat 20.00’de1973 Biltmore Oteli Cinayeti ise 21.50’de TRT 1 ekranlarında olacak.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin