Diriliş Ertuğrul'un 'Gündoğdu Bey'i ile çok özel!

Kaan Taşaner, TRT1'de yayınlanan 'Ertuğrul: Diriliş' dizisinde 'Gündoğdu Bey' karakteriyle ekranlara geliyor.

resim yok
24 Aralık 2014 - 09:46
Röportaj

Oyunculukla ilgili en büyük sınavım 'Gündoğdu'

Tarihi dizi 'Diriliş Ertuğrul'un 'Gündoğdu Bey'i Kaan Taşaner, karakterine hazırlanırken çok çalıştığını söylüyor: ''Oynadığım karakterler içinde en büyük sınavı ''Gündoğdu' ile veriyorum.''


Kaan Taşaner, TRT1'de yayınlanan 'Ertuğrul: Diriliş' dizisinde 'Gündoğdu Bey' karakteriyle ekranlara geliyor.

'Fatmagül'ün Suçu Ne?' ve 'Kuzey Güney' gibi dizilerde rol alan ünlü oyuncu, ilk kez tarihi bir dizide yer alıyor. Dizi için at binip kılıç kuşanmayı öğrenen Taşaner, çekimlerden önce uzun bir hazırlık dönemi geçirdiğini söylüyor.

Kaan Taşaner ile hem yeni dizisini, hem de hakkında merak edilenleri konuştuk...

'Diriliş: Ertuğrul' dizisinde 'Gündoğdu Bey'i canlandırıyorsunuz. 'Gündoğdu Bey' nasıl bir karakter?

'Gündoğdu' zor ve yorucu bir karakter. Farklı bir insan; kılıç kuşanıp ata biniyor.

Bu diziye nasıl dahil oldunuz?

Geçtiğimiz yaz pek çok dizi teklifi aldım. Ben senaryoyu okurken diyaloglara da önem veriyorum. Çünkü karakterin gücü diyaloglarla kuvvetleniyor.

 

SETTE HERKES PASLAŞMALI

Oyuncu ve senarist arasında sıkı bir ilişki olduğunu düşünüyor musunuz?

Sette herkes birbiriyle sürekli paslaşmalı. Senarist benden, ben de senaristten beslenmesem verimli olamayız. Ben rolümün üstesinden gelirsem, senaristi de karakterimi parlatması için cesaretlendiririm. Ancak 'Gündoğdu' karakterinin en büyük dezavantajı, onunla ilgili elimde hiç referans olmaması.

Bunu biraz daha açabilir misiniz?

Daha önce canlandırdığım karakterler hep günümüzün insanlarıydı. Ancak 'Gündoğdu' tarihi biri. O dönemle ilgili ritüeller var; oturuşları, duruşları, konuşmaları, yemek yemeleri ve bakışları gibi. Canlandırdığım karakterle ilgili en çok zorlandığım şey de bu konuda elimde yeterince bilgi olmamasıydı. Gerçi beni çeken de işin bu zorluğu oldu. Bir oyuncu için ödüllendirilmek gibi bir şey. Oyuncu için asıl büyük sınav buymuş.

Yani Kaan Taşaner oyunculuk konusunda en büyük sınavını 'Gündoğdu Bey' ile mi veriyor?

Evet, oynadığım karakterler içinde en büyük sınavı 'Gündoğdu' ile veriyorum. Diziyle ilgili çok meşakkatli bir hazırlık dönemi geçirdik. Kılıç kullanımından yemek yemeye, selamlaşmadan at binmeye kadar aylarca pek çok detay hakkında çalıştık. Çünkü bütün hareketlerimizin o döneme ait yazılı kaynaklara uygun olmasına özen gösteriyoruz.

Bazı davranışları edinmek için evde egzersiz yaptınız mı? Mesela pilavı elle yemek gibi...

Tabii ki, evde çok çalışıyorum. Evde pilav pişirip elimle yiyorum.

Daha önce at binmiş miydiniz?

Hayır, hiç at binmemiştim.[reklam]

AT BİNMEK ÇOK ZEVKLİ

Atla ilk karşılaşmanız nasıl oldu?

Atla ilk karşılaştığımda çok yüksek olduğunu düşündüm. At binmeye alışmam biraz zaman aldı. İlk iki hafta çok fazla yorulup ağrı çektim. Sonuçta altınızdaki bir canlı, yani arabanın gazına basmak gibi değil. Ancak zamanla bunları aşıp at binmeyi öğrendim. Zaten ondan sonrası çok keyifliydi.

Peki, ok atmak konusunda neler yaptınız?

Ok atmayı öğrenirken de parmaklarımız su topladı, morardı ve kanadı. Hedefi bire bir vuracak kadar usta değilim ama gerekli şekilde hızlıca oku gerip atabiliyorum. Bir de kılıç kullanmak var... Ok atıp at binmek çok keyifli ama kılıç kullanmak çok zor. Aksiyon sahnesi çektikten sonra iki gün her yanım ağrıyor.

Canlandırdığınız karakter nasıl bir kişiliğe sahip?

'Ertuğrul'un abisi olan 'Gündoğdu', obadaki politikayla en ilgili, en akılcı stratejiyi yapan adam. Yaşadığı dönem itibariyle ok atmayı, kılıç kuşanmayı ve cenk etmeyi biliyor ama bunların dışında iyi bir ticaret adamı. Tarihte oba ikiye bölünmüş; 'Ertuğrul' ile 'Gündoğdu' ayrılıyor. Obanın çoğu 'Gündoğdu'yu seçiyor ama kaderin bir cilvesi bu sırada 'Ertuğrul'un Osman adında bir oğlu oluyor. 'Gündoğdu' da Rusya tarafına göç ediyor.

 

OYUNCU KOÇUNA İHTİYAÇ YOK

Oyuncu koçunuz var mı?

Sette oyuncu koçu bulunuyor ama ben ihtiyaç duymadım. Oyuncu koçuyla çalışanlar da bir süre sonra buna ihtiyaç duymadıklarını anlayacaklar. Oyuncu koçuna can simidi gibi sarılmamak gerekiyor. Düşünsenize; ihtiyacınız olduğu zaman yanınızda olmayabilir. Bir hocaya gerçekten ihtiyaç var ama sadece yüzmeyi öğrenene kadar. Bu kesinlikle yanlış bir şeydir demiyorum ama sadece bir temel eğitim olarak görüyorum.

Size gelen tekliflerin hepsinde yer almak istiyor musunuz? Yoksa belli kriterleriniz var mı?

Kendi karakterime uygun projelerimi tercih ediyorum, diğerleri sevimsiz kaçıyor. Olmam gereken yerde olmayı tercih ediyorum; doğru zaman, doğru yer, doğru proje...

 

SETTE O DÖNEMİ HİSSETTİM

Dizideki kostümleri ilk giydiğinizde neler hissettiniz?

Özellikle ovaya, platoya gittiğimde o dönemin atmosferini hissettim. Riva'da bir ovanın ortasında çadırların olduğu yere kostümle gittiğimde 'Benim zaten çok büyük bir şey yapmam gerekmiyor; her şey yerli yerinde' diye düşündüm. Kostümler, saçlar ve sakalın yanı sıra kostüm ve kıyafetler de ister istemez sizi havaya sokuyor. Normalde oyuncuların yüzü, eli ve ayağı kirletilir ama bizde öyle olmadı. Zaten toprağın içinde olduğumuz için her tarafımız toprak oluyor. Bu yüzden abartmadık.

 

 

'DİRİLİŞ ERTUĞRUL' DİZİSİNİN ŞAŞIRTAN TEKNİK ÖZELLİKLERİ BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin