TRT ve bazı yapım şirketlerinin, rating ölçümlerinde haksızlık yapıldığı ihbarı üzerine dün AGB ölçüm şirketi ve yirmi beş adrese operasyon düzenlendi. İstanbul’da yedi, Ankara’da dört kişi göz altında...
TV dünyası dün sabah Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yaptığı rating operasyonu ile çalkalandı. Senelerdir gündemden düşmeyen, önceki aylarda rating cihazı bulunun yaklaşık sekiz yüz evin deşifre olması ile tekrar alevlenen rating yolsuzluğu iddiaları ile ilgili ilk büyük operasyon dün sabah gerçekleştirildi. Başta Kadıköy Koşuyolu Mahallesi’nde bulunan AGB ölçüm şirketi olmak üzere 26 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. TRT ve bazı yapım şirketlerinin reyting ölçümlerinde haksızlık yapıldığı ihbarı üzerine başlatılan operasyon kapsamında aralarında ünlü yapımcılar Fatih Aksoy’un Medyapım, Kerem Çatay’ın Ay Yapım, Timur Savcı’nın Tim’s Productions, Erol Avcı’nın TMC Film ve Can Tanrıyar’ın Uçankuş Medya şirketlerinin de bulunduğu 25 adrese eşzamanlı baskın yapıldı.
Operasyon kapsamında gözaltına alınan yedi kişi arasında, eski AGB çalışanı O.K. ile yapımcı S.Ç.’nin de olduğu öğrenildi. Operasyon kapsamında ayrıca Ankara’da da dört kişi gözaltına alındı. Bu dört kişi arasında, TRT Yayın Denetleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanı M.A., özel bir yapım firmasında çalışan oğlu S.A. ile ODTÜ öğretim görevlisi Doç. Dr. U.Ç. de yer aldı. Edinilen bilgilere göre, yapım şirketlerinin ulaştıkları reyting ölçüm deneklerine pahalı hediyeler verip kendi yapımları olan programları izlettirip haksız rekabet ortamı yarattıkları iddia edildi.
Tanrıyar: Bence finale gelindi
Operasyonda şirketi ve evi aranan Uçankuş Medya’nın sahibi Can Tanrıyar, polislere her konuda yardımcı olduğunu söyledi.
AGB’nin reyting izleme kuruluşunda bazı usulsüzlüklerin olduğunu 3 yıldır diye getirdiğini belirten Tanrıyar, “Demek ki şu geçtiğimiz yıllarda kim neler kazanmış ama bence artık finale gelindi. Bence çok gözaltılar olacak. Televizyonların reytinglerinde oynanıldığı yönünde iddialar var. Biz bu konuda özellikle TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile ortak çalışmalar yaptık. ‘Yapan yaptığı ile kaldı’ derken bugün işler değişti. Ben bu konuda yıllarını vermiş kişilerden biriyim. Şu an emniyete bildiğim bütün önemli belge ve dokümanları teslim ediyorum” dedi.
Ilıcalı: Şirketimde arama yok
Operasyonla ilgili ilk bilgilerde Acun Ilıcalı’nın şirketi Acun Medya’ya da baskın yapıldığı öne sürüldü. Ancak Ilıcalı bu iddiayı yalanladı: “Şirketimize baskın yapıldığı haberi tamamen asılsızdır. Temiz toplum adına başlatılan bu operasyonu sonuna kadar destekliyorum. Şu anda program çekimleri için Afyon’a geldik . Kesinlikle polisler şirketimize gelmemiştir, yapılan bir arama söz konusu değildir.”
Bayülgen: Güzel günler göreceğiz
Bu sezon tv8’e transfer olan ünlü şovmen Okan Bayülgen ise reyting operasyonunu en çok destekleyen televizyoncuların başında geldi. Yıllardır devletin, milletin en temel kurumlarının sorgulandığını ancak bir tek reyting ölçüm şirketinin sorgulanmadığına dikkat çeken Bayülgen, yaşananları twitter’dan şu cümlelerle yorumladı:
“Yeni bir düzen kurulacak. Haklıdan yana! Güzelden yana! Güzel günler göreceğiz çocuklar.”
Karaca bilgi verdi
Operasyon kapsamında, Televizyon İzleme ve Araştırma Komitesi (TİAK) Başkanı Hidayet Karaca’nın da bilgisine başvuruldu.
Karaca, emniyet çıkışı yaptığı açaklamada, “Biz TİAK olarak deşifre edilen 800 hanenin yerine yenilerinin seçilmesini istemiştik” dedi. Basın mensuplarının, “Bu bilgilerin nasıl sızdığı konusunda bilgi edinebildiniz mi?” sorusuna Hidayet Karaca, “ Hayır. Şu anda bir soruşturma devam ediyor. Nasıl sızdırılmışsa, kim sızdırmışsa, kimler bunu kullanmışsa, mutlaka bunların ortaya çıkması lazım. Reklam verenin verdiği paranın karşılığını görmesi lazım” diye cevap verdi.
Türkiye’de ratingler nasıl ölçülüyor?
RTÜK’ün sitesinde “Türkiye’deki televizyonlar için izlenme oranları (reyting) ölçümleri nasıl yapılmaktadır?” sorusuna “Türkiye’de reyting ölçümü, Avrupa’da birçok ülkede bu türden veriler üreten AGB Nielsen tarafından 1989 yılından bu yana gerçekleştirilmektedir. 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren izleme ölçümleri, 21 il merkezinde ve bu il merkezlerinin 20.000 nüfus üstü kent-ilçelerinde 2201 hanede yapılmaktadır. Firmadan alınan bilgilerde söz konusu hane sayısının bu bölgelerdeki 5 yaş üzeri 38.935.633 kişiyi temsil ettiği belirtilmektedir” yanıtı yer alıyor. Son yıllarda ise 34 ilde 2500 hanede reyting ölçümü yapılıyor. Yakında hane sayısı 3500’e çıkarılacak.
İşte baskın yapılan bazı şirketlerin imza attığı yapımlar:
Ay Yapım:
Al Yazmalım
Fatmagül’ün Suçu Ne?
Med Yapım:
Adını Feriha Koydum
Tims Productions:
Uçankuş Medya:
Gizli Saklı
Arım Balım Peteğim
TMC Film
AGB de sızıntı için savcılığa başvurmuştu
TİAK (Televizyon İzleme Araştırmaları Komitesi) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hidayet Karaca: “Şu anda AGB’de veri üretilmeye devam ediliyor. Sektör açısından bir sıkıntı yok. Biz de operasyonla ilgili bilgi almak için ilgili yerlere başvurduk. Biz dernek başkanları ve yönetim kurulu başkanları olarak bir araya geleceğiz. Bu süreci takip ediyoruz. AGB’nin de sızıntının nasıl gerçekleştiğinin tespiti için savcılığa yaptığı bir başvuru vardı. Operasyonun AGB’nin bu talebiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. TİAK da daha önce bu konuda AGB’ye başvuru yapmıştı. Biliyorsunuz geçen aylarda deşifre olduğu anlaşılan 786 hane 01.10.2011 tarihi itibari ile devre dışı bırakılmıştı. Bu hanelerin yerine 760 yeni hane ikame edildi.”
Dev pastada aslan payı televizyonların
Reklamverenler Derneği’nin (RVD) verilerine göre, 2011’in ilk 6 ayında toplam reklam yatırımları 2 milyar 277 milyon TL oldu. Reklam harcamalarında, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 24’lük bir büyüme yaşandı.
- Yatırımların yüzde 57.8’ini televizyon, yüzde 24.2’sini basın, yüzde 6.9’unu açıkhava, yüzde 7.18’ini dijital, yüzde 2.6’sını radyo, yüzde 1.2’sini sinema reklamları oluşturuyor.
- Reklam pastasından en büyük payı alan TV kategorisi, ilk altı ayda 1 milyar 316 milyon lirayı yakaladı. Geçen yılın aynı dönemindeki 1 milyar 20 milyon lirayla karşılaştırıldığında, bu alanda yüzde yirmi dokuz büyüme yaşandığı görülüyor.
- Türkiye’deki reklam pazarı 2010 toplamında 3 milyar 613 milyon TL’yi buldu. RVD’nin tahminleri 2011 yılsonu itibarıyla reklam yatırımlarının toplamda yüzde 20 dolayında büyüyeceğine ve 4.3 milyar TL’ye çıkacaına işaret ediyor.
- Bu rakamlara göre yüzde 58’e yakın pazar payıyla televizyon reklam pazarı büyüklüğünün 2011 yılında 2.5 milyar liraya yaklaşması bekleniyor.
Saniye fiyatı reytinge göre
Televizyon piyasasında şirketlerin dağıtacağı reklamlarda “medya satınalma şirketleri” aktif rol alıyor. Bu şirketler de reytingi “ölçülen” ve “ölçülmeyen” kanallar olmak üzere iki ana kategoriye bakıyor.
- Ölçümü yapılan kanallar izlenme başına, bir diğer ifadeyle aldığı reytinge göre reklam alıyor.
- Türkiye’de AGB firması Kanal D, Show, Star, ATV, Flash, Kanal 7, STV, TNT ve Fox’u ölçerek raporluyor.
- Markalar adına piyasada reklam dağıtımı yapan medya satınalma ajansları kanallarla pazarlık yaparak program başına bir fiyat belirliyor. Anlaşılan fiyat katsayı oluyor ve AGB’nin açıkladığı reyting rakamıyla çarpılarak kanala ödenecek rakam ortaya çıkıyor.
- Böylece programa verilen reklamın fiyatı reyting rakamına göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin program 3 reyting aldıysa ayrı, 9 reyting aldıysa ayrı fiyat tespit ediliyor. Markalar da buna göre reklam parası ödüyor.
- Basit hesapla, saniye fiyatı 1000 TL’ye anlaşılan popüler bir dizinin reytingi o gece 3 çıktıysa, saniye fiyatı 3 bin TL oluyor. Böylece 20 saniyelik bir reklam 60 bin TL’ye geliyor. AGB’nin reyting rakamı 9 olarak çıktıysa, fiyat 9 bin liraya, 20 saniyelik reklamın fiyatı da 180 bin liraya ulaşıyor.
- İzlenmeden en fazla payı alan programın reklam fiyatı, en yüksek reklam fiyatına karşılık geliyor.
- Ölçülmeyen kanallara ise belirlenen saniye bazlı fiyatlar üzerinden reklam veriliyor. Programın saniye fiyatı 100 TL ise, 30 saniyelik bir reklam için 3 bin lira ödeniyor.
RDV Başkanı Pura: Standart tarife yok
Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, dizi ve programlar başta olmak üzere yayınların aldığı reyting oranlarının ücretler üzerinde etkili olduğunu, buna karşılık tüm kanallarda geçerli olan standart bir tarifenin bulunmadığını söyledi. Pura, her kanalın fiyat listesini kendi kuralları çerçevesinde düzenlediğini ifade etti.
Ya belgesel izliyorum diyenler haklı çıkarsa
Televizyon dünyasına baskın, sosyal medyada da büyük yankı buldu. İşte dünkü baskına bazı ünlü isimlerin twitter yorumları...
- Demet Akalın: Bu baskınlardan dolayı diziler ertelenir yayınlamazsa kıyamet koparırım.
- Can Yılmaz: İster misiniz “Ben sadece belgesel seyrediyorum” diyenler haklı çıksın...
- Hilal Cebeci: Her şeyde parmağım var, reytinglerle de ben oynadım.
- Nedim Saban: Politikacılar konuştuğu zaman ne söylerse söylesinler reytingin düştüğü kesin... Acaba ona mı sinirlenip operasyon yapmaca? Bu akşam korkudan reyting alınamaz da artık!
- Yavuz Seçkin: Radyo kanallarının reyting araştırmalarını yapan şirketler de araştırılsın..
- Işın Karaca: Bir reyting şikemiz eksikti, o da geldi, tamamlandık!
Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.
Kaynak :
Milliyet