resim yok
02 Aralık 2011 - 00:00

 

Arap ülkelerinde revaçta olan Türk dizilerine ilgi giderek artıyor. Türk dizileri yayımlanırken sokaklar boşalıyor, araplar evlerine kapanıyor. Ancak diziler sevilmesine rağmen ‘açık-saçık giyimler’, ‘öpüşmeler’ ve ‘içki içilmesi’ büyük tepki topluyor
 
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin,Türk dizi sektörünün ekonomik anlamda çok ciddi katkı sağladığını ancak çok fazla  izlenirliği olmasına rağmen Arap dünyasında çok fazla eleştiri konusu olduğunu söyledi. Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Conrad Oteli’nde düzenlenen “Türk-Arap Medya Forumu”nun “Kültürel İşbirliği: Türk Dizilerinin Bölgesel Yansımaları” başlıklı oturumunun moderatörlüğünü yapan Şahin, Türk dizilerinin daha revaç bulmasının, özel televizyonların kurulmaya başladığı 1990’lı yıllara dayandığını anlattı.
 
Umman Alwaha Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hamoud Al Touqi, oturumda sanatçılar Cansel Elçin ve Songül Öden ile birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Böyle bir şeyi tahayyül bile edemezdim. Kader insanları bir araya getiriyor. Bunu benim için çok önemli bir olay” dedi. Touqi, “Türk dizileri fenomen oldu ve büyük bir izleyici kitlesine ulaştı. Özellikle de ’Gümüş’ dizisinin final bölümünde, Arapların hepsi evine çekildi, caddeler ve büyük lokantalar boşaldı” diye konuştu.
 
‘İçki içilmesi çocukları etkiledi’
Türk dizilerinin olumsuz etkileri de bulunduğunu ifade eden Touqi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bazı Türk dizileri evimize izinsiz girdi ve bunların girişi hiç bir şekilde engellenemedi. Bu diziler, bazı olumsuz adetleri de bize taşıdı. Özellikle evlilik dışı ilişkileri Türk dizilerinden öğrendik. Bazı diziler bu ilişkiyi öne çıkardı ve Arap vatandaşı bunu kabul etmekte zorluk çekti. Sürekli açık bir şekilde içki içilmesi küçük çocukları etkiledi. ‘Niçin içki içiyorlar, Müslüman değiller mi?’ sorularına neden oldu. Bunlara yapımcıların dikkat etmeleri gerekiyor. Açık-saçık giyimler söz konusu. Öpüşmeler vardı, Araplar romantik yönlerinden dolayı bunu kabul ettiler.”
 
‘Türkler aslında bize benziyorlar’
Birleşik Arap Emirlikleri’nden Daniel Abdülfettah da Türk dizilerinin, hiç tahmin edemedikleri kadar ilgi gördüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Çünkü Türkiye’nin, Türk insanının ne olduğunu, Türk insanının nasıl yaşadığını, kendi günlük hayatında nelerle karşılaştığını ve ne gibi meseleler üzerinde durduğunu, aile içinde nasıl bir hayat sürdürdüğünü öğrenme şansına sahip olduk. Arap ülkelerinde, Türk  dizisinin aslında Türkiye’yi anlatmadığını ve Türkiye’yi kötülediğini yazan çizenlerimiz de oldu. Doğrusu demek oluyor ki biz Türkiye’yi çok daha ahlaklı olarak biliyoruz. Bu da güzel bir intiba. Türkiye’de evlilik dışı bir çocuğa sahip olunamayacağını düşünüyorduk. ’Gümüş’ dizisinde ya da başka dizilerde böyle bir konuya rastladığımızda şaşırdık. Araplar’ın en çok rahatsız oldukları ve karşı çıktıkları konu buydu.”

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin