Hürrem Sultan nasıl kurtulur?

Uzerli’nin yerine kim gelirse gelsin, dizi sektöründeki koşullar böyle olduğu sürece, onun da ayni hale düşeceği aşikar.

resim yok
31 Mayıs 2013 - 15:05
Magazin

Uzerli’nin yerine kim gelirse gelsin, dizi sektöründeki koşullar böyle olduğu sürece, onun da ayni hale düşeceği aşikar.

Muhteşem Yüzyıl'ın başrolünde oynayan Meryem Uzerli, Hürrem Sultan rolünü oynarken "tükenmişlik sendromu"na yakalandı ve Almanya'ya geri döndü.

Berlin'de bir klinikte tedavi olduğu söylenen Uzerli'nin durumu neredeyse herkesin dilinde.

 

Herkes konuşuyor

"Her hafta 90 dakikalık dizi çekmek kolay mı?" diyen de var, "Onların bir eli yağda bir eli balda... Ne tükenmişliğiymiş bu" diyen de...

Peki İş Kanunu bu konuda ne diyor? Sosyal Güvenlik Uzmanı Bünyamin Esen merak edilenleri yazdı:

İşte o yazıdan dikkat çeken bölümler:

MERYEM HAPİSTEN ÇIKMIŞ GİBİ

“Doktorlar 1 yıl, 1.5 yıl hapis yatmış insan psikolojisindesin diyorlar. Savaştan dönen biri gibi tanımlıyorlar Meryem’in ruh halini. Hastalığına yapımcı da dahil inanan yok ama…" Can Ateş’in dediğine göre Meryem’in bu yaşadıkları yeni değil, defalarca sette bayılıyor, “ruhen ve psikolojik olarak çöktüm” diyor ancak kimseye dinletemiyor.

GÜNDE 14 SAAT, HAFTADA 7 GÜN

Şöyle devam ediyor Can Ateş: “5 gün böyle çalışıyordu. İki gün izin günü vardı. Onda da reklam çekimleri, röportajlar. Pazar günü yeniden pazartesi rolüne çalışmak zorunda... Sonunda iflas etti. Şaka değil bu. Almanya’da doktorlar söylüyor, palavradan alınmış raporlar değil bunlar...”

Peki ne istiyordu Meryem diye soruyorlar, Can Ateş’e, şöyle cevap veriyor: “Meryem’in istediği tek bir şey var: Para pul değil, hayatında denge istiyor. Bu yoğun iş temposu hayatını altüst ediyor. Normal saatlerde çalışsın, kendine ve hayatına zaman ayırabilsin. Mutlu olsun. Bunların hepsi hayatında bir denge içinde olsun.”
[reklam]
48 SAAT KESİNTİSİZ ÇALIŞANLAR VAR

Aslında dizi setlerindeki “Türkiye standartları”ndaki çalışma koşullarının ne olduğunu herkes biliyor. Setçisinden kemaramanına, senaristinden makyözüne kadar tüm dizi ve set çalışanlarının çok ağır koşullar altına çalıştığını sektörü yakından tanıyan herkes çok iyi biliyor.

Sektördeki çalışanlar zaman zaman 48 saate varan sürelerle kesintisiz çalıştırılıyor. Setlerde işten çıkartılmak çok kolay; yapımcı yada yönetmen yarın gelme dedi mi olay bitiyor. Çoğu zaman sigortasız çalışma olduğu için işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyor çalışanlar.

 

Sigortalı gösterilenlerin de gerçek ücretleri üzerinden bildirilmediği görülmekte. Bölüm başına 10 bin TL alan bir yönetmen asistanı kayıtlara göre asgari ücret üzerinden sigortalı.

HÜRREM SULTAN NASIL KURTULUR?

Meryem Üzerli artık Muhteşem Yüzyıl’da oynamayacak. Onun canlandırdığı Hürrem Sultan’ı artık Vahide Gördüm’ün oynayacağı haberleri geliyor. Ancak Üzerli’nin yerine kim gelirse gelsin, dizi sektöründeki koşullar böyle olduğu sürece, onun da ayni hale düşeceği aşikar.

 

 

ÜNLÜ OYUNCUDAN UZERLİ'YE DESTEK! İŞTE DETAYLAR!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin