Jülide Kural yeni projesini ve Kadir İnanır'ı anlattı!

''Zirvedeyken sıfıra inmek kendi tercihimdi...''

resim yok
04 Mayıs 2014 - 02:24
Röportaj

''Zirvedeyken sıfıra inmek kendi tercihimdi...''

'Cennetten Kovulmak' filmiyle beyaz perdeye dönen Jülide Kural, neden göz önünde olmak istemediğini anlattı: ''Süper Baba'da oynadığım ve en popüler olduğum dönemde çok fazla teklif aldım. Çok büyük paralar kazanmak ve tanınmak yerine, hiç dil bilmediğim halde Berlin'e gittim. Orada gerçekten sıfıra indim.''


Uzun zamandır sesi soluğu çıkmayan Jülide Kural, Altın Portakal'lı 'Cennetten Kovulmak' filmiyle adından söz ettiriyor. Kürt ve Türk iki ailenin hikayesini anlatan filmde, bir şehit annesini oynayan Kural, filmin çok zor koşullarda çekildiğini söyledi.

 

Kural; hem filmle, hem de 12 yıldır birlikte olduğu Kadir İnanır'la ilgili açıklamalar yaptı...


Uzun zamandır yoksunuz, neler yaptınız?


Bu yıl tiyatro yapmadım. Dizi, zaten yedi senedir yok. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda hocalık yapıyorum. Gençlerle beraber olduğum zaman yenilendiğimi hissediyorum.

 

KENDİ HİKAYEMİ YAZDIM

Her projeyi kabul etmediğinizi biliyoruz; 'Cennetten Kovulmak' filminde neden rol almak istediniz?


Bir derdi olan filmleri tercih ediyorum; gişe filmleri benim dünyam değil. Yönetmenimiz, bana bu hikayeyi gönderdiğinde yani 2012 yılında, çözüm süreci gündemde değildi. O dönem için bu çok önemliydi. Ben yıllarca barış aktivisti olmuş biri olarak, bu filmi çok önemsedim. Hemen kabul etmemin sebebi buydu.

Rolünüzle ilgili neler söylemek istersiniz?


Kürt sorununu, Türk ve Kürt kadınının gözünden anlatan bu hikayede; oğlu askerde olan, kızı ise bir şantiyede çalışan bir anneyi oynuyorum. Şantiyede bir Kürt çocuğunun ölümüyle başlayan ve taraf tutmadığı halde o sistemin parçası haline gelen kızıyla, vatan için şehit düşen oğlunun dramını yaşayan bir anne...

Barış sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Bizim asıl barışı sağlamamız gereken yer; kendi içimiz. Bu, farklı halkların birbirine dokunmasıyla mümkün olabilir. Barışı sadece bürokratik bir adım olarak beklememek gerekiyor.

Felsefe okumanızın kariyerinize nasıl bir etkisi oldu?


Benim bir tarafım yalnızdır. O yalnız dünyamda, okumak çok önemli bir yer tutar. Bu dünyada çok fazla şair ve yazar var. Ama hayat size gerçek yazarın insanın kendisi olması gerektiğini söylüyor. O yüzden ben de kendi hikayemin yazarı oldum.

Nasıl bir hikaye yazdınız?


Biraz asi, çok soran, sorgulayan, derdi olan, meraklı, sunulanla yetinmeyip ardını araştırmak isteyen bir karakter oldu benim hikayemin kahramanı...

Hikayenizde, oyunculuk nasıl bir yer tutuyor peki?


31 yıldır tiyatro yapıyorum. Kendimi tanımlarken de oyuncuyum yerine, tiyatro oyuncusuyum demeyi tercih ediyorum. Bir dizide oynadım ve tüm tavrım, tarzım değişti. Örneğin; 'Süper Baba' ile en popüler olduğum ve tanınırlığımın zirve yaptığı dönemin ardından bana çok fazla teklif geldi.

Ama siz o teklifleri kabul etmek yerine Berlin'e gitmeyi tercih ettiniz. Neden?


İşte ben öyleyim; iki yönlü biriyim. Bir yanım karanlık ve yalnız, diğer yanım aydınlık ve çok kalabalık. O popülerlik sayesinde maddi ve manevi birçok tatmine erişecekken, ben farklı bir yöne gitmeyi tercih ettim. Büyük paralar kazanmayı, göz önünde olmayı seçmedim. Sıfırdan başlamak için hiç dil bilmeden Berlin'e gittim. Orada gerçekten sıfıra indim.

Zirvenin keyfini sürmek varken neden dibe indiniz?


Popülerlik, insanın egosunu okşayan bir şey tabii ama bir taraftan da çok zor bir şey. Ünlü olunca insanlar size bir rol biçiyor; işte ben o maskeyi giymek istemedim. Fazla göz önünde olmak beni rahatsız etti. Sokakta kimse bana bakmadan yürüyebileceğim bir hayat istedim ve gittim. Ama kolay değildi.[reklam]

Pişman oldunuz mu peki?


Hayır, yine aynısını yapardım. Bu karar bana çok şey kattı.

Sonraki yıllarda Kadir İnanır izin vermediği için gelen teklifleri kabul etmediğiniz söylendi...


Tam tersi aslında; Kadir çok üzülüyor bu duruma. Kadir İnanır, insanların kalbinde yeri olan, çok büyük bir isim. O ismin gölgesinde kaldığım sanılıyor ama gerçek böyle değil. O her zaman bana "Çok gençsin, en verimli olduğun dönemdesin, çalış" diyor.

 

KADİR'LE OLMAM KISKANILIYOR

Kadir İnanır gibi biriyle beraber olmak zor mu?


Benim için böyle büyük bir isimle beraber olmayı kabul etmek kolay değildi. Her ne kadar dominant olsam da, kolay çekip gidebilirim. Ünü, şanı, şöhreti seçmemiş biriyim. Bu süreçle başa çıkabilme tecrübem var. Kadir İnanır gibi biriyle beraberken bile ortaya fazla çıkmıyorum. Geçen yıl "Bizi ayırmak isteyen çok insan var" demişsiniz. Hâlâ öyle mi düşünüyorsunuz? Evet çünkü Kadir çok sevilen biri. Herkes kendisine ait olsun istiyor, paylaşılamıyor. Onunla beraber olmak çok kıskanılacak bir durum. Beni çok kıskanan var, biliyorum.

 

İLİŞKİMİZDE DENGE VAR

Kadir Bey, hayatınıza ne katıyor sizce?


Kadir İnanır okul gibidir; ondan çok şey öğrendim. Yaşam tecrübesi çok yüksek olduğu için bana birçok konuda yol gösteriyor. Onu bazen dinlemesem de haklı çıktığında sözleri kulağıma küpe olur. 12 yıllık beraberliğinizin sırrı ne? İkimiz de iyi insan olmayı hedefliyoruz ve çok baskın karakterleriz. Kadir, çok iyi kalpli biri. İlişkimizde güzel bir denge var. Ben geri adım atmam gereken yerde atıyorum, o da aynı şekilde. İkimiz de yelkenleri hemen suya indiririz. Bizim ilişkimizde iyilik temel dürtü.

 

ARTIK BİR DİZİDE OYNAMAM GEREK, BİLİYORUM

Neden dizilerde rol almıyorsunuz?


Çok teklif geliyor ama kabul etmiyorum; hep daha iyisini bekliyorum. Hatta bu sezon gelen dizi tekliflerinden birini tutmaz diye kabul etmedim. Dizi çok tuttu ve "Keşke kabul etseydim" dedim. Artık bir dizide oynamam gerektiğini biliyorum. Size gelen projeleri Kadir Bey'e danışıyor musunuz, yönlendiriyor mu sizi? Ona soruyorum ve fikirlerine önem veriyorum ama genelde müdahil olmuyor. O da bir senaryo geldiğinde benim fikrimi alıyor. Konuşup tartışıyoruz, birlikte karar veriyoruz.

 

 

DERYA ŞENSOY'UN ÇARPICI AÇIKLAMALARI BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin