resim yok
06 Ekim 2008 - 00:00

Türkiye’de insanları televizyon ekranına kilitleyen ve bölüm başına 100-300 bin YTL maliyetle çekilen dizilerin ekonomiye katkısının 1 milyar YTL olduğu belirlendi. 11 ulusal kanalda bu sezon 20’si yeni 63 yerli dizi yayınlanıyor. Reyting rekorları kıran dizilerin hem yapımcıları, hem de bu dizileri yayınlayan kanallar kazanıyor. Dizi oyuncuları bölüm başına 10-30 bin YTL arasında ücret alıyor. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın ‘Dizi ekonomisi’ araştırmasına göre, yerli dizilerde üç yıldır patlama yaşanıyor. Yerli diziler, ekran önünde ve arkasında yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlıyor SERVİSÇİ, ÇAYÇI, KUAFÖR • Araştırmaya göre, bir dizide ekran önünde ortalama 20-30 oyuncu görev alırken, kamera arkasında bunun iki-üç katı bir teknik ekip bulunuyor. Stüdyoda görev alanlarla dizide görev alanların sayısı 60 ila 100 kişi arasında değişiyor. Bir dizinin yapımında serviscisinden çaycıya, malzemeciden kuaföre kadar onlarca farklı mesleğe mensup çalışan görev alıyor. Televizyon dizilerinin bölüm başına maliyeti, 60 bin YTL’den başlayıp 500 bin YTL’ye çıkabiliyor. Ancak genel olarak sektör temsilcileri dizilerin bölüm başına maliyetinin 100 ila 300 bin YTL arasında değiştiği görüşünde birleşiyorlar. Bu maliyet ortalama 200 bin YTL olarak alındığında 63 yerli dizinin bir yıllık çekim maliyeti 500 milyon YTL’ye yaklaşıyor. OYUNCUNUN PAYI • Bir dizide maliyetin yüzde 20’sini başrol oyuncusu ya da oyuncuların aldığı ücretler oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki, başrol oyuncuları bölüm başına 10 ila 30 bin YTL arasında ücret alıyor. Sektörün figüran dahil her kademedeki oyuncu ihtiyacını ağırlıklı olarak cast (oyuncu) ajansları karşılıyor. 1990’lı yılların başında sayıları beşi bulan cast ajanslarının sayısı bugün 100’ü geçiyor. Ancak bunların 20’si dizi sektöründe etkin olabiliyor. Araştırmaya göre, cast ajanslarına kayıtlı oyuncu sayısının 50 bini bulduğu tahmin ediliyor. Dizi bütçesinin yüzde 3-5’i daha dizinin ön hazırlık aşamasında kullanılıyor. Bir dizi yayına girmeden 6-8 ay önce ön hazırlıkları başlıyor. Bütçenin yüzde 20 bölümünü yönetmen, senarist, müzisyen gibi yapım ekibi alıyor. Teknik ekibin aldığı pay yüzde 5 iken, ekipman, dekor-kostüm, film-kaset ücreti, post prodüksiyon ve prodüksiyon giderleri için harcanıyor. Araştırmada, Türkiye’de dizi ve film çeken 150 aktif yönetmenin olduğu belirtiliyor. Senarist ücretleri, dizilerde haftada 5-15 bin YTL arasında değişiyor. Dizilerin tutulmasında önemi büyük olan müzikler için bölüm başına 2-8 bin YTL arasında ücret ödeniyor. 80 dakikalık bir dizinin arasına yaklaşık 30 dakikalık reklam alınıyor. Reklam tarifeleri kanallara göre farklılık gösterse de, prime time’da yayınlanan dizi arasındaki reklamların saniye fiyatı 200 ile 400 YTL arasında değişiyor. Televizyonların prime time’larının yüzde 80’ini diziler işgal ederken, reklam gelirleri kazancın yüzde 70-80’ini oluşturuyor.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin