resim yok
30 Haziran 2011 - 00:00

 

‘Artiz Mektebi’ bu akşam Kanal D’de başlıyor. 20 genç, her hafta canlı yayında Nurgül Yeşilçay, Müjde Ar ve Sinan Çetin’den oluşan jürinin karşısına geçecek. 13 hafta sürecek programın detaylarını, jüri üyeleri ve sunucu- yapımcı Osmantan Erkır’la konuştuk

 

Nurgül Yeşilçay 
“Başrol oyuncuları güzel olmalı”

* Yarışmacıları 20’ye indirmekte bile çok zorlandık. Format konservatuara giriş sınavı gibi. Dans edebiliyorlar mı, şarkı söyleyebiliyorlar mı, oyunculuk yetenekler var mı diye bakıyoruz. Algılarının açık olması, zeki olmaları da önemli. 
* Eğer hep başrol oynamayı düşünüyorsa yarışmacı, tabii ki güzellik önemli. Ama adaylar arasında kilo sorunu olan arkadaşlar da var. Biz güzelliğe bakmadık. Yüzü elverişli mi, bedenini, sesini doğru kullanıyor mu ona baktık. 
* Bu eleme sürecinde role konsantre olmaya ne kadar önem verdiğimi fark ettim. Çünkü öncesinde ne kadar çalışırsan çalış, sahneye çıktığında ya da oynarken role yüzde yüz kendini kaptıramıyorsan, çalıştıkların çöpe gider. 
* Adaylara her rolü denemelerini öneriyorum. Çünkü aynı rolü çok iyi oynayan biri, çok iyi oynadığını bildiği için pek çok rolü oraya çeker. 


Osmantan Erkır
“Hiç eleme olmayabilir”
*‘Artiz Mektebi’ formatı bize ait bir yetenek yarışması. Temel noktası; dans edebilen, şarkı söyleyebilen oyuncular yetiştirmek. Bunun içinde oyunculuk temelli şovlar hazırlıyor çocuklar. 
*13 hafta devam edecek program. Elemeleri beş şehirde yaptık ve 2 bin 300 kişi izledik. Bu sayıyı da 20 kişiye indirdik. Bayağı zorlu bir süreç oldu. 
*Haldun Dormen, Pelinsu Pir, Suat Sungur, Engin Hepileri gibi eğitmenlerimiz var.  
* Jüri üyelerinin isimlerine karar verirken çok zorlanmadık. Böyle bir programda olabilecek insan sayısı, sanatçı sayısı çok az zaten. Biz en iyilerle çalışmak istiyoruz her zaman. 
*  Bu tarz yarışmalar Beren Saat, Engin Akyürek gibi çok iyi oyuncular yetiştiriyor ama kaybolanlar da oluyor.
* Bir kadın, bir erkek birinci seçeceğiz. Elemelerde de bir farklılık var. Diğer yarışmalarda her hafta en düşük puanı alan elenirken, biz mektep havasını sürdürmek istiyoruz. Sadece uyarı vereceğiz yarışmacılara, iki hafta üst üste uyarı alan yarışmaya veda edecek. Öğrencileri olabildiğince içeride tutmak istiyoruz. Ortalama puanı en yüksek olan kişi birinci olacak. 

Sinan Çetin
“Yara izi bile sıradan bir oyuncuyu yıldız  yapabilir”
* Sonunda bu bir yetenek yarışması ve ‘artiz’ seçiyoruz. Ben de epey bir ‘artiz’le çalıştım. Benim çok uzağında olduğum bir iş değil açıkçası. Ayrıca Osmantan da reddedilmesi zor bir insan. O kadar nazik ve düşünceli ki onun olduğu her işe gözü kapalı girebilir insan.
* Eleme sürecinde öncelikle yarışmacıların yeteneklerine baktım. Ayrıca enerji çok önemli. O ışık birinde varsa vardır, yoksa yoktur.
* Oyunculukta fizik önemli ama ben güzel görünmekten bahsetmiyorum. Farklılık yaratmaktan bahsediyorum. Bir yara izi bile sıradan bir oyuncuyu yıldız yapabilir.
*  Bir yönetmen gözüyle baktığımda; başarı yapan edenlerden olursanız gelir. Şikayet edenlerin safına geçerseniz zamanla erir ve yok olursunuz.
* Nurgül ve Müjde çok sevdiğim arkadaşlarım. Sırf onlarla zaman geçirmek için bile bu işte olurdum!


Müjde Ar
“Bİzde şöhret olmak kolay”
* Programın Kanal D’de oluşu, Osmantan’ın daha önce yaptığımız işlerde beni hiç üzmemesi projeye “Evet” dememi sağladı. Yoksa nazlı birisiyim ben televizyona iş yaparken. 
* İlk eleme süreci çok zor geçmiş, ön jürinin canı çıkmış. Haldun Dormen ve diğer isimler bu arkadaşları çalıştırırken inanılmaz bir emek sarf etmiş belli ki.
*Bu yarışmada birinci olmanın, ikinci olmanın hiçbir önemi yok. Gerçekten bu işe gönül koyarlarsa, bu işin bir tarafı da onları mutlaka sevecektir. 
* Oyuncu birden bire olunmuyor. Yetenek, istek, ekrana ya da       sahneye yakışma... Bütün bunların bir arada olması gerekiyor. Oyuncu olmak; hayata bir anlam katmaktır bence. Yoksa bizde kolay şöhret        olunuyor. 
* Güzellik oyunculukta belki avantaj ama tek başına yeterli değil. Ben hep kendimden örnek veririm; hiçbir zaman ağzı burnu, kaşı gözü tarif edilemeyecek bir kadın değildim. 1.64 boyum var. Ama ekranın sevdiği güzellik başka bir şeydir. 
* Jüri üyelerinden Nurgül de benim gibi çatlaktır, lafını esirgemez.

Yeni ‘artiz’ adayları
‘Artiz Mektebi’nin 20 finalistinin isimleri; Ahmet Uğur Say, Ali Akdal, Alican Aytekin, Anıl Yülek, Aslı Şahan, Behtan Mehter Nasıroğulları, Bennur Duyucu, Burcu Biricik, Elit Çam, Kıvanç Baran Arslan, Kübra Balcan, Mahir Berkant Varol, Mehmet Günay Narlı, Nazlı Yanılmaz, Ozan Demir, Özgür Şeker, Şeyma Burcu Gül, Tülay Köneçoğlu, Yağmur Çağlan, Yiğit Yapıcı.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin