Zeki Müren anılıyor!

Bugün, 17 yıl önce kaybettiğimiz Sanat Güneşi'nin Bursa'da mevliti, Bodrum'da konseri var!

resim yok
24 Eylül 2013 - 13:20
Magazin

Bugün, 17 yıl önce kaybettiğimiz Sanat Güneşi'nin Bursa'da mevliti, Bodrum'da konseri var!

24 Eylül 1996′da hayata veda eden Zeki Müren'in 17. ölüm yıl dönümü olan 24 Eylül Salı günü Bursa'da kabri başında mevliti, akşam da Bodrum Antik Tiyatro’da şarkıları okunacak.

O, Türk Sanat Müziği’nin ‘Batmayan Güneş’i, sevenlerinin ise ‘Paşa’sıydı. Yalnız sesi ve yorumuyla değil, görüntüsü ve yenilikleriyle de müziğimizin gökkuşağı canlılığındaki rengiydi.

24 Eylül Salı günü Zeki Müren’in aramızdan ayrılışının 17. yıl dönümü olduğu için onunla ilgili iki önemli etkinlik yaşanacak. Bursa’da Emir Sultan Camii’nde ve Müren’in kabri başında mevlit okutulacak. Akşam ise Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile TSK Mehmetçik Vakfı tarafından Bodrum Antik Tiyatro’da ‘Hatıralarda Zeki Müren’ adlı ücretsiz bir konser düzenlenecek. Saat 21.30’de başlayacak olan konserde, ‘Sanat Güneşi’nin unutulmaz şarkılarını Gökhan Sezen yorumlayacak.

 

RADYODAKİ İLK KONSERİ

24 Eylül 1996’da yitirdiğimiz Zeki Müren, 6 Aralık 1933’te Bursa’da dünyaya geldi. Babası Kaya Bey, annesi ise Hayriye Hanım’dı. İlk ve orta eğitiminden sonra İstanbul Boğaziçi Lisesi’ne girdi.

O yıllarda Kadri Şençalar, Refik Fersan, Şerif İçli ve Agop Efendi’den müzik dersleri aldı. Repertuarında üç binin üzerinde şarkı bulunuyordu. Lise sonrası Güzel Sanatlar Akademisi Dekoratif Bölümü’nü bitirdi. 1949 yılında İstanbul Radyosu’nun sınavlarını kazandı. Radyodaki ilk konserini ise hiç unutmadı:

''Perihan Altındağ rahatsızlanmıştı ve ‘Zeki hemen gel, sen program yapacaksın’ dediler. 45 dakikalık programımı büyük bir heyecan içinde yaptım. Program sona erince, radyoya gelen telefonlar yüzünden santral kilitlendi. Bu arada arayanlardan birisi Hamiyet Yüceses’ti ve ‘Seni ağlayarak dinledim ve çok merak ettim evladım, kimsin, nesin?’ dedi. Bu konserden sonra kaderim bir anda değişti. Artık Zeki değil, Zeki Müren’dim.''

 

İLKLERİN SANATÇISI

1950’de ilk plağı olan ‘Muhabbet Kuşu’nu yaptı. 1953 yılında Cahide Sonku ile başrolünü oynadığı ‘Beklenen Şarkı’ filmiyle sinemaya adım attı.[reklam]

1955 yılından itibaren çıkmaya başladığı sahnelerde ilginç, gösterişli kıyafetleri, bakımlı saçları, makyajlı yüzüyle sıra dışı bir erkek tipi yarattı. 06 Mayıs 1955’te Küçükçiftlik Parkı’nda ilk gazino çalışmasını yaptı. Aynı yıl ‘Manolya’ adlı plağıyla ‘Altın Plak’ ödülünü kazandı.

En az sesi ve yorumu kadar görüntüsüyle de konuşuldu. Sahnelerde devrimler yaptı, klasik çizgileri yıktı. Sazların düzenini değiştirdi, saz ustalarına tek tip elbise giydirdi. Kendi giysilerini çizerek, özel olarak diktirdi. Her birine isim koydu. Sahnelere T şeklinde podyum kurdurdu, özel dekorlar yaptırdı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler verdi.

1980 yılında gezmeye gittiği Bodrum’u çok beğendi ve sağlık sorunları artınca Halikarnas diyarına yerleşti. Sanat Güneşi artık Bodrum’un Paşa’sı oldu. 1980 yılında ilk kez Kuşadası’nda bir kalp spazmı geçirdi. 1984’te Houston’da anjiyo yaptırdı. Doktorlarının koyduğu yasaktan sonra, artık sahnelere çıkmıyordu. 10-12 Eylül 1996’da TRT için ‘Batmayan Güneş- Zeki Müren’ belgeselini hazırladı.

24 Eylül 1996’da İzmir TV’sinin Stüdyoları’na Ajda Pekkan ve Muazzez Ersoy’la birlikte geldi. Radyoda ilk okuduğu mikrofon kendisine hediye edilince heyecanlandı. Ardından geçirdiği kalp kriziyle de hayata veda etti.

 

 

NEBAHAT ÇEHRE'DEN İŞ VE ÖZEL YAŞAMINA DAİR SÜRPRİZ AÇIKLAMALAR BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin