Konuşan Resimler sergisine ünlü isimler eşlik edecek!

Ressam ve sanat ekonomisti Ebru Ceylan, konseptini 2015 yılında oyuncu Selen Öztürk ile oluşturduğu Konuşan Resimler sergisini bu kez 19 Nisan’da İspanya’nın Barcelona şehrinde sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Berfin Sengil
15 Mart 2024 - 12:49
Viral

Türkiye’nin ilk sesli betimlemeli sergisi olan “Konuşan Resimler”, farklı sanatçılar tarafından tabloların hikayelerinin seslendirmesi ile hayat bulmuştu. Sergi, Cumhuriyet döneminin beş farklı akımından edebiyatçıların, dünya tragetyalarının meşhur karakterlerinin ve Anadolu’nun ölümsüz ozanlarının hayatlarından esinlenerek Edebi Edebi, Anadolu’nun Ozanları ve Saint Age üç farklı seride hayat bulmuş ve edebiyatçıların hayat hikayeleri birbirinden önemli isimler tarafından seslendirilmişti. Türkiye’de geniş çaplı ses getiren sergi, aynı zamanda albüm olmuş ve 15 milyona aşkın dinleyiciye ulaşmıştı.

19 Nisan'da Barcelona'da

Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Aşık Veysel’e, Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan Cahit Sıtkı Tarancı’ya Hamlet’ten Medea’ya, Pir Sultan Abdal’dan Yunus Emre’ye kadar Türk ve dünya edebiyatçılarının hayatlarına odaklanan sergi, bu kez Avrupa’ya açılıyor. Edebi Edebi, Anadolu’nun Ozanları ve Saint Age’den seçilen 10 eserlik karma sergi, 19 Nisan Cuma akşamı Studio Avenir – Barcelona’da gerçekleşecek tanıtım lansmanıyla açılacak. Organizasyonunu Sezen Entertainment’ın gerçekleştirdiği sergi, 15 gün boyunca İspanyol sanatseverlerle buluşacak.

İrem Helvacıoğlu ve Alican Yücesoy Eşlik Edecek

Konseptini oyuncu Selen Öztürk ile ressam Ebru Ceylan’ın oluşturduğu edebiyatçıların hayat hikayelerine odaklanan sergiden seçilen 10 eser ve sergide yer alan yağlı boya tablolara eşlik eden hikâyeleri seslendiren Türkiye’nin önde gelen oyuncularından İrem Helvacıoğlu ve Alican Yücesoy, Ebru Ceylan’a İspanya yolculuğunda eşlik edecek. Sergide dünya tragedyasından Medea'nın hikayesini seslendiren oyuncu İrem Helvacıoğlu ve Türk Edebiyatı’ndan Cahit Sıktı Tarancı’nın hikayesini seslendiren oyuncu Alican Yücesoy, 20 Nisan Cumartesi günü Ebru Ceylan ile birlikte sanatseverlerle panelde buluşacak. Helvacıoğlu ve Yücesoy, Ebru Ceylan ile birlikte dünden bugüne farklı fikirleri ile tarihe iz bırakan edebiyatçıların hikayelerini sergide bir oyuncu olarak canlandırmaları üzerine konuşacak.

Ebru Ceylan Kimdir?

Ressam ve sanat ekonomisti Ebru Ceylan, 1984 yılında Düzce’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Bursa’da aldı. Dumlupınar Üniversitesi Bilg. Muh. Vergi Denetimi, Anadolu Üniversitesi İktisat bölümünden sonra İngiltere’de Cambridge Üniversitesi sanat ekonomisi dalında eğitimlere katıldı. Uzun yıllardır sanatsal çalışmalarının yanı sıra sanat projelerinde sanat ekonomisti olarak projeler yönetmektedir.

İlk kişisel sergisini üniversite yıllarında açan Ceylan, 2014 yılında “Konuşan Resimler” le ilk profesyonel sergi serisini açtı Türkiye'nin ilk sesli betimlemeli sergisi olan “Konuşan Resimler" sergi serisini oluşturdu. Suretsizler/ Edebi – Ebedi- Anadolu'nun Ozanları/ ve son olarak Saint Age sergi temaları ile Edebiyat dünyasının farklı hikaye ve karakterlerini işledi. Sergi serilerinde arasında bağı olan hikayelere Türkiye'nin ünlü oyuncuları ve seslendirme sanatçıları  tablolara eşlik ediyor. Kulaklıkla dinlenen hikayeler, tabloda yer alan sanatçının biyografisini de içeriyor. 

Toplamda bu sergi serisi Türkiye'nin çeşitli illeri de dahil olmak üzere 18 yerde sanatseverler ile buluştu. Serginin hikayelerini anlatan sesleri albüm oldu ve Tema vakfına bağışlandı. Albüm 30 milyon üzeri dinleyiciye ulaştı. Sanatçı 21 Şubat 2020'de uzun yıllar çalıştığı Samsara Multidisipliner Sanat Platformunun ilk adımı olan Samsara sergisini açtı. Bu sergide Türkiye'de ilk defa uygulanan Nöroart fikrini geliştirdi. Beyin görüntüleme aletleri ve eye tracking gözlükler ile sanatseverlere bir deneyim yaşatılan sergide bilimsel bir ölçüm yapıldı. Sanat insanı değiştirir mi? sorusunun sorulduğu sergide bilimsel olarak yapılan ölçümler sonucu sanatın insanı değiştirdiği kanıtlanmıştır. Bu bağlamdayapılan ilk çalışmadır. Bu çalışması neticesinde Türkiye araştırmacılar Derneği tarafından verilen Baykuş Ödüllerinde 2021 yılında İnavosyon ve Topluma Fayda ödüllerini almıştır. Ayrıca Sanatçı Konuşan Resimlerin manifestosunu geliştirerek Anadolu'nun efsane ve mitlerini anlattığı "Puzzle Of Anatolia" Projesi Kültür Bakanlığı Kültür Yolları festivali kapsamındaki işbirliği ile farklı illerde halk tarafından oldukça ilgi gördü. Sanatçı Deniz kültürü ve Bodrum denizcilerini anlattığı yine bir arşiv çalışması olacak yeni sergisi  "Mavi Sürgün" için çalışmalarına devam etmektedir.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin