Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada festivalin çeyrek asırlık yolculuğuna ve bu yıl izlenecek programa dair detayları paylaştı. Sıtkı, “25 yıldır sinemanın evrensel diliyle hem Türkiye hem Almanya arasında kültürel köprüler kurduk. Bu yıl da aynı heyecanla yola çıkıyoruz,” diyerek festivale olan inancını vurguladı. 25. kez düzenlenecek olan Festivali ilk etkinliğinde, nostaljik ve coşku dolu bir etkinlikle açılış yaptı diyen Sıtkı; “Etkinliğimizde Yeşilçam’ın büyülü atmosferinden ilham aldık. 10 Mayıs Cumartesi akşamı Frankfurt’un sevilen kültür mekânlarından Kunstverein Familie Montez’de gerçekleşen Yeşilçam Partisi, yaklaşık 150 kişiyi bir araya getirdi. Eski Türk filmlerinden fırlamış kostümleriyle katılımcılar geceye renk katarken, en iyi kostüm ödülünü kazanan davetli de gecenin yıldızı oldu. Ödülü kazanan davetli “Adile Naşit” kostümüyle partiye renk kattı” bilgisini vererek şöyle devam etti; “Festivalimiz, sadece film gösterimleriyle sınırlı kalmadı. 2009 yılından bu yana düzenlediğimiz Üniversiteler Arası Kısa Film Yarışması (Alman ve Türk) ile genç sinemacılara destek olduk. 2013’te başlattığımız ‘Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Ulusal Uzun Metraj Yarışması’ ile ise farklı kültürel bakış açılarını bir araya getirdik. 2020’den bu yana devam eden Ulusal Belgesel Film Yarışması da gerçek hikâyelere ışık tutarak sinemamıza yeni bir soluk kazandırdı.
Festivalde Onur Zamanı: Suna Keskin ve Ahmet Mekin’e Özel Takdim
Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, konuşmasının ardından bu yılın Onur Ödülleri sahiplerinden usta tiyatro ve sinema oyuncusu Suna Keskin’e ödülünü takdim etti. Almanya’daki açılış programına seyahat koşulları nedeniyle katılamayan Keskin, ödülünü özel bir törende aldı. Duygulu anlar yaşayan usta sanatçı, bu anlamlı ödül için teşekkür ederek, festivale başarılar diledi.
Bu yılki bir diğer Onur Ödülü ise, Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Ahmet Mekin’e verilecek. İstanbul dışında yaşaması ve Almanya’ya seyahat edememesi nedeniyle, ödülünün festival yönetimi tarafından kendisine özel olarak ulaştırılacağı açıklandı.
Festival Başkanı Sıtkı, “Yurt dışındaki açılışımıza çeşitli nedenlerle katılamayan ama sanat hayatları boyunca iz bırakan bu değerli isimlere vefa borcumuzu yerine getirmek bizim için bir onurdur. Onur Ödüllerimiz, yalnızca bir takdir değil; Türk sinemasına emek veren sanatçılara duyduğumuz minnettarlığın bir göstergesidir,” ifadelerini kullandı.
Bu yılın diğer Onur Ödülleri, usta sanatçılar Şerif Sezer, Güven Kıraç, Biket İlhan ve Erden Alkan’a; Vefa Ödülü ise, değerli tiyatro ve sinema sanatçısı merhum Rasim Öztekin adına, kızı Pelin Öztekin’e takdim edilecek. Tüm ödüller, festivalin açılış galasında sahiplerini bulacak.
Finalistler Açıklandı, Onur Ödülleri Takdim Edildi
Basın toplantısının en dikkat çeken anlarından biri, festivalin yarışma kategorilerinde finale kalan filmlerin duyurulması oldu. Uzun metraj, belgesel ve kısa film kategorilerinde finale kalan filmler, festivalin seçkin ön jürisi tarafından belirlendi.
Uzun Metraj Film Finalistleri:
Büyük Kuşatma,
Döngü,
Evcilik,
Hakkı,
Hevi,
Mukadderat,
On Saniye,
Ölü Mevsimi,
Rosinante,
Turbo
Yurt,
Belgesel Film Finalistleri:
Madalet,
Bir Orkestranın İzinde,
Bir Sürgünün Not Defteri,
Domates, Biber, Depresyon,
Güneyin Yalnızlığı,
Işığın Hasadı,
İyi Ölüm,
Horona Duranlar,
Kaval,
Oya,
Türkan,
Kısa Film Türkiye Finalistleri:
Aç Açına,
Çekiliş,
Dilan Hakkında Konuşmalıyız
Hayaller Umutlar ve Dönen Yunuslar,
İletişim,
Kötü Bir Gün,
Kurtlar,
Merhaba Anne Benim Lou Lou,
Nan,
Rüyada Olduğunu Farkediyor İnsan,
Sinek Gibi,
Kısa Film Almanya Finalistleri:
3:33,
Bias,
Crime And Punishment,
Die Kunst Ist Der Nächste Nachbar Der Wildnis,
Doors Of Cağlayan-Istanbul
Future Is Panorama,
Group Talk,
Haymatlozigkeit,
Hello,
Ipek And Gabi,
My Happy Place,
This Is Egypt
Übermorgen,
Açılış Filmi: “Bir Cumhuriyet Şarkısı”
Festivalin açılış filmi olarak, Salih Bademci’nin katılımı ile “Bir Cumhuriyet Şarkısı” gösterilecek.
Festivalin Bu Yılki Teması: ‘Türkiye’den Sesler Evrensel Hikayeler’
Bu yıl festivalin temasını yansıtan özel bir motto belirlendi: “. Türkiye’den Sesler Evrensel Hikayeler” Tema doğrultusunda paneller, söyleşiler ve özel gösterimlerle izleyiciye çok yönlü bir sinema deneyimi sunulması hedefleniyor.
Frankfurt’ta ve Çevresindeki Şehirlere Yayılıyor
Festival yalnızca Frankfurt’la sınırlı kalmayacak; Offenbach, Wiesbaden, Dietzenbach, Rodgau ve birçok şehirde gerçekleştirilecek gösterimlerle Türk sineması Almanya’nın dört bir yanına taşınacak. Festival, aynı zamanda açık hava gösterimleri, cezaevi, lise ve huzurevi projeleri, kültürel diyalog atölyeleriyle toplumsal etki yaratmayı amaçlıyor.