Netflix, Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliğiyle düzenlenen “2. Geleceğin Ekranı Zirvesi” 3 Ekim Salı günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Ankara’daki merkezinde gerçekleştirildi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in katıldığı ve bir konuşma yaptığı zirvede; dijital okuryazarlık, bilinçli içerik tüketimine yönelik yöntem ve araçlar ile yeni dönemde aile çocuk ilişkisi gibi pek çok başlık ele alındı.
TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi’nin ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirilen zirvede, proje eğitimlerine bugüne kadar Türkiye’nin 70 ilinden 2 bin 500 ebeveyn ve öğretmenin katılım sağladığı ve onlar aracılığıyla 40 bini aşkın çocuğa ulaşıldığı açıklandı.
Türkiye’nin dört bir yanından ebeveynlerin, öğretmenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının katılım gösterdiği zirvenin açılış konuşmalarını RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in yanı sıra Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Danışmanı Dr. Erman M. Demir, Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Mazhar U. Basmacı yaptı.
“DİJİTALLEŞME KARŞISINDA BİREYLERİ KORUMAYI AMAÇLAYAN TÜM PROJELERİ DESTEKLİYORUZ”
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin zirve kapsamında yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi:
“İlk toplantıyı yine birlikte İstanbul’da gerçekleştirmiştik. O günden bugüne çok önemli faaliyetlerin hayata geçirildiğini biliyorum. Geleceğin Ekranı Projesi ile 70 ilden 2500’ün üzerinde ebeveyn ve öğretmene ulaşılması, 40 bini aşkın çocuğumuzun bilinçlendirilmesi faaliyetlerini ortaya koyan sizlere şükranlarımı sunuyorum. Sosyal sorumluluk hissederek dijitalleşme karşısında bireyleri korumayı amaçlayan ‘Geleceğin Ekranı’ projesi takdire şayan bir çalışmadır. Dijital okuryazarlık kavramının toplum geneline yayılması ve genç nesillere bilinçli içerik tüketim alışkanlıkları kazandırılmasını hedefleyen projeyi başarıyla devam ettiren ICC Türkiye, Habitat Derneği ve Netflix’e ayrı ayrı teşekkür etmeyi borç biliyorum.”
Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Danışmanı Dr. Erman M. Demir şöyle konuştu:
“Biz ailemizle aynı ortamda büyüdük ancak kreatif ekonomi içinde artık gençler dijital bir dünyada yaşıyor. Yani göçmen kuşlar misali ufuklara açılıyorlar. Bu yolculukta yollarını kaybetmemeleri oldukça önemli. Birlikte hayata geçirdiğimiz ‘Geleceğin Ekranı’ projesi bu yüzden çok değerli”
“ÜLKEMİZİN VE ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİNE FAYDA SAĞLIYORUZ”
Netflix Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, projenin ulaştığı noktanın kendilerine mutluluk verdiğini söyledi. Mavili, sözlerini şöyle sürdürdü: “Netflix olarak üyelerimize çocuk profilleri ve ebeveyn kontrolleri başta olmak üzere aileleri için en doğru tercihleri yapmalarını sağlayacak kapsamlı ve etkili araçlar sunuyoruz. Yaptırdığımız bir kamuoyu araştırması, üyemiz olan ebeveynlerin yüzde 98’inin bu araçları faydalı bulduğunu gösteriyor. Bununla birlikte çocuklarımıza dijital içerik tüketimi alanında doğru tercihler yapmalarını sağlayacak beceriler kazandırmak da önceliklerimiz arasında yer alıyor.”
Proje ortaklarından Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise “Netflix ve ICC Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz ‘Geleceğin Ekranı Projesi’ dijital dünyada bilinçli ve güvenli bir şekilde hareket etmenin önemini vurguluyor. Proje, öğretmenlere ve ebeveynlere dijital ebeveynlik, dijital ekran kullanımı ve bilinçli içerik tüketimi gibi kritik konuları kapsayan eğitimler sunarak bu konulara dair farkındalık oluşturuyor.” dedi.
ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mazhar U. Basmacı ise şunları söyledi:
“Netflix Türkiye ve Habitat Derneği ile iş birliğinde 2 yıldır sürdürdüğümüz ‘Geleceğin Ekranı’ projesinde geldiğimiz noktayı son derece önemsiyoruz. Bu proje bizlere, ebeveynler ve öğretmenlerle buluşarak dijital okuryazarlık bilincini yaymak için fırsatlar sundu. Uzman akademisyenler, psikologlar, hukuk profesyonelleri eşliğinde düzenlenen eğitim programları ile bu bilincin Türkiye’de yaygınlaştırılmasını sağladık. Gelecek nesillere güvenli dijital alanlar, ekranlar sağlanması ve dijital okuryazarlık konularında farkındalık oluşturulması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”