91. Oscar ödüllerini kimler kazandı? Netflix yapımları sinema sektörünü karıştırdı!

Bu yıl 91'inci kez düzenlenen Akademi Ödülleri dağıtıldı. Oscar ödüllerini kazananlar belli oldu. İşte detaylar..

Merve Mutlu
25 Şubat 2019 - 16:20
Kültür Sanat

Bu yıl 91'inci kez düzenlenen Akademi Ödülleri dağıtıldı. Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen ödül töreninde Oscar ödülleri sahiplerini buldu. 

Sinema alanında birçok dalda ödülün dağıtıldığı Oscar töreninde, 50 yıl aradan sonra ilk kez bir sunucu yoktu. Çeşitli sanatçılar sahneye çıkıp ödülleri sundu.

Oscar ödül töreninde neler yaşandı?

19-02/25/oscar-goes-to.png

Bu yıl 91.'si gerçekleştirilen Oscar ödül töreninde, 50 yılın ardından ilk kez sunucu yoktu ve ödülleri, sahneye çıkan farklı sanatçılar takdim ettiler. Beklenenden çok daha sade ve yavan geçen ödül töreninde, eski yıllardaki gibi gösterişli sunumların ve renkli gösterilerin olmaması dikkat çekti. 

Sunucuların yaptıkları renkli esprilerle hatırlanan Oscar törenlerinin aksine bu kez eğlencenin dozunun da düşük tutulduğu törende, süre kısaltılmaya çalışılsa da yine de 3 saatten uzun sürdü. Gecenin en büyük sürprizlerinden biri de Glenn Close'un ‘En İyi Kadın Oyuncu' dalında ödülü Olivia Colman'a kaptırmasıydı. Daha önce 6 kez Oscar'a aday olup kazanamayan Glenn Close, 7'nci seferde de şansızlığını kıramadı. Glenn Close, 7 kez aday olup Oscar kazanamayan usta aktör Paul Newman'ın rekoruna ortak oldu.

Oscar ödüllerinde "Televizyon filmi mi, Netflix mi?" ikilemi!

Dünyaca ünlü içerik paylaşım platformu olan Netflix'in giderek daha da yaygınlaşması, tüm dünyada sinema sektöründe büyük soru işaretleri bıraktı. Bir süredir aralarında ustu yönetmen Steven Spielberg gibi isimlerin de bulunduğu Holywood'un önde gelen isimlerinin "TV için çekilen filmler televizyon filmidir" şeklindeki Netflix karşıtı açıklamaları, Akademi üyelerinden karşılık buldu. Akademi, birçok sinema yazarı tarafından ‘başyapıt' olarak gösterdiği Netflix yapımı Roma'yı değil ‘Green Book'u tercih ederek büyük bir sürpriz yaptı.

Oscar ödüllerini kimler kazandı?

19-02/25/os.png

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Rami Malek (Bohemian Rhapsody )

EN İYİ KADIN OYUNCU
Olivia Colman (The Favourite)

EN İYİ YÖNETMEN
Alfonso Cuarón (Roma)

EN İYİ FİLM
Green Book

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Regina King - If Beale Street Could Talk

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Mahershala Ali (2017'de 'Ay Işığı' filmindeki rolüyle Oscar kazanan ilk Müslüman olan Mahershala Ali, iki yıl aradan sonra bu ödüle bu kez 'Yeşil Rehber' ile layık görüldü. )

EN İYİ BELGESEL
Free Solo

EN İYİ SAÇ VE MAKYAJ
Vice

EN İYİ KOSTÜM TASARIMI
Black Panther

EN İYİ PRODÜKSİYON DİZAYNI
Black Panther

EN İYİ SİNEMATOGRAFİ (GÖRÜNTÜ YÖNETMENLİĞİ)
Roma

EN İYİ SES EFEKTİ
Bohemian Rhapsody

EN İYİ SES KURGUSU
Bohemian Rhapsody

EN İYİ YABANCI DİLDE FİLM
Roma

EN İYİ KURGU
Bohemian Rhapsody

EN İYİ ANİMASYON FİLM
Spider-Man: Into the Spider-Verse

EN İYİ KISA ANİMASYON FİLM
Bao

EN İYİ KISA BELGESEL
Period. End Of Sentence

EN İYİ GÖRSEL EFEKT
First Man

EN İYİ KISA FİLM
Skin

EN İYİ ORİJİNAL SENARYO
Green Book

EN İYİ UYARLAMA SENARYO
BlacKkKlansman

EN İYİ FİLM MÜZİKLERİ
Black Panther

EN İYİ FİLM ŞARKISI
Shallow (Lady Gaga)

Oscar töreninde politik göndermeler de yapıldı!

"En İyi Uyarlama Senaryo" dalında ilk kez Oscar kazanan usta yönetmen Spike Lee mutluluğunu sahnede Samuel L Jackson'ın kucağına zıplayarak gösterdi. Lee ödül konuşmasında yaptığı politik göndermeler içeren konuşması ile ayakta alkışlandı:

2020 başkanlık seçimleri yaklaşıyor. Harekete geçelim ve tarihin doğru tarafında duralım. Sevgiyle nefret arasında ahlaki bir seçim yapalım... Hadi doğru olanı yapalım..."

Oscar'a aday olan ilk Netflix yapımı...

19-02/25/roma.png

Dünyaca ünlü içerik paylaşım platformu Netflix'te filmlerin yayınlanması ve hatta yalnızca Netflix üzerinden paylaşılması gibi konular, sinema sektörünü ikiye bölmüş durumda. Oscar ödülleri de bu ikilikten nasibini aldı. Bütün eleştiri ve göndermelere rağmen, Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron’un yönettiği Netflix yapımı Roma ve Yorgos Lantimos’un yönettiği The Favourite adlı filmler 10 dalda ödüle aday gösterildi. Böylece Oscar'a en çok aday gösterilen filmler oldu.

Meksika ve ABD ortak yapımı olan ve 10 dalda Oscar’a aday gösterilen Netflix yapımı “Roma” filmi ise “Yabancı Dilde En İyi Film” ve “En İyi Sinematografi” ödüllerinin sahibi olurken, "En İyi Film" ödülünün sahibi "Green Book" oldu. 

4 dalda Oscar kazanan “Bohemian Rhapsody” en çok ödül alan film kategorisinin sahibi olurken; “En iyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Ses Kurgusu”, “En İyi Kurgu” ve “En İyi Ses Miksajı” ödüllerini topladı. 

Oscar'da kadın yönetmene yer yok... 

91. Akademi Ödülleri için bu sene kadın yönetmenler arasından aday gösterilen olmaması da gecenin dikkat çeken notlarından biri oldu.. 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin