'Dizi müzikleri artık çok gürültülü oldu!'

1997 yılında Murat Aydemir, Cengiz Onural ve Derya Türkan tarafından kurulan grubun iki üyesiyle, yeni albümlerini ve projelerini konuştuk...

resim yok
18 Şubat 2014 - 09:57
Röportaj

'Geçsin Günler' isimli yeni albümlerini çıkaran, dizi müzikleriyle ünlü olan İncesaz grubundan Cengiz Onural "İncesaz'ın müzikleri artık günümüz TV dünyası için biraz fazla ince kaçıyor" diyor.

Öözgün müzikten çok kendilerine özgü müzik yaptıklarını söyleyen İncesaz grubu, sekizinci albümleri 'Geçsin Günler'le dikkat çekiyor.

 

1997 yılında Murat Aydemir, Cengiz Onural ve Derya Türkan tarafından kurulan grubun iki üyesiyle, yeni albümlerini ve projelerini konuştuk...

Neredeyse her albümünüzde solist değişikliği oldu. Bu albümdeki solistinizden biraz bahseder misiniz?


MURAT AYDEMİR: Bugüne kadar solist olarak Melihat Gülses, Dilek Türkan ve Cengiz Özkan ile çalıştık. Bu albümde de hikayemizi birlikte anlatacağımız iki değerli solistle bir araya geldik; Ezgi Köker ve Bora Ebeoğlu. Ezgi Köker, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu'nun genç solistlerinden. Bora Ebeoğlu ise Oya-Bora ikilisiyle tanınan usta bir isim.

 

SADIK BİR KİTLEMİZ VAR

'İkinci Bahar' ve 'Ekmek Teknesi' gibi dizilere yaptığınız müziklerle tanınıyorsunuz. Son dönemde neden dizi müziği yapmıyorsunuz?


CENGİZ ONURAL: 'İkinci Bahar' ve 'Ekmek Teknesi' hem içerikleriyle, hem de müzikleriyle iz bırakan diziler oldu. Maalesef böyle nitelikli diziler günümüzde pek az. İncesaz'ın ince müzikleri artık günümüz TV dünyası için biraz fazla 'ince' kaçıyor.

Grubun hayran kitlesinin yaş aralığı nasıl?


M. A.: 'Hayran kitlesi' demek yerine 'İncesaz sevenler' demeyi tercih ettiğimiz kitle peyderpey çoğaldı ancak daha da önemlisi sadık, ilgili bir kitlemiz oluştu. Bu kitle bizim için çok önemli, çünkü İncesaz'ı sahipleniyor, müziğine değer veriyor ve destekliyor.

Repertuvarınızı nasıl oluşturuyorsunuz?


C.O.: İncesaz; bir şeyler deneyen, bazı pencereleri açan, bazı olmaz akarsuların üzerine köprüler kurmaya çalışan bir müzik yapıyor. Ama bütün avangartlığına rağmen kendinden önce yapılanları inkar etmeyip baş tacı ediyor. Bu nedenle İncesaz'ın albümlerinde de, konserlerinde de öncüllerinin eserlerine olan saygıyı görürsünüz.[reklam]

HARIS ALEXIOU İLE KONSER VERECEĞİZ

Siz özgün müzik yapıyorsunuz. Özgün müzik yabancıların da çok ilgisini çekiyor. Sizinle çalışmak isteyen yabancı sanatçı oldu mu?


C.O.: Özgün müzik, Türkiye'de çok muğlak bir terim olarak kullanılıyor. Kimi zaman sol eğilimli müziğe özgün müzik denildi, kimi zaman da arabeske... Biz özgün olmayı, kendine özgü olmak şeklinde yorumluyoruz. Evet, bu anlamda özgün sayılabiliriz. Çünkü daha önce olmayan bir müziği yaptık, yapıyoruz. Bu anlamda özgün olmak hem Türkiye, hem de dünyada birçok kişinin ilgisini çekti. Ancak onları kamuoyunun vitrini olan medya önemsemez çünkü çoğu; medyatik anlamda tanınmamış kişiler, dolayısıyla önemsizler.


M.A.: Evet, bizimle çalışmak isteyen ve çalışan pek çok sanatçı oldu. Birlikte birçok şey ürettik, projeler yaptık, konserler verdik, albüm yaptık. Ama bunları medya yazmadı, çünkü popüler değillerdi. Şimdi popüler bir kişi olan, Yunanistan'ın meşhur divası Haris Alexiou ile bir konser hazırlığı içindeyiz. 4 Nisan'da Zorlu Center'da birlikte bir konserimiz olacak. Bu konser sıradan bir karşılaşma olmayacak. Şarkılarımızı tek tek çalıştığımız, daha şimdiden yeni üretimlere yol açan bir sinerji olacak. İncesaz'ı sevenlerin daha şimdiden devasa konser salonunun biletlerini almış olması bunu müjdeliyor.

 

'BİZ GEÇMİŞİN BİRİKİMİNİ YARINA TAŞIYORUZ'

İncesaz'ın hedefi nedir? Bu grupla neyi gerçekleştirmek istiyorsunuz?


M.A.: İncesaz'ın hedefleri; güzel müzik yapmak, her fırsatta kendini geliştirecek cesur adımlar atmak, uluslararası arenada tartılmaktan kaçmamak, hatta buna can atmak... Biz geçmişin birikimini; unutmadan, yok saymadan yarına taşıyoruz. Tambur, klasik kemençe ve kanun gibi geleneksel sazların ne denli asil sazlar olduğunu ve yok olmayacaklarını göstermek istiyoruz.

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin