Eraslan Sağlam yeni projesiyle dikkat çekiyor!

Kurucusu olduğu Tiyatro Tatavla'nın sahnelediği 'Aktör Kean' isimli oyunda 'Edmund Kean'i canlandıran Eraslan Sağlam, dinamik yorumuyla dikkat çekiyor.

resim yok
12 Ekim 2013 - 11:31
Magazin

Kurucusu olduğu Tiyatro Tatavla'nın sahnelediği 'Aktör Kean' isimli oyunda 'Edmund Kean'i canlandıran Eraslan Sağlam, dinamik yorumuyla dikkat çekiyor.

İBB Şehir Tiyatroları oyuncusu ve Açık Radyo'da yaptığı programlarla tanınan Eraslan Sağlam'ın kurduğu Tiyatro Tatavla, perdelerini açtı.

 

Tiyatro Tatavla'nın sahneleyeceği ilk oyun; Raymund Fitz Simons'ın yazdığı, Sevgi Sanlı'nın dilimize çevirdiği 'Aktör Kean'...

 

Tolga Yeter'in sahneye koyduğu oyun, ülkemizde daha önce üç farklı tiyatrocu tarafından yorumlanmıştı.

 

En son 1996 yılında Cihan Ünal'ın sahneye koyduğu 'Aktör Kean', bu kez Eraslan Sağlam'ın dinamik yorumuyla tiyatroseverlerin karşısına çıktı.

 

AMACINDAN VAZGEÇMİYOR

Oyun; İngiliz sahnelerinin hükümdarı haline gelen, taşkınlıkları İngiltere'de olduğu kadar Amerika'da da dillere destan olan, Shakespeare'in eşsiz yorumcusu 'Edmund Kean'in yaşamını anlatıyor. Oyunda; en büyük arzusu Londra'daki Drury Lane Tiyatrosu'nda sahneye çıkarak Sheakespeare oyunları oynamak olan 'Edmund Kean'in geçtiği zorlu yollar, başrol oynama tutkusu ve sahne hayatının doruğundayken nasıl baş aşağı düştüğü ele alınıyor.

 

Yoksulluk ve açlık içinde hayat mücadelesi veren Kean, karısının tüm ısrarlarına rağmen tiyatroya devam ediyor. İki çocuğundan birini 4 yaşında hastalıktan kaybetmesi bile onu yolundan çevirmiyor. Karşılaştığı zorluklara aldırmayan aktör; sahne aldığı yerlerde fark yaratmak istiyor ve bir gün şans yüzüne gülüyor.

 

1814 yılında Drury Lane Tiyatrosu'nda 'Venedik Taciri' oyununda zengin Yahudi 'Shylock' olarak sahneye çıkıyor. Aktör 'Kean'in yaşadığı sıkıntılı günler geride kalmış, artık ayakta alkışlanan dünyaca ünlü bir oyuncu olmuştur. Ancak bu ünü kaldıramaz...

 

GENÇLER İÇİN ÖRNEK BİR KARAKTER

'Aktör Kean' oyunu; genç sanatçılara bir örnek teşkil ediyor. Eraslan Sağlam, 'Edmund Kean'in yükselişini ve düşüşünü büyük bir başarıyla yorumluyor. Oyunda; 'Hamlet', 'Macbecht', '3. Richard' ve 'Othello' başta olmak üzere Sheakespeare'in çeşitli oyunlarından sonelere yer veriliyor.

 

SAĞLAM DERS VERİYOR

Eraslan Sağlam, adeta 'O öyle değil, böyle oynanmalı' diyerek oyunculuk dersi veriyor. Sağlam, sahnedeyken seyirciyi oyuna çekmekte zorlanmıyor. Karakterin gel-gitlerini, tutkusunu iyi yorumluyor.[reklam]

Zaman zaman yapmacık kaçan tavırları olsa da, oyunculuk anlamında yeterli bir performans ortaya koyuyor. Sağlam, mumlarla dekore edilmiş sahneyi iyi kullanıyor ancak ışık yönetimi başarısız. Seyirci üzerindeki ışık fazla. Sheakespeare sevenler oyundan çok büyük tatminle ayrılabilirler.

 

ÖLÜMSÜZ AKTÖR 45'İNDE ÖLDÜ

'Edmund Kean, oyunculukta geldiği noktayı iyi idare edemez. Ünlü aktörün 'sarsılmaz' denen popüleritesi alkol bağımlılığı ve kadınlara olan düşkünlüğü yüzünden sarsılmaya başlar. Durumunu koruyabilmek için kusursuz oynamaya çalışan ama kendini aşamayan 'Edmund Kean', korku ve dehşet dönemi başlatır; yanında alkış alan oyuncuyu hemen kovdurur.

 

Ana karakteri 'Kean' olmayan hiçbir yeni tragedyanın oynanma şansı yoktu. Çok fazla yükseldiği için düşmesi de baş döndürücü olan 'Edmund Kean'; 45 yaşında öldüğünde, sevmeyeni olduğu kadar, böyle bir sanatçıyı görecek kadar yaşadıklarına şükredenler de çoktur.

 

TEK KİŞİLİK OYUN İKİ SAAT SÜRÜYOR

Eraslan Sağlam'ın rol aldığı 'Aktör Kean' isimli oyun, yaklaşık iki saat sürüyor. Bu süre, tek kişilik oyunlardan hoşlanmayan izleyicinin dikkatini sahnede tutmak için çok uzun. Bu nedenle biraz kısaltılabilir.

 

 

AHU TUĞBA VASİYETİNİ NEDEN HAZIRLATTI? İŞTE DETAYLAR!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin