Fi ve internet dizisi kavramının geleceği

Aslı Tunç P24'de Fi'yi ve internet dizilerini kaleme aldı.

Berfu Özlen
31 Mayıs 2017 - 12:48
Kültür Sanat

Aslı Tunç, Platform 24'te kaleme aldığı yazısında, Fi örneği üzerinden internet dizilerinin geleceğini ele aldı. 

"Ağır tempolu ve sıkıcının aksine, tempolu ve titiz"

Aslı Tunç, yazısında Fi'yi tanımlarken şu cümleleri kullandı; "Ağır tempolu, sıkıcı ve muhafazakâr dizilere inat Fi, tempolu, sinematografisi güçlü, titizlikle yapılmış mekân çekimleri ile göz dolduran, diyalogları küfür içerebilen, öpüşme ve cüretkâr olmayan birkaç sevişme sahnesine sahip olan bir yapım." 

Reklamlar biraz zorlama

Dizinin bedava sunulmasının sonucu olarak fazla ürün yerleştirme reklamı kullanıldığını belirten Tunç, bu reklamların bir süre sonra bütünden kopuk ve rahatsız olabileceğini "Özellikle seyircinin anlatıyla ilgisi olmayan ev aletlerinin nasıl kullandığıyla ilgili sahneler ve zorlama biçimde izleyicinin gözüne sokulan markalar, reklamcıların bu konuda daha çok yol kat etmesi gerektiğinin bir kanıtı." şeklinde ifade etti.

BluTV bir öncü

Her ne kadar dünyada Netflix, Hulu ve Amazon Prime gibi platformların öncülüğünden bahsetse de, Tunç, Türkiye'de bu alanı ilk keşfedenin Doğan Grup'un BluTV'si olduğunu belirtti. Tunç'a göre, BluTV'de yayınlanan Masum dizisi, sansürden bunalan izleyici için ilk defa bir soluklanma alanı ve Fi için de yüreklendirici oldu.

İki ayrı dizi anlayışı gelişiyor

Tunç'a göre, dizi mantığı pergelin iki ucu olmaya başladı. Muhafazakar ve toplumun geneline yönelik olan "sansürlü, ortalama diziler" ve farklı beklentilere sahip olan dijital kuşağa hitap edecek tempolu diziler. Tunç'a göre, internette dizi izleyenlerin tüketim kapasitsi göz önüne alınmalı.

Yeni neslin tüketim çılgınlığı

Tunç, Binge-watching ismi verilen aralıksız tüm sezonun bölümlerinin ardı ardına izlenmesi faaliyetini, yeni kuşağın dizi tüketme pratiği olarak tanımlarken, bunu besleyecek özgün anlatıların çok kolay üretilmediğini belirtti. Tunç'a göre, "Eğlence artık ne kadar yersen yer tarzı açık büfelere dönüşmüş vaziyette."

Tunç'a göre, artık dizi anlayışımız farklılaşıyor ve bu yeni anlayışın beklenileni karşılayıp, izleyici kitlesine yanıt verip veremeyeceğini yakında göreceğiz.

 

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin