Kurtlar Vadisi'nin senaristinden yeni nesil ve proje açıklamaları!

11 yıldır senaryosunu yazdığı 'Kurtlar Vadisi' ekibinden geçtiğimiz Ekim'de ayrılan Bahadır Özdener, yeni neslin dünyanın en iyi işlerini bulup izlediğini söylüyor

resim yok
10 Mart 2014 - 09:40
Röportaj

11 yıldır senaryosunu yazdığı 'Kurtlar Vadisi' ekibinden geçtiğimiz Ekim'de ayrılan Bahadır Özdener, yeni neslin dünyanın en iyi işlerini bulup izlediğini söylüyor: ''Yılların 'Hababam Sınıfı'nı bu çocuklar biliyor. 40 yıl olmuş, biz hâlâ okul dizileri yapıp bu seriyi geçemiyoruz.''

12 yıldır zirveden inmeyen 'Kurtlar Vadisi'nin senaristliğini yapan Bahadır Özdener; Cüneyt Aysan'la birlikte bir süre önce dizinin senaryo ekibinden ayrıldı. Ayrılık üzerine hiç konuşmayan Özdener, özel bir okulda gençlere ders vermeye başladı.

 

15 yaşındaki gençlerle her hafta bu derslerde buluşan Özdener'le, yeni nesli ve projelerini konuştuk…

Gençleri gözlemlediğinizde neler çıkıyor ortaya?


Kendi kimliğimizi ifade edemediğimiz yerde çatışma çıkıyor. Ama bu; üretime faydalı olan bir çatışma değil, insanı tüketen bir çatışma. Benim derslerde çocuklarla paylaştığım ve onlardan öğrendiğim o. Onlar da kendi kimlikleriyle barışamıyor. Yeni jenerasyona göre her şey olmak suç; zengin olmak, fakir olmak, güzel olmak, çirkin olmak, başarılı olmak, başarısız olmak, her şey suç...

Neden böyle?


İngilizler tarafından ülkemize ithal edilen en korkunç şey; sarkazm, yani alaycılık. Yüzyıl önce bu topraklarda yasaktı alaycılık. Bu, laf sokmanın çirkini. Ben sınıflarımda 23 tane pırlanta görüyorum. Eğer o gençler kendi içlerindeki pırlantayı bulabilirlerse; onlardan iyi sinemacı, iyi eş, iyi dost, iyi evlat, iyi vatandaş olur. Kuzu olmaz hakkını arar, kavga eder, kavga edip barışmayı bilir. Benim onlara anlatmaya çalıştığım şey o içlerindeki pırlanta.

 

HADİ ONLARA İŞ ÜRETİN!

Yeni nesil ne izliyor?


Bu nesil her şeyin en iyisini, dünyanın bir ucundaki yapım bile olsa bulup izliyor. Hadi onlara iş üretin! Çünkü bu nesil o eski turşuyu yemiyor. Ertem Eğilmez'in çektiği 'Hababam Sınıfı'nı bu çocuklar biliyor. 40 yıl olmuş; benden büyük filmler. Biz hâlâ okul dizileri yapıp 'Hababam Sınıfı'nı geçemiyoruz.

'Kurtlar Vadisi' ve Pana Film'de durum ne?


11 yıllık 'Kurtlar Vadisi' serüveninden Ekim ayında ayrıldık. 2004'te kurduğumuz Pana Film'den ise ben, Cüneyt Aysan, Zübeyr Şaşmaz ve Raci Şaşmaz olarak yılbaşı itibariyle ayrıldık. Cüneyt Aysan ve ben ticari hayattan çekilerek dizi ve sinema projeleri eksenli çalışmaya başladık. Raci Şaşmaz; Pana Holding'in kurucusu ve tek sahibi olarak ticari hayatına devam ediyor.

Raci Şaşmaz artık senaryo yazmıyor mu? Ya da sizin içinde olduğunuz projelere katılmıyor mu?


Fiilen hayır. Bu, uzun zaman önce verdiği bir karar. Maddi ve manevi desteği daima bizimle ve projelerimizle. Neticede biz senaristiz; hem mesleğimiz, hem hobimiz bu... Raci Şaşmaz ilgi duyduğu projeyi yaratıp bunu hayata geçirebilecek kadar mesleğimize ve hobimize uzak değil.

Peki Zübeyr Şaşmaz?


Pana Film'in sahibi ve yönetmen olarak dizi-sinema projelerinde faaliyetini sürdürüyor.

'Kurtlar Vadisi' ve Pana Film sorumluluğu kimlerde kaldı?


Necati Şaşmaz ve Mehmet Canpolat bu sorumluluğu yılbaşından itibaren taşımaktalar...[reklam]

Bu ayrılık kötü bir ayrılık mı?


Ayrılığın iyisi olmaz ama kötü değiliz... Umut ediyorum ki bundan sonra herkes hem bireysel çalışma hayatında, hem de sürdürecekleri birlikteliklerde çok başarılı olur.

 

TARHANA YEDİĞİN HALKI SUSHİ'YE SATMAYACAKSIN

Bir diziyi bu kadar yıl boyunca birinci olarak izletme sırrınız neydi?


Ben gazetecilik mezunuyum, Raci; radyo-televizyon, Cüneyt Aysan da Diyarbakır Hukuk mezunu. Cüneyt hukuk öğrenirken yanında PKK ve Hizbullah kurulmuş. Raci ve ben gazetecilik ve televizyonculuk yapmak istemiş, çok da başarılı olmuş ama yapamamış insanlarız. Bir hiçbir şeye mecbur ya da mahkum değildik ki; hepi topu çay içip, birbirini sevip, muhabbet edip hiçbir şey yapmak zorunda olmayan insanlardık.

Sizce şu an Türkiye'de filmler kimin için yapılıyor?


Para, itibar, havalı olmak için yapılıyor. Kendi kimliğinizi yitirdiğiniz yerde başkası olmak istiyorsunuz; Lars Von Trier, Haneke olmak istiyorsunuz. Ama siz bu adamların yaşadığı sıkıntıları yaşamazsanız; onlara öykündüğünüz yerde, Aziz Nesin'in hikayesindeki gibi zübük olursunuz. Tarhana yediğiniz toplumu sushi'ye satmayacaksınız.

 

KURALLARI YIKMAYI BİLECEKSİNİZ

İyi bir senaryonun kuralları var mı?


Var ama iyi senaryo o kuralları yıktığınız yerde oluşuyor. Steven Spielberg kendi ait olduğu toplumda bir gün Holokost'u anlatmak için 'Jaws'lar, 'E.T.'ler çekmiş, en adi avantür filmleri çekmiş. Dünyada bir filmi izletmenin kurallarını en iyi bilen adam, Holokost'u anlatan filmi siyah-beyaz çekiyor. Kural olarak bakınca yüzde 100 hata! Diğer kural, dizinin filmin 10 dakikasında kimi tanıtırsanız, seyirci onu izler; diğerleri yan unsurdur. Hitchcook, 'Sapık' filminde bize 40 dakika izlettirdiği adamı öldürüyor; bu, kurala göre ihtihar! 'Polat Alemdar', iki bölüm üst üste sadece bir ofiste, 65 dakika boyunca oturup birinden brifing aldı. Kurala göre izlenmesi mümkün değil; 25 rayting aldık. Kuralı yıkmayı bileceksiniz...

 

 

KURTLAR VADİSİ PUSU'DA O SAHNE ÇOK KONUŞULDU! DETAYLAR BURADA!

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin