Mahmud Şevket Paşa kimdir? Nasıl öldü? Payitaht dizisinde darbe!

Payitaht Abdülhamid dizisi ile tanıştığımız Mahmud Şevket Paşa kimdir? Tarihte yaşamış birisi midir? Kaç yaşında öldü, ölümü nasıl oldu sorularının cevapları haberimizde yer almaktadır.

Nurşah
23 Nisan 2018 - 12:11
Kültür Sanat

TRT 1 ekranlarında yayınlanan ve bir dönem dizisi olma özelliği ile bizlere tarihimizden izler sunan Payitaht Abdülhamid ile yakın geçmişimizle alakalı pek çok detayı tekrar gözden geçirme fırsatı elde ediyoruz. İzlediğimiz karakterden kimisi tarihten esinlenerek ortaya çıkıyor kimisi ise tamamen hayal ürünü... Mahmud Şevket Paşa kimdir, tarihte yaşamış mıdır?

18-04/23/payitaht-mahmud-sevket-pasa-kim.jpg

Mahmud Şevket Paşa kimdir?

Mahmud Şevket Paşa, 1856 senesinde Bağdat'ta dünyaya gelmiştir. Bağdat'ta eğitim aldıktan sonra İstanbul'a gelen Mahmud Şevket, 1882'de kurmay yüzbaşı olarak Girit'te görev aldı ve ertesi senede Mekteb-i Harbiye'de öğretmenlik yapmaya başladı...

2. Meşrutiyetin ilanına kadar geçen sürede çeşitli önemli görevlerde bulunmuş ve kendisini halka ve saray eşrafına kanıtlamıştır. 31 Mart olaylarının çıkmasının ardından Hareket Ordusu'na katılmış ve yönetimi ele almıştır. Bu esnada pek çok kişiyi idam ettirdiği ve dönemin en sert devlet adamlarından birisi olduğu iddia edilmektedir. -31 Mart Vakası, 2. Meşrutiyetin ilan edilmesinin ardından bu düzene karşı olanların çıkardığı ayaklanmadır ve Sultan 2. Abdülhamid döneminde gerçekleşmiştir.-

2. Abdülhamid'in tahttan indirilmesinde rol oynayan devlet adamlarından birisidir. 2. Abdülhamid'in düşürülmesinde etkisi olmuş ve ardından kurulan kabinede Harbiye Nazırı olarak görev almış ve konumu nedeniyle büyük bir güç elde etmişse de ilerleyen senelerde İttihat ve Terakki'nin baskıları sonucu istifa etmiştir.

Bab-ı Ali baskınından sonra sadrazamlığa getirilmiş ve Osmanlı Devleti'nde görev yapan 278. sadrazam olmuştur. İngiltere ve İran ile ilgili devlet sorunlarını çözmeye çalışmış aynı zamanda da devlet içerisindeki yapılanmanın gerektirdiği problemlerle de ilgilenmiştir. Balkan Savaşı onun döneminde olmuştur. Sadrazamlık süresi 5. Mehmed'in döneminde 4,5 aydır. (Bab-ı Ali Baskını, İttihat ve Terakki'nin düzenlediği askeri bir darbedir.)

18-04/23/mahmud-sevket-pasa-kimdir-olumu.jpg

Mahmud Şevket Paşa nasıl öldü?

Mahmud Şevket Paşa'nın ölümü de oldukça ilginçtir. 11 Haziran 1913'te kendisine ait olan makam aracının içerisindeyken uğradığı bir silahlı saldırıda öldürülmüştür. Bu olay gerçekleştiğinde Mahmud Şevket Paşa, Beyazıt Meydanı'ndadır. Ölümü esnasında onun ve yaverlerinin üzerinde bulunan üniformaları ve otomobili İstanbul Harbiye Askeri Müzesi'nde sergilenmektedir. Yukarıdaki fotoğrafta ise Mahmud Şevket Paşa'nın ölümü esnasında kullanılan silahlar bulunmaktadır.

Şişli'de bulunan Hürriyet-i Ebediye tepesinde mezarı bulunmaktadır. Ölümünün ardından Tirilye'nin ismi Mahmut Şevket Paşa olarak değiştirilmiştir. (Bursa'da bulunur)

Mahmud Şevket Paşa'nın ses kaydı

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin