Ölümünün 31. yıl dönümünde Adile Naşit'in bilinmeyen hayat hikayesi

11 Aralık 1987 tarihinde kaybettiğimiz usta oyuncu ve güzel yürekli insan Adile Naşit'in, aramızdan ayrılışının 32. yıl dönümünü anısına, sinemanın sevilen ismi Adile Naşit'in hakkında merak edilenler ve bilinmeyenleri...

Merve Mutlu
11 Aralık 2018 - 15:42
Magazin

Hepimizin çocukluğuna, gerek sinema filmleriyle gerek müzikalleriyle gerekse televizyonda çocuklar için anlattığı masallarla  belli bir yerden dokunmayı başaran, usta oyuncu Adile Naşit, tam 31 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Rol aldığı filmler günümüzde bile sevilerek izlenen Adile Naşit'in hiç bilinmeyenleri bu haberde..

Adile Naşit aslında kimdir?

1930 yılında, tiyatrocu bir ailede doğan Adile Naşit'in babası komedyen Komik-i Şehir Naşit, annesi de Ermeni kökenli tiyatro oyuncusu Amelya Hanımdı. Belki de ailesinin de tiyatro sanatçısı olmasının etkisiyle 14 yaşında İstanbul Şehir Tiyatroları, Çocuk Tiyatrosu'na girdi.

18-12/11/adile-cocik.jpg

Oyunculuk, Adile Naşit için öyle bir tutkuydu ki, yıllar sonra bir röportajda kendisine oyunculuk tutkusunun nasıl bir şey sorulduğunda, "Ben başka hiçbir şey görmedim ki. Tiyatroda doğduk Selim’le ikimiz. Kulislerde, tiyatronun ta içinde büyüdük. Babamızdan gelen bir tutku tiyatroculuk. Ayrıca çok sevdiğim bir iş." cevabını verecekti.

1950 yılına geldiğinde, kendisi gibi tiyatro oyuncusu olan Ziya Keskiner ile evlendi. 1952 yılında çiftin bir çocukları dünyaya geldi. Sağ yanağında beni olan, güzel gözlü çocuğun adını Ahmet koydular. Eşi Ziya Keskiner'e olan aşkını da, yine yıllar sonra verdiği bir röportajda,

Galiba ilk kez kocama, gerçekten âşık oldum. Senelerdir beraberlik yürüdüğüne göre, aşk sonradan sevgiye ve dostluk haline dönüştü. Kocam benden yirmi yaş büyüktür ve hep beni kollamış korumuştur bugüne dek. Aşık olmak duygusuna gelince, kötü bir şey aşk. Hüsranı, gözyaşı bol bir iş. Duyguların tümü pır-pır ediyor ya insanın içinde, ya sonrası ne oluyor? Hüsrana uğramayı sevmiyorum.

sözleriyle ifade etmişti. 

18-12/11/ziya-keskiner.jpg

Adile Naşit'in oğlu Ahmet, 2. sınıfa geldiğinde kalbinin doğuştan delik olduğu ortaya çıkmıştı. Uzun yıllar okula gidemedi. Sınavlarını dışardan veriyordu ki ortaokulu bitireceği dönemde kalp ameliyatına girdi. 16 Haziran'da girdiği operasyon başarılı geçti derken, Ahmet fenalaşarak komaya girdi ve maalesef bir daha uyanmadı.

Adile Naşit, tek çocuğu olan Ahmet'in ölüm haberini aldığında, Gazanfer Özcan-Gönül Ülkü Tiyatrosu'yla İzmir'de turnedeydi. Bu haberi aldıktan sonra bağrına taş basıp sahneye çıktı. Salondaki izleyicileri kahkahayla güldürürken, kendisinin içi cayır cayır yanıyordu. Üstelik oğlunu kaybettiği gün, kendisinin de doğum günüydü... Yıllar sonra vereceği bir röportajda oğlu Ahmet'in ölümüyle ilgili ise şu sözleri söyleyecekti:

Daha büyük acı yaşamadım. Biz ana, baba, çocuk değildik. Üç tane dosttuk. Güzel bir arkadaştık. Ölümüne hazırlamıştık biraz kendimizi. Açık kalp ameliyatıydı geçirdiği. Ve yaşayamadı. Ondan sonraki beş sene benim için inanılmaz acılarla dolu. Elbette Ziya Bey için de. İşte sonra kuş, köpek, bebek böyle oyuncaklara tutkun olduk. Balıklar yaşadı, köpek kör oldu, çiçekler büyüdü böyle gidiyor yaşamın geri kalan kısmı.

18-12/11/adile-anne.png

Sinemaya girişi 1947 yılında Seyfi Havaeri'nin yönettiği Yara filmiyle olan Adile Naşit, 1976'da İşte Hayat adlı filmdeki rolüyle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. 

1978'de Uluslararası Sanat Gösterileri'nin tiyatro ve müzikallerinde rol almaya başladı. Daha çok Ertem Eğilmez ve Kartal Tibet'in çektiği güldürü filmlerinde oynadı. 1980 yılında TRT Ankara Televizyonu prodüktörlerinden İlhan Şengün'ün (1946-2003) yapımcısı olduğu, TRT'nin Uykudan Önce adlı çocuk programıyla birlikte masalcı teyze olarak anılmaya başladı.

18-12/11/adile-nasit-kimmm.jpg

Adile NaşitHababam Sınıfı'nın elinde okul zili koridorlarda koşturan Hafize Ana'sı, Gülen Gözler'de Münir Özkul'un tonton eşi Nezaket Hanım'ı, Neşeli Günler'in turşucu annesi, inatçı Saadet Hanım'ı, 'Uykudan Önce' isimli televizyon programının Masalcı Teyze'siydi. 

Türk sinemasının yapıtaşlarından olan, hepimizin içini ısıtan usta oyuncu Adile Naşit, takvim yaprakları 11 Aralık 1987'yi gösterdiğinde, "en büyük korkum" dediği ölüme yenik düştü ve aramızdan ayrıldı.

Aramızdan ayrılışının 31. yıl dönümünde Adile Naşit'i sevgi ve saygıyla anıyoruz...

 

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin