Serenay Sarıkaya ve Ozan Güven'i buluşturan Fi'nin yazarı Azra Kohen yapımcıya dava açtı!

Azra Kohen'in kitap üçlemesinden uyarlanan Fi dizisinin ardından kitabın yazarından yeni hamle geldi..

Merve Mutlu
20 Mayıs 2019 - 15:55
Magazin

Başrollerinde Ozan Güven, Serenay Sarıkaya, Mehmet Günsür ve Berrak Tüzünataç'ın rol aldığı Fi adlı dizi, Azra Kohen'in ünlü Fi, Çi ve Pi adlı eserlerinden uyarlanmış, büyük bir beğeni toplamıştı. 

19-05/20/fi-dizisi.jpg

Nüket Bıçakçı tarafından senaryolaştırılan, tutkunun peşinden koşanların, yanma pahasına ateşe uçanların ve acıdan geçerek süregelen yaşama karşı dik duranların hikayesini anlatan Fi dizisinin kitap yazarı Kohen, yapımcı firmaya dava açtı. 

Ay Yapım tarafından ekrana uyarlanan kitapları hakkında, eserlerinin sözleşmeye aykırı kullanıldığı iddiası ile mahkemeye giden Kohen, tespit için dava açtı. Dizinin ikinci sezonunda Çİ adlı eserin kullanılacağı konusunda açıkça bir madde bulunmasına rağmen, yapımcı firma olan Ay Yapım'ın  adlı eserinin içeriğini kullanarak sözleşmeyi ihlal ettiğini, bu durumun da haklarına zarar vererek okuyucu kitlesi önünde küçük düşmesine neden olduğunu beyan etti.

19-05/20/fi-ci-pi.jpg

Verdiği yasal dilekçesinde, "Diziyi izleyip kitapları okumayanlar önünde yazar, ahlaka aykırı hikayeler yazmakla itham edilir hale sokulmuştur" diyerek rahatsızlığını dile getirdi.

2017 yılının Eylül ayında Fİ-Çİ-Pİ üçlemesinin dizi olarak işleme haklarını yapımcı şirkete devreden Kohen, bu teklifi i iki koşul ile kabul ettiğini, birinci koşul olarak, "Eserlerin ana fikrine, karakterlerine sadık kalınması, eserlerin anlam ve bütünlüğünün özelliklerinin bozulmayacak biçimde senaryonun yazılması ve dizinin bu koşula uygun çekilmesini" İkinci koşul olarak ise "Dizi içerisinde yer alacak reklamların, yazarın yarattığı karakterlerin temsil ettiği değerlere uygun olması ve yazarın insan sağlığına zararlı olduğuna inandığı paketlenmiş gıda, boyalı içecek ve yiyecek tanıtımlarının kesinlikle dizide yer almamasını" talep etmişti.

19-05/20/azra-kohen.jpg

İki sözleşmede de bu koşulların yer aldığı ancak ikinci koşulun söz yoluyla kabul edildiğini belirten Kohen, ikinci koşula uyulmaması üzerine ise ek protokolle bu koşulun yazılı hale getirildiğini belirterek, eserlerinde yapılacak değişiklerde kendi görüşünün alınması şeklinde sözleşmede düzenleme bulunduğunu söyledi.

Avulatı Celile Zelal Bol aracılığı ile Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne tespit davası açan Azra Kohen, yapımcıların sözleşmeye aykırı olan ihlallerinin tespitini talep etti..

Fi dizisinin konusu ne?

19-05/20/fi-fiisi.jpg

Ülkenin en tanınmış psikiyatristlerinden olan Can Manay’ın yolu birgün genç ve güzel bir balerin olan ve müzisyen sevgilisi Deniz ile beraber yaşayan Duru ile kesişir. Takıntılı biri olan Manay, altın orana sahip bir kadın olan Duru'nun muhteşem güzelliği ile adeta büyülenir ve onu elde etmek için büyük bir gizli savaşın içine girer. Yarattığı manipülasyonlarla ve tuzaklarla dolu dünyada bir yandan Deniz ile Duru'yu ayırmaya diğer yandan da Duru'yu kendine aşık etmeye çalışan Manay, bir yandan da herkesten gizlediği geçmişini ortaya çıkarmak için tüm benliği ile mücadele eden gazeteci Özge ile mücadele eder.

Manay'ın başka düşmanları da vardır ve Özge'nin eli özellikle de Sadık Murat Kolhan ile güçlenecektir. Manay'ı hem gizli geçmişi ile ilgili büyük sorunlar hem de Duru'nun inatçı aşkı oyalarken, Manay da elindeki yavaş yavaş kaybetmeye başlar.. 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin