Söz 76. bölümde çalan "Bitlis'te Beş Minare" türküsü.. Yeni bölümde neler olacak?

Star tv'nin sevilen dizisi Söz'ün 76. bölüm fragmanı yayınlandı. Yeni bölüm fragmanında çalan "Bitlis'te beş minare" türküsü ise dikkat çekti.

Merve Mutlu
29 Mart 2019 - 12:10
Yeni Bölüm

Başrollerinde Nihat Altınkaya, Tolga Sarıtaş, Meriç Aral, Deniz Baysal, Görkem Sevindik ve Aytaç Şaşmaz gibi isimlerin yer aldığı Söz dizisinin 76. bölüm fragmanı yayınlandı. Yeni bölüm fragmanında çalan "Bitlis'te Beş Minare" türküsü ise izleyenlerin beğenisini kazandı.. 

19-03/29/yaviz-soz.png

Söz 76. bölümde neler olacak?

Söz'ün yeni bölümünde: Dragan hainliklerine son hız devam ederken Tim de elinden gelenin fazlasını yaparak harekete geçiyor. Dragan, Linda ve Dost ile beraber terör devleti kurma hayallerine ulaşmak için yeni suikast planları yapıyorlar. Karabatak tüm yaşadıklarının öcünü almak için sakin kalmak zorunda kalırken, Dragan'ın yanında kalarak Tim ile koordineli çalışıp onlara bilgi uçurarak hareket planlarında önem taşıyor. 

19-03/29/soz.png

Kıdemli Üsteğmen Yavuz Karasu da Dragan ve ortaklarının hain planlarına karşı çok önemli bilgiler elde etti. Hücre evlerine yaptığı baskında Eylem’in hayatının tehlikede olduğunu öğrendi. Oradan ayrılmak üzere olan Yavuz Derya ile yüz yüze geldi.  

Yeni bölüme damgasını vuran ise, Yavuz'un "Eğer bir daha görüşemezsek seni ve ülkemi çok seviyorum Derya" sözlerinin hemen ardından çalan "Bitlis'te Beş Minare" adlı türkü oldu.

Söz dizisinde çalan "Bitlis'te Beş Minare" türküsünün hikayesi:

Bitlis'te Beş Minare türküsünün hikayesi şöyle: 1916 Rus işgali döneminde Bitlis harabe haline gelmiştir. Oradan kaçan bir baba ve oğlu düşmanın çekilmesi ile yeniden şehre dönmek isterler. Dideban Dağı eteklerine varan baba, şehirde canlı kalıp kalmadığını öğrenmek için oğlunu oraya gönderir ve oğul uzaktan babasına, "Şehirde yaşama dair hiçbir iz yok; sadece beş tane minare ayakta kalmış." diye seslenir. Bunu duyan baba da yıkılarak diz çöker ve bir ağıt yakarak oğlunu yanına geri çağırır:

"Bitlis'te beş minare, beri gel oğlan beri gel, Yüreğim dolu yare, beri gel oğlan beri gel."

Bitlis'te Şu anda Şerefiye Camisi, Ulu Cami, Meydan Camisi ve Gökmeydan Camisi adlı 4 tarihi camide 4 minare bulunmaktadır. Beşinci minarenin nerede, hangi camide olduğu ve ne zaman yıkıldığı konusunda bilgi olmadığı söylenirken, yaşı 70'in üzerinde olan vatandaşların verdiği bir bilgiye göre: 8 Ağustos Mahallesi'nde bulunan Kadri Camisi'ne ait minarenin 1950 yılında şiddetli rüzgar tarafından yıkıldığı bilgisinin kulaktan kulağa dolaştığı bilinmektedir. Yetkililer de konuyla ilgili olarak, "Kale Camisi'nin üzerine sonradan küçük bir minare yapılmış. Kayıp minare hakkında elimizdeki tek bilgi bu." açıklaması yapmıştır.

Bitlis'te Beş Minare türküsünün sözleri:

19-03/29/soz.jpg

Bitlis'te Beş Minare (beri gel oğlan beri gel)
Yüreğim dolu yare (beri gel oğlan beri gel)
İsterem yanan gelem (beri gel oğlan beri gel)
cebimde yok beş pare (beri gel oğlan beri gel)

Tüfeğim dolu saçma (beri gel oğlan beri gel)
Güzelim benden kaçma (beri gel oğlan beri gel)
Doksam dokuz yaram var (beri gel oğlan beri gel)
bir yara da sen açma (beri gel oğlan beri gel)

Nazmi Zülfikar tarafından derlenen Bitlis yöresine ait bir halk türküsüdür. Daha önce Kubat, Yavuz Bingöl ve Emre Sertkaya gibi sanatçılar tarafından da seslendirilen bu halk türküsünün Söz dizisinde çalan düzenlemesini kimin seslendirdiği ise bilinmemektedir.

 

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin