Türk dizilerine olan ilgi İngiliz'i korkuttu

Türk dizilerinin dünyaya satılmaya başlamasıyla, Türkiye'nin 100 dizi ihracatçısı ülke arasına girmesi İngilizleri rahatsız etti.

resim yok
22 Eylül 2016 - 16:52
Magazin

Irak'ta Türk dizilerinin etkisi kendini hissettiriyor. Türk dizilerinden etkilenen halk modaya bakış açısını ve hayat tarzını değiştirmeye başladı.

Bağdat Üniversitesinde eğitim gören 20 yaşındaki Şeyma Ali, "Stil değişti, daha hafif makyaj yapıyoruz, kıyafetler daha rahat, hatta yürüme şekli bile değişti" diyor.

İNGİLİZ DERGİSİ: BOŞANMALAR ARTTI

Fakat İngiliz dergisi The Economist "boşanmaların arttığı, yuvaların yıkıldığı" görüşünde.

Dergiye göre Türk dizilerindeki popüler ve romantik erkek tiplemeleri Iraklı kadınlara yeni fikirler veriyor. Kadınlar bu yüzden eşlerinden boşanmak istiyor.

16-09/22/the-economist-turk-dizileri.jpg

 

TÜRK DİZİLERİNİN SIRRI

Türk dizileri Avrupa ve Amerikan dizilerinden farklı olarak erotizm, uyuşturucu, şiddet sahnelerine daha az yer verirken, romantizme ve aile ilişkilerine bolca yer veriyor. İnsanlar geleneksel formattaki ilişkileri, iş ve aile hayatını seviyorlar. Hiçbir zaman eskimeyen bu uluslararası format Türk dizilerinin dünyadaki başarısını perçinliyor.

10 yıl öncesinde Türkiye; dizi, film, yarışma ve belgesel programlarının formatlarını neredeyse tamamını yurtdışından alıyordu. Çok az sayıdaki Türk dizisi yurtdışı pazarında alıcı buluyor, en yüksek fiyatla satılan Türk dizileri, bölüm başına 35 ile 50 dolar arasında yabancı ülkelere satılıyordu. 2004 yılında Türkiye’nin dizi yapımı ihracatından elde ettiği gelir 10 bin doları bile bulmuyordu.

2015 yılına gelindiğinde ise Türkiye dizi yapımcılık sektöründe dünyanın başrol oyucuları arasına girdi. Türk dizileri 2014 yılı rakamlarına göre ulaştığı 200 milyon dolarlık ihracat hacmiyle Türkiye ekonomisine de çok önemli katkıda bulunuyor. 2023 yılı için tam bir milyar dolar tutarında dizi ihracatı hedefleniyor.

 

YÜZ MİLYONLAR İZLİYOR

Türk Kültür Bakanlığının verilerine göre; dünyada dizi ihracatı yüzde 4,54 büyürken, Türkiye’de 2013 sonu itibarıyla bu oran yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti. Türk dizilerinin satış fiyatları bugün bölüm başına 200 bin dolara kadar alıcı buluyor. Dünyanın yaklaşık 85 ülkesinde seyredilen Türk dizilerini artık yüz milyonlarca kişi izliyor. 60’a yakın ülkede seyredilen ‘Muhteşem Yüzyıl’ 400 milyon kişi tarafından izleniyor. Amerika’da ise Türk dizileri, onlarca ayrı dilde uydu ve dijital platformlar aracılığıyla yayınlanan çeşitli etnik televizyonlarda milyonlarca kişi tarafından izleniyor.

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin