resim yok
04 Nisan 2012 - 00:00

 

Malum dizilerin çoğunda ‘ürün yerleştirme’ var. ‘Eser sahipleri’ izin vermediği sürece kanallar dizilerde ürün yerleştirmesi yapamayacak. Sadece bu da değil. Ekrana gelecek ‘bant reklam’ların yayınına da ‘eser sahipleri’ izin verecek
 
 
 
Kültür  Bakanlığı, Türkiye’de telif haklarını düzenleyen 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda bir dizi değişikliğe gidiyor.
Yapılması  planlanan değişiklikler ilk bakışta sadece ‘eser sahipleri’ni ilgilendiren bir konu gibi görünse de öyle değil aslında.
Müzik dinleyen, televizyon  izleyen herkesi ilgilendiren konular var işin içinde.
Bir dizinin ‘eser sahipleri’ kimler? Senarist, yönetmen ve müziklerini besteleyen.
Artık ‘eser bütünlüğü esas’ kabul edilecek ve sahipleri izin vermedikçe-ister ‘yapımcı’ olsun ister ‘yayıncı’-eserler üzerinde en küçük bir değişiklik yapamayacak.
‘Taslak’ bu haliyle ‘yasa’laşırsa televizyon kanallarının, neredeyse  dizilerin kendisi kadar uzunluktaki bedava ‘özet bölüm’ yayınlamaları zorlaşacak.
Çünkü her ‘yeni bölüm’den önce bir yandan izleyicilere o bölüme kadar dizide neler olduğunu hatırlatmak ve diğer taraftan da bu sayede prime time’a hiç para harcamadan başlamak isteyen televizyon kanalları ‘özet bölüm’ler için artık eser sahiplerinden yeniden izin almak zorunda.
Bu da ‘eser sahipleri’ için yeni telif kaynağı demek.
Malum dizilerin çoğunda ‘ürün yerleştirme’ var.
‘Eser sahipleri’ izin vermediği sürece kanallar dizilerde ürün yerleştirmesi yapamayacak.
Sadece bu da değil.
Dizi yayınlanırken ekrana gelecek ‘bant reklam’ların yayınına da ‘eser sahipleri’ izin verecek.
 
Telif yoksa, yayın da yok!
Hazırlanan ‘Kanun Taslağı’nın bir hayli fırtına koparacak yeniliklerinden biri de ‘yeniden yayın  ve iletim’.
Ne demek bu?
‘Yeniden yayın ve iletim’le   kastedilen şey şu:
Varsayalım ki yapımcı bir diziyi atv veya Kanal D’ye sattı.
Ulusal kanallar sadece karasal vericilerle yayın yapmıyor artık.
Digitürk, D-Smart, Tivibu ve Kablolu TV gibi farklı mecralardan da yayın yapıyor.
Bu platformların hepsi paralı.
‘Eser sahipleri’ de diyor ki şimdi, “Madem ki, benim eserimi izlettirmek için insanlardan abonelik bedeli alıyorsun, o zaman ödeyeceksin telifimi! Telif yoksa, yayın da yok.”
 
Ali Eyüpoğlu

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin