Usta sanatçı Edip Akbayram (75), uzun süredir tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybetti. Güçlü sesiyle hüznü, aşkı betimleyen başarılı sanatçı, müzik dünyasında unutulmaz eserler bıraktı.
ÜLKEM CENNET VE BÖYLE ASİL HALK DÜNYADA YOK
Sanatçının 2022 yılında yapmış olduğu anlam dolu açıklamalar, ölüm haberinin ardından yeniden gündeme geldi.. “Benim ülkem cennet, böyle bir asil halk dünyada yok” sözleriyle Türkiye’ye olan sevgisini dile getiren Akbayram’ın, Mustafa Kemal Atatürk’e olan saygısı ve minnettarlığı da büyük yankı uyandırdı.
Geçirdiği zatürre hastalığının ardından yaşadığı talihsiz bir düşme sonucu iç kanama geçiren Edip Akbayram 4 Ocak‘tan bu yana Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde yoğun bakımda tedavi altındaydı. Ancak çoklu organ yetmezliğinden vefat etti.
Büyük sanatçı için 4 Mart Salı günü saat 11.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir anma töreni düzenlenecek. Törenin ardından Teşvikiye Camisi‘nde kılınacak öğle namazını müteakip, sanatçının cenazesi Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedilecek
ÇOCUK FELCİNE YAKALANDI
1950 yılında Gaziantep’te dünyaya gözlerini açan Edip Akbayram, henüz 9 aylıkken çocuk felcine yakalandı.
Akbayram’ın müziğe ilgisi de çocuk yaşlarda başladı, lise öğrencisiyken kurduğu orkestrada hem çaldı, hem söyledi.
HAYAT DÖNGÜSÜ MÜZİK OLDU
Lise eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul’a gelen Edip Akbayram, Diş Hekimliği Fakültesi’ni kazandı. Ancak müziğe olan tutkusu, akademik kariyerinin önüne geçti ve diş hekimliği okumaktan vazgeçerek sanat yolculuğuna adım attı.
12 EYLÜL’DE YASAKLANDI
1981-1988 yılları arasında, 12 Eylül askeri darbesinin etkileri sürerken, Edip Akbayram da yasaklı sanatçılar arasına girdi.
TRT’de şarkılarının çalınması ve televizyona çıkması yasaklandı. Bu zorlu dönemde müziğe ara vermek zorunda kalan sanatçı, baskılara rağmen sanatından vazgeçmedi.
FETÖ’NÜN ÖDÜLÜNÜ KABUL ETMEDİ
Edip Akbayram 2000 yılında FETÖ’nün Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın 25’inci yılı nedeniyle verdiği ödülü reddeden 11 sanatçıdan biriydi.
Kendisine Amerika’da konser vermesi için teklifler geldiğinde de bunu açıkça reddetmişti. Bu kararını “Sosyalist kimliğe sahip biri olarak, Amerika’dan konser vermem için teklifler gelmesine rağmen reddettim. Amerika faşist bir ülke. Orada yaşayan halkı tenzih ederek söylüyorum ama gerçek bu!” diyerek açıklamıştı.
ÜLKESİNE OLAN SEVGİSİ İLHAM OLDU
Sanat hayatı boyunca ezgileriyle halkın sesi olan Edip Akbayram, Türkiye’ye olan sevgisini ve halkına duyduğu hayranlığı şu sözlerle ifade etmişti:
“Benim ülkem cennet. Gerçekten bir cennet ülkede yaşıyoruz. Paris’e gidin, yolda düşün, ayağınız takılsın, kimse sizi kaldırmaz. Ancak ambulans gelir. Ama Anadolu’nun en uzak köyüsüne gidin, bir kapıyı çalın ve ‘Karnım aç’ deyin. O evde sadece bir hayvan varsa bile, ev sahibi Tanrı misafiri diyerek onu keser ve sizinle paylaşır. Böylesine asil bir halk, böylesine büyük bir yürek dünyanın hiçbir yerinde yok.”
“ATATÜRK SAYESİNDE BU ÜLKEDE ŞARKI SÖYLÜYORUM”
Akbayram, ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’e dil uzatanlara sert bir dille tepki göstererek şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bugün bu koltukta oturuyorsan, televizyon ekranlarında konuşabiliyorsan, bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçlusun. Ben onun sayesinde bu ülkede şarkılar söylüyorum. Sen onun sayesinde kravat takıp o koltukta oturuyorsun. Bunu herkesin bilmesi gerek!”
Merhum Edip Akbayram’ın 75 yıllık hayatında milletine olan sevgisi, Atatürk’e olan hayranlığı ve unutulmaz parçalarıyla Türk halkının kalbinde yaşayacak.