Zülfü Livaneli: 'Sahiden ben mi yaşadım bunları?'

Ahmet Mümtaz Taylan'ın programına konuk olan Zülfü Livaneli, yaşadıklarının yanı sıra sanat dünyasında birbirini sevmeyen insanların varlığını anlattı. Livaneli, Mert Fırat'ın kendisini canlandırdığı projeyi izlediğinde "Sahiden ben mi yaşadım bunları?" dediğini aktardı. İşte Livaneli'nin samimi açıklamalarından satır başları...

ozan
12 Ekim 2023 - 12:32
Magazin

Ahmet Mümtaz Taylan'ın 'Empati' programının 45. bölümüne, usta sanatçı Zülfü Livaneli konuk oldu. Konuklarına yaşanmış, haberlere konu olmuş insan hikayelerini anlatan ve "Sen olsan ne yapardın" gibi sorular soran Taylan; bu kez NTV ekranlarında "Abi" diye hitap ettiği sinemacı, edebiyatçı, müzisyen kimlikleriyle Türkiye'nin en önemli değerlerinden olan Zülfü Livaneli'yle yaşanmış hikayelerle Empati kurdu.

23-10/12/livaneli-1697104935.jpg

'Müzelik oldum!'

Usta sanatçı Livaneli sürgün yıllarını, gurbetteki hayatını, ailesine özlemini, yaşama bakışını anlattığı programda kendisi adına açılacak müzenin müjdesini verdi. Ortaköy Kültür Merkezi'nde "Zülfü Livaneli Müzesi"nin açılacağını belirten Livaneli, Sunay Akın'ın yapımını üstlendiği müze için "Müzelik olduğumu buradan itiraf etmiş oluyorum" ifadelerini kullanarak gülümsetti.
 
Gençliğini Mert Fırat canlandırdı

Zülfü Livaneli, hatıraların çok boyutlu ve derin olduğunu belirterek, "O kişi ben miydim diye düşünüyorsun, gençliğinle karşılaşıyorsun. Son dönemde belgesel dolayısıyla benim gençliğimi Mert Fırat oynadı, sahiden ben mi yaşadım bunları?" diye sorduğunu söyledi.

'Hayat kahkahalarla, dostluklarla, arkadaşlıklarla dolu'

Yaş ilerledikçe insanın geriye baktığını ifade eden Livaneli, "Otobiyogrofimde, Türkiye'de yaşananları üst üste koyunca, 'Ya hu neler çekmişsiniz' diyorlar. Ama öyle değil, hayat kahkahalarla, dostluklarla, arkadaşlıklarla dolu... Hüzün veren tarafı, ben hep benden yaşça büyük olanlarla arkadaştım. Abidin Dino, Yaşar Kemal gibi... Onlar yok artık etrafta... Anılar, davranışlarımızı belirliyor." dedi. 

23-10/12/livaneli5-1697104923.jpg

'Böyle bir dünyaya uymayı reddediyorum'
 
Zülfü Livaneli, babasını ziyaretini şu cümlelerle anlattı:

"Ülker'le babama bir kez gittik. Yargıtaydaki makamına... Girdik içeri, oturduk. İçeri yaşlı bir odacı girdi, 'Mehmet Efendi rica etsem çocuklarım gelmiş, iki çay rica etsem, zahmet olacak size' dedi. Böyleydi, bütün üslup buydu. Onun için bu yeni dünyaya alışmak beni çok zorluyor. Değer ölçülerinin sarsılması, dürüstlük, kibarlık, temizlik diye bir değer, insan ilişkilerinde birbirlerine saygılı davranmak diye bir değer, bunların kalmaması, yaşlı konuşması oluyor ama, ne yapayım, böyleydi böyle oldu. Ben böyle bir dünyaya uymayı reddediyorum."

23-10/12/livaneli3.jpg

'Kendimi sevdiklerime ait hissediyorum'

Zülfü Livaneli takım tutamadığını söylerken, "İsmail Cem, Galatasaraylı yapmaya çalıştı. Yaşar Kemal, Fenerbahçeli yapmaya çalıştı, babam rahmetli de... Ait hissedemiyorum. Kendimi sevdiklerime ait hissediyorum." dedi. 

'Ne kadar etki büyükse düşmanlık da büyük oluyor'

Kendisine yapılan engelleme ve eleştirilerden de bahseden usta sanatçı şunları söyledi:

"1978'de 'Nâzım Türküsü' albümü çıktı. Bir yandan Nâzım Hikmet yaptım diye mahkemelerde hesap veriyorsun, bir yandan bütün aydınlar saldırıyor; 'Karlı Kayın Ormanı ne biçim beste?' diye. Gencecik, dışarıdan gelmişsin, çocuk gibi bakıyorsun her şeye. Hayatımın en zor şeyi oydu, kendi ülkenin aydınları tarafından dışlanmaya çalışılmak, hayat boyu sürdü. Nâzım'a da Yaşar Kemal'e de aynısını yaptılar. Ne kadar etki büyükse düşmanlık da büyük oluyor. Bizde sanatçılar birbirini sevmez!"

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin