Akşemsettin Kimdir? Mehmed Bir Cihan Fatihi Mehmet Atay hakkında

Fatih Sultan Mehmet'in hayatını konu alan Kanal D'nin ilgiyle izlenen dizisinde (Ak Şeyh) Akşemsettin kimdir? Gerçekte yaşamış mıdır? Tarihteki önemi nedir? Nasıl öldü? Mehmed Bir Cihan Fatihi 3. bölümde diziye giren oyuncu Mehmet Atay hakkında.

Nurşah
03 Nisan 2018 - 12:53
Kültür Sanat

Mehmed Bir Cihan Fatihi Kanal D ekranlarının bu sezon yayına hazırladığı en iddialı dizilerden birisi... Fatih Sultan Mehmed'in tahta geçişi ve İstanbul'u fethetme sürecinin anlatıldığı diziye Mehmed'in akıl hocalığını yapan Akşemseddin de yeni bölümle birlikte dahil oluyor. Mehmed Bir Cihan Fatihi Akşemsettin kim? Akşeyh olarak da bilinen Fatih'in akıl hocasını Mehmet Atay canlandırıyor.

18-04/02/mehmed-bir-cihan-fatihi-aksemsettin-kimdir.jpg

Akşemsettin kimdir?

Akşemseddin, 1389'da Şam şehrinde dünyaya gelmiştir. Akşemsettin ailesinin soyunun Ebu Bekir'e dek uzandığı söylenmektedir. Babası Şeyh Hamza'dır ve oğlunun yetişmesinde büyük katkıları vardır. Çok küçük yaşlarda ailesi ile birlikte Amasya'ya gelmiştir. Babasının ölümünün ardından müderrislik belgesi alan Akşemseddin, Osmanlı'ya müderris olarak atandı. İçinde büyük bir ilim ve öğrenme aşkı olan büyük hoca öncelikle tıp ve eczacılıkla alakalı eğitimler aldı. Daha sonrasında ise tasavvuf ilmine merak saldı, İran ve çeşitli bölgeleri gezerek kendini geliştirdi. Anadolu'ya döndükten sonra kendisine Hacı Bayram Veli'den eğitim alması yönünde tavsiyelerde bulundular. Bu ilim yolculuğu sırasında yolu Ankara'ya düştü ve çevresindekilerin tavsiyelerini dinleyip Hacı Bayram Veli'den icazet aldı. 

Akşemsettin'in Hacı Bayram Veli'den eğitim alması mevzusu da ilginç bir hadisedir. İlk gittiği dönemde tarikatın bazı davranışlarından hoşlanmamış ve Halep'e dönmüştür. Fakat bir gece rüyasında bir ilmeğin ucunda Hacı Bayram diğer ucunda kendisi, Hacı Bayram Veli'ye doğru çekildiğini görmüştür. Bu rüyanın tesiri ile tekrar Ankara'ya dönen Akşemseddin, Hacı Bayram Veli tarafından özenle yetiştirilmiştir.

18-04/02/aksemseddin-ve-fatih-sultan-mehmed.jpg

Akşemsettin ve Fatih Sultan Mehmed

Ak Şeyh olaran da kabul edilen Akşamseddin'in çeşitli kaynaklarda on çeşitli kaynaklarda ise on iki çocuğu olduğundan söz edilir. Akşemsettin'in hayatı 2. Murad'ın oğlu olan Şehzade Mehmed'in eğitimine alınması ile birlikte değişir. İstanbul'un fetih sürecinde Sultan Mehmed'in en büyük akıl hocası ve destekçisi olmuştur. Fetih sırasında çocukları ve yetiştirdiği müritleri ile beraber orduya katılmışlardır. 

Akşemseddin büyük bir ilim adamıdır. Fatih Sultan Mehmed'e olduğu kadar çevresindekilere de faydaları dokunmuştur ve hayatı boyunca araştırmayı, öğrenmeyi ve ilme sadık kalmayı bırakmamıştır. Kendi devrinden yaklaşık iki asır sonra bir deney esnasında keşfedilecek olan mikrobun tanımını yaptığı söylenir. Tıp ile igilendiği sıralarda Çandarlı Halil Paşa'nın oğlu Süleyman Çelebi'yi iyileştirdiği ve devrin önemli tıp alimlerinden olduğu da kendisi ile alakalı rivayetler arasındadır.

Çeşitli rivayetlere göre Sultan Mehmed ile Akşemseddin İstanbul'un fethedildiği gün şehir halkı tarafından karşılanırken büyük hocayı Sultan sananlar ona çiçekler uzatmışlardır. Akşemseddin'in Fatih'i işaret edip onun Sultan Mehmed olduğunu söylemesi üzerine Fatih de "Hünkar benim ama o benim hocamdır. Çiçekler asıl ona layıktır" sözünü söylemiştir.

Osmanlı'da padişahların hutbe okuması geleneği vardır. Fatih Sultan Mehmed, İstanbul alındıktan sonra Ayasofya'daki ilk hutbeyi okuduktan sonra yerini Akşemsettin'e bırakmıştır. Böylelikle Akşemseddin, camiye döndürülen Ayasofya'daki ilk cuma namazını kıldıran kişidir. 

Akşemseddin nasıl öldü?

Fatih Sultan Mehmed'in akıl hocalığı ve danışmanlığını yapan Akşemseddin, İstanbul fethedildikten sonra sarayda kalmak istememiştir. Fatih Sultan Mehmed ne kadar ısrar ettiyse de kabul etmeyen Hoca Akşemseddin, hayatının kalan yıllarını Göynük'te geçirmiş ve 70 yaşında vefat etmiştir.

Mehmed Bir Cihan Fatihi Akşemseddin rolü usta oyuncu Mehmet Atay tarafından canlandırılmaktadır.

18-04/02/mehmet-atay-kimdir.jpg

Mehmet Atay kimdir?

1 Ocak 1957 doğumludur. Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısıdır. Romancı Oğuz Atay ile sanıldığı gibi tip ve soyadı benzerliği dışında akrabalık ilişkisi yoktur. Birçok belgeselin ve film oyuncularının (Robert de Niro, Sean Connery) seslendirmesini yapmıştır. 2002 yılından itibaren Bizim Evin Halleri dizisinde Peyami karakterini canlandırmaktadır. Show Tv'nin uyarlama dizisi olan Yılanların Öcü'nde rol almıştır.

Son olarak Mehmed Bir Cihan Fatihi Akşemsettin karakteri ile karşımıza çıkacaktır.

Mehmed Bir Cihan Fatihi 3. Bölüm Fragmanı

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin