Baycu Noyan kimdir, nasıl öldü? Tarihteki yeri ve önemi hakkında

Diriliş Ertuğrul Baycu Noyan nasıl öldü? Kimdir? Mevlana ile ilgili rivayetlerde adı neden geçiyor? Geçtiğimiz bölümlerde ayrılan Baycu Noyan diziye geri dönecek mi?

Nurşah
27 Nisan 2018 - 13:48
Kültür Sanat

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisi ile tanıdığımız tarihi bir karakter olan Baycu Noyan kimdir, ölümü nasıl gerçekleşmiştir? Geçtiğimiz bölümlerde diziden ayrılan Baycu Noyan (Barış Bağcı) geri mi dönüyor? Detaylar haberimizde!

18-04/27/baycu-noyan-kimdir.jpg

Baycu Noyan kimdir?

1201 ve 1260 yılları arasında yaşamış bir Moğol ordusu askeridir.

Cengiz Han'ın önemli komutanları arasında yer alan Jebe'nin akrabasıdır. 1228 senesinde düzenlenen İsfahan seferinde yer almıştır. İlerleyen günlerde de Kafkasya bölgelerinde düzenlenen askeri çalışmalarda rol almıştır.

1241 senesine gelindiğinde ise Mugan bölgesindeki Moğol ordularının başına getirilmiştir. Bu dönemde, Anadolu Selçuklu Devleti sınırları içerisinde gerçekleşen Babai Ayaklanması'nı fırsat bilerek Erzurum'a doğru hareket etmiş ve şehri kuşatmıştır. Şehri aldıktan sonra yağmalayıp büyük zararlar vermiş ve ardından Mugan'a geri dönmüştür. Böylelikle Moğollar, Anadolu sahnesinde de kendisini göstermeye başlamıştır.

Noyan, 1243 senesinde gerçekleşen Kösedağ Savaşında Anadolu Selçuklu Devleti'ni yenilgiye uğratmıştır. Sivas, Tokat ve Kayseri'yi ele geçirerek Erzurum şehrinde yaptığı gibi buralara da büyük zararlar vermiştir. Bu olaylardan sonra Anadolu Selçukluları, Moğollar'a bağlanmıştır. Bu savaşın ardından da Anadolu'daki Türk otoritesi büyük bir kayba uğramıştır.

18-04/27/dirilis-baycu-noyan-mevlana.jpg

Baycu Noyan ve Mevlana hadisesi

Anadolu halkına büyük acılar çektiren ve ele geçirdiği her şehri yağmalayarak tahrip eden Baycu Noyan, Aksaray ve Konya'ya kadar ilerlemiştir. Dönemde Konya'da bulunan Mevlana ise Moğollar ile yakın ilişkiler kurmuştur. Konya önüne geldiğinde şehre zarar verecekken halkın kendi arasında topladığı altınları vermesi ile sadece surları yıkarak geri çekilmiştir.

Bu işin bir de rivayet kısmı vardır ki o da Mevlana ile ilgilidir. Dönemde şehirde bulunan Mevlana, Moğollar'ın yaklaştıkları haberini aldığında Konya'yı gören bir tepeye çıkıp namaz kılmaya başlar. Mevlana'yı o tepede gören Moğollar ona ok isabet ettirmeye çalışırlar, başarılı olamazlar. Atlarını onun üzerine sürmeye çalışırlar, gidemezler. Haberi alan Baycu Noyan çadırından çıkar ve üç ok da o atar. Fakat okların üçü de dönüp kendisine gelir, tepeye doğru ilerlemek istediğinde gidemez. Bunun üzerine Noyan, Mevlana'nın gazabına uğramamak için geri çekilir.

Baycu Noyan nasıl öldü?

Baycu Noyan'ın ölümüne dair çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Kimi kaynaklarda Hülagü Han tarafından öldürüldüğü söylenmektedir. Sebebi ise düzenlenen Mısır seferine katılmayı istememesi ve de dönemin halifesi ile gizli bir yarışma içerisinde bulunmasıdır. Bir diğer rivayete göre ise, Moğolların başına geçen Hülagü Han'ın yayılmacı ve istilacı mantıkla ilerleyen Baycu Noyan'ı Anadolu halkının büyük şikayetleri karşısında yakalalatıp öldürmesidir.

Baycu Noyan diziye geri dönüyor!

Diriliş Ertuğrul dizisinde canlandırılan bu tarihi karakter, Barış Bağcı tarafından canlandırılmaktadır. Geçtiğimiz bölümlerde Ertuğrul Gazi tarafından kılıç darbeleri ile öldürüldüğü düşünülen Noyan, yeni bölümlerle diziye dönerek tekrar kendisini gösterecek, Ertuğrul ve arkadaşlarına zorluklar çıkarmaya devam edecektir...

18-04/27/noyan-geri-mi-donecek.jpg

Barış Bağcı kimdir?

22 Mayıs 1975 tarihinde Trabzon'da doğan oyuncu 43 yaşındadır. 

1997 yılında Trabzon Devlet Tiyatrosu'nda göreve başladı. Halen aynı tiyatroda sanatçı olarak görevini sürdürmektedir.  En son Diriliş Ertuğrul dizisinde Moğolların komutanı Baycu Noyan karakterini canlandırmıştır.

Diriliş Ertuğrul yeni bölüm fragmanı

 

Aşağıdaki bağlantıdan Diziler instagram hesabını takibe alarak güncel dizi haberlerini instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

@diziler

üyeler ne diyor?

resim yok
:-) :) :o) :c) :^) :-D :-( :-9 ;-) :-P :-p :-Þ :-b :-O :-/ :-X :-# :'( B-) 8-) :-\ ;*( :-* :] :> =] =) 8) :} :D 8D XD xD =D :( :< :[ :{ =( ;) ;] ;D :P :p =P =p :b :O 8O :/ =/ :S :# :X B) O:)
Kapat

bizi takip edin